Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

U Mojkovcu uručenje rješenja mladim poljoprivrednicima

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović uručio je rješenja o dodjeli podrške za 44 mlada poljoprivrednika.

Dobitnici podrške u iznosu od 10.000 eura za započinjanje biznisa u poljoprivredi su mladi ljudi iz svih krajeva Crne Gore, koji su ispunili uslove Javnog poziva za podršku pokretanju poslovanja mladih poljoprivrednika, a koji j, prvi put, kreiran u Agrobudžetu za ovu godinu.

– Program podrške mladim poljoprivrednicima ima posebnu vrijednost. Nije riječ samo o 44 nova radna mjesta, već je data mogućnost i za uključivanje članova njihovih porodica. Danas promovišemo mlade lidere, koji će svojim angažmanom u svojim sredinama doprinositi razvoju. Promovišemo i novu energiju crnogorskog sela, kazao je ministar mladim poljoprivrednim proizvođačima iz Andrijevice, Bara, Berana, Bijelog Polja, Danilovgrada, Kolašina, Mojkovca, Nikšića, Petnjice, Pljevalja, Podgorice, Rožaja i Šavnika.

Simović je kazao da se iz njihovih biznis planova vidjelo da su u selu prepoznali šansu za sebe i članove svoje porodice. Svi oni su, napomenu je, kroz srednje škole, odnosno, fakultete, što je bio i uslov za konkurisanje za bespovratna sredstva, dobili i potrebno znanje primljenivo na farmama, na kjima će raditi.

Prema Simovićevim rijčima, krediti za koje mladi poljoprivrdnici budu konkurisali kod Investiciono razvojnog fonda (IRF), trebalo bi da se obzbjeđuju poljoprivrednim zemljištem.On je obećao da će podrška mladim poljoprivrednicima naredne godine biti finansijski izdašnija.

Napominjući da je najviše mladih poljoprivrednika iz Mojkovca ov godine dobilo po 10.000 eura podrške iz Agrobudžeta, predsjednik opštine Dejan Medojević obećao je pomoć i sa lokalnog nivoa. On je kazao da tamošnja lokalna uprava, u okviru svojih mogućnosti već pomaže mlade bračne parove, koji su se odlučili za život na selu.

Mladi farmeri, tvrdi ministar, dobiće i stručnu savjetodavnu podršku. stručno savjetodavnu pomoć.

– Svaki od ovih mladih poljoprivrednika dobio je svog mentora, koji će ga podržavati i savjetovati. odlučio sam da i ja budem mentor jednom farmeru, kojem ću pomagati i ohrabriti ga kad mu ne bude lako, obećao je ministar. On će biti mentor mladom Podgoričaninu Bojanu Šofrancu.

Izvor: Vijesti

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve