Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

U Podgorici od 1. januara skuplji gradski i prigradski prevoz

''Gorivo je samo jedan činilac koji utiče na sve ovo. Poskupili su auto djelovi, ulja, maziva, antifriza, sve ono što mi koristimo za održavanje vozila je poskupilo''

Autobuska karta u gradskom i prigradskom prevozu poskupiće od 1. januara naredne godine, odlučili su prevoznici Haris Alivodić i Janko Bulatović, a koja će biti nova cijena znaće se narednih dana. Da će povećati cijene autobuske karte prevoznici su obavijestili Glavni grad. Lokalna samouprava je od jula prošle godine uvela elektronsku autobusku kartu koja za 100 minuta vožnje košta 90 centi, dnevna elektronska karta košta tri eura, dok se mjesečna karta iznos 25 eura za đake, a 30 eura je radnička. Sa jednom kupljenom voznom kartom građani mogu koristiti više autobusa u određenom vremenskom intervalu.

“U više navrata smo pokušavali da nađemo rješenje da ne dođe do poskupljenja, dok je Glavni grad u dva navrata reagovao i pomogao da gradski prevoz opstane. Ne vidimo drugu mogućnost jer su svi činioci koji opredjeljuju cijenu karte uvećani. Želimo da napomenemo da će i novi predlog Vlade o povećanju minimalne zarade uticati na sveukupno poslovanje naših preduzeća, kao i jedini nosioci pilot projekta, neće biti u mogućnosti da servisiraju svoje obaveze”, naveli su u pismu Alivodić i Bulatović.

Alivodić i Bulatović za “Dan” navode da su se uslovi za povećanje visine karte stekli odavno.

“Povećanje cijene smo najavili Sekretarijatu za saobraćaj za 1. decembar ali smo u poslednjem trenutku odložili tu odluku za 1. januar naredne godine. U najskorijem roku ćemo se ponovo obratiti Sekretarijatu i tražiti sastanak gdje ćemo obrazloziti naš stav o povećanju cijena. Želimo da napomenemo da su gradski prevoznici jedini nosioci pilot projekta i da cijelo vrijeme vozimo bez zona, sa cijenom od 0.90 eura, na cijeloj teritoriji grada i vremenskom kartom od 100 minuta, koju putnici mogu da koriste više puta u tom vremenskom intervalu”, naveli su Alivodić i Bulatović.

Prevoznici objašnjavaju i razloge koji su ih naveli na povećanje cijena karte.

“Nafta je poskupila za 30 odsto, a ovo sniženje od pet centi nije nikakav razlog da se ne povećanja cijena autobuske karte ili da o tome ne razmišljamo. Gorivo je samo jedan činilac koji utiče na sve ovo. Poskupili su auto djelovi, ulja, maziva, antifriza, sve ono što mi koristimo za održavanje vozila je poskupilo”, kažu Alivodić i Bulatović.

IzvorDan

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve