Utorak, 26 Oktobra, 2021
Rubrika:

U mrežu Bijelog Polja uloženo oko 9,3 miliona eura

Najviše novca, oko pet miliona, uloženo je u revitalizaciju srednjenaponske i niskonaponske mreže

Više od 9,3 miliona eura uloženo u distributivnu mrežu Bijelog Polja u posljednje četiri godine, saopšteno je Dnevnim novinama u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS).

Najviše novca, oko pet miliona, uloženo je u revitalizaciju srednjenaponske i niskonaponske mreže.

“U prvoj fazi projekta revitalizovani su dalekovodi 10 kV “Gubavač” dužine oko 57 kilometara sa kojeg se napaja oko 2.700 mjernih mjesta i “Tomaševo” dužine oko 50 kilometara, sa kojeg se napaja oko 800 mjernih mjesta. Revitalizacija je obuhvatila zamjenu 1.508 stubova i prateće opreme, kao i 59 trafostanica 10/0.4 kV” naveli su u CEDIS-u.

Kako su istakli, projektom se želi podstaći razvoj seoskog područja.

“Obnovom i unapređenjem elektroenergetske mreže i objekata, pored kvalitenijeg, stabilnijeg i sigurnijeg napajanja, stvaraju se uslovi za priključenje novih objekata i otvaraju mogućnosti za ruralni razvoj i ljepši i dinamičniji život seoskog stanovništva”, objasnili su u CEDIS-u.

U CEDIS-u navode da su njihove aktivnosti ove godine usmjerene na revitalizaciju 10 kV dalekovoda “Slijepac most” i “Rasovo” kao i stubnih trafostanica 10/0.4 kV na gradskom i ruralnom području.

“Elektromonteri su početkom marta počeli revitalizaciju dalekovoda 10 kV “Slijepač most” koji je dugačak 25 kilometara, na kojem je 11 TS 10/0.4kV sa kojih se napaja oko 600 mjernih mjesta, a sredstva koja smo izdvojili su veća od 200.000 eura”, precizirali su u CEDIS-u, dodajući da će ugraditi 58 čelično-rešetkastih, 45 betonskih i 13 drvenih stubova, kao i osam rastavljača.

Biće zamijenjena i kompletna izolacija, kao i 5.000 kilograma novog Al-Fe užeta, te raskresivanje trase u koridoru dalekovoda. Na tom dalekovodu su rekonstruisane i stubne trafostanice, a ugrađen je i novi vakumski prekidač na 10 kV izvodu “Slijepač most” u postrojenju 35/10 kV “Ribarevine”

“Do sada je revitalizovano sedam kilometara dalekovoda kroz naselje Ravna Rijeka koje ima najviše korisnika. Ranije smo na tom dalekovodu imali problema zbog loših vremenskih uslova, ali i nerazumijevanja korisnika koji su pravili smetnje u izvođenju preventivnih radova, prevashodno vezanih za rasijecanja trase, kao bi se izbjegli prekidi u napajanju”, ukazali su u CEDIS-u.

Predstavnici CEDIS-a tvrde da su dosadašnje aktivnosti dale rezultate na pouzdanosti kvaliteta napajanja.

“Naš jedini cilj je da prekide u napajanju svedemo na minimum, a kvalitet isporuke električne energije podignemo na nivo sa kojim će naši korosnici biti zadovoljni. Zato su ekipe CEDIS-a uvijek spremne da reaguju u svakoj situaciji, pa nerijetko i da se uhvate u koštac sa prirodom i lošim vremenskim uslovima, koji često ugrožavaju njihove živote” naglasili su u kompaniji.

U Bijelom Polju je realizovan i projekat unapređenja sistema mjerenja električne energije u koji je uloženo 2,4 miliona eura.

Kako kažu u CEDIS-u, u toj opštini je ugrađeno više od 15.000 multifunkcinalnih brojila, čime je pokriveno više od 76 odsto konzuma.

“Pored zamjene starih brojila savremenim pametnim i izmještanja mjernih mjesta, projekat je obuhvatio i aktivnosti na rekonstrukciji niskonaposnke mreže, pa su u trećoj fazi rekonstruisane 23 trafostanice. Pored ovoga projekat je u najvećoj mjeri doprinio značajnom smanjenju gubitaka električne energije u distributivnom sistemu’, ukazali su u CEDIS-u.

Tako su gubici na distributivnoj mreži u Bijelom Polju, kako dodaju, smanjeni za 16,73 odsto za devet godina.

“Od 2017. do 2020. godine smo, kroz pojedinačna investiciona ulaganja, investirali više od 750.000 eura i skoro 45.000 u izmještanje elektroenergetske infrastukture u putevima zbog rekonstrukcije dijela Ulice 1 u Resniku i izgradnje mostova na regionalnom putu R-10 Slijepač most Pavino Polje”, naveli su u CEDIS-u.

U primarnu mrežu je uloženo oko 400.000 eura. U kompaniji ističu da zamijenjeni transformatori u trafosatanicama 35/10 kV “Čokrlije”, “Medanovići”, “Nedakusi” i Ribarevine” za šta je izdvojeno više od 355.000 eura, a završena je i rekonstrukcija građevinskog dijela TS 35/10 kV “Medanovići” u vrijednosti od 44.000 eura, dok je u sekundarnu mrežu uloženo oko 350.000 eura.

“Prošle godine smo počeli realizaciju četiri investiciona preojekta vrijedna više od 240.000 eura”, rekli su u CEDIS-u, dodajući da su aktivnosti na njihovoj realizaciji u toku.

CEDIS je, kako su kazali u toj kompaniji, za ovu godinu isplanirao deset investicionih projekata, od kojih se sedam odnosi na izgradnju trafostanica 10/0.4 kV. Za te projekte, kako dodaju, biće opredijeljeno oko 390.000 eura.

“Kao i u drugim opštinama i u Bijelom Polju postoje problemi kod realizacije investicionih projekata na koje mi ne možemo uticati, a odnose se na prostorno plansku dokumentaciju, imovinsko pravne odnose i procedure javnih nabavki”, istakli su u kompaniji, dodajući da sve to utiče na vrijeme izgradnje ili rekonstrukcije mreže i objekata.

Oni ukazuju da su praksi imali slučajeve da postupci odobravanja, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i javnih nabavki traju nekoliko puta duže u odnosu na vrijeme potrebno za izgradnju ili rekonstrukciju energetskog objekta.

“Svjesni smo da ne možemo uticati u određenim situacijama na vrijeme početka gradnje ili rekonstrukcije mreže i objekata, zbog dugih tenderskih procedura usljed žalbi ili nepostojanja planske dokumentacije, ali i sporova u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, ali se nadamo da ćemo u narednom periodu imati što manje takvih situacija, jer to ne ide u prilog nikome, a ponajmanje korisnicima”, zaključili su u CEDIS-u.

Struja za više od 20.000 mjernih mjesta

Bjelopoljski sistem za distribuciju električne energije čine trafostanice 35/10kV “Čokrlije”, “Medanovići”, “Nedakusi’, “Ribarevine-Trafo 3” i “Šćepanica” 278 trafostanica naponskog nivoa 10/0,4kV, više od 325 kilometara vadušnih i oko 59 kilometara podzemnih vodova sa kojih se napaja više od 20.000 mjernih mjesta.

“Pratimo razvoj Bijelog Polja, potrebe korisinika, lokalne samouprave i shodno tome radimo na modernizaciji mreže i objekata”, poručili su u CEDIS-u.

Najnovije

Damjanović: Ministarka Srzentić zarad interesa SPC želi da uguši slobodu govora

MInistarka javne uprave digitalnog društva i medija Tamara Srzentić pozivom koji je uputila AEM-u da reaguje povodom sadržaja u Dnevniku Gradstke televizije je klasičan...

Prvi potez novoimenovane načelnice: Ukinut prijem stranaka u cetinjskom katastru

U Područnoj jedinici Cetinje Uprave za katastar i državnu imovinu ukinut je rad sa strankama koji je do skoro bio organizovan za prijem kod...

Veliko priznanje: Triatlon savez Crne Gore dio Svjetske triatlon federacije

Na kongresu Svjetske triatlon federacije, Triatlon savez Crne Gore postao je punopravni član ove organizacije, sa čak 73 od 74 glasa. Osnivačka skupština Triatlon saveza...

RAMA PORUČIO BRISELU: Ako region ne može u EU, neka EU dođe na Zapadni...

Ulazak Zapadnog Balkana u Evropsku uniju je izgleda privremeno zamrznut, ali ako region na može u Uniju, neka EU, s bitnom, opipljivom saradnjom i...

Batrićević: U vlasti najveći antinjegoševci

Aktuelna vlast zloupotrebljava Njegoša, ocijenio je istoričar Boban Batrićević gostujući u emisiji “Knjiški ljudi“ Gradske televizije. ''Često čujemo da se aktuelna Vlada, navodno, bori za...

Najčitanije

Povezano

Berancu dvije godine i četiri mjeseca zbog nedozvoljenog držanja droge i oružja

Vijeće Višeg suda u Bijelom Polju izreklo je jedinstvenu osudu od dvije godine i četiri mjeseca zatvora Berancu Marjanu Goluboviću zbog neovlašćene proizvodnje, držanja...

Korona ponovo ušla u Dom za stare u Bijelom Polju, posjete zabranjene

U Domu za stare u Bijelom Polju ponovo se pojavila korona. Kako su saopštili iz te ustanove, jedan broj korisnika je zaražen zbog čega su...

CEDIS: Informacije netačne, paušalne i zlonamjerne

Reagovanje CEDIS-a prenosimo u cjelosti: Tenderska dokumentacija za postupak “AMM projekat – proširenje treće faze – Mjerači električne energije – izvođenje radova i isporuka opreme”,...

Pad potrošnje struje u septembru

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u septembru preuzeli ukupno 191.234.579 kWh električne energije, što je 27% manje u odnosu na avgustovsku potrošnju. Najviše električne energije,...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve