Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

U martu prvi put suficit budžeta od skoro 32 miliona eura

Iz Ministarstva su kazali da je prvi kvartal obilježila dobra naplata prihoda, realizovana u iznosu značajno iznad planiranog, dok su gotovo sve kategorije izdataka realizovane u iznosu nižem od plana

Deficit budžeta za prva tri mjeseca ove godine smanjen je na 22 miliona eura ili 0,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je u martu ostvaren suficit od 31,9 miliona eura, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva su kazali da je prvi kvartal obilježila dobra naplata prihoda, realizovana u iznosu značajno iznad planiranog, dok su gotovo sve kategorije izdataka realizovane u iznosu nižem od plana.

“Prema navedenom, deficit budžeta za tri mjeseca ove godine smanjen je sa jedan odsto, koliko je iznosio za prva dva mjeseca, na 0,4 odsto procijenjenog BDP-a, i iznosio je 22 miliona eura”, navodi se u saopštenju.

Deficit je 115,1 milion eura ili 83,9 odsto manji od planiranog, dok je u odnosu na isti period prošle godine manji 81,2 miliona eura ili 78,7 odsto.

“Istovremeno, u martu ove godine ostvaren je suficit državnog budžeta u iznosu od 31,9 miliona eura ili 0,6 odsto BDP-a, što je prvi put slučaj da je u ovom mjesecu zabilježen pozitivan budžetski rezultat. Ostvareni rezultat je bolji za 47,8 miliona eura, dok je u odnosu na deficit ostvaren u martu prošle godine bolji za 42,2 miliona eura”, rekli su iz Ministarstva.

Prihodi budžeta su od početka januara do kraja marta iznosili su 416,6 miliona eura ili 7,9 odsto procijenjenog BDP-a i veći su 68,1 milion eura ili 19,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U odnosu na planirane su veći čak 50,5 miliona eura ili 13,8 odsto.

“Prihodi budžeta za tri mjeseca veći su i od prihoda ostvarenih u uporednom periodu 2020. godine 41,2 miliona eura ili 11 odsto, kao i u odnosu na 2019. godinu za 45,2 miliona eura ili 12,2 odsto”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da je povećanje raspoloživog dohotka građana kroz sprovođenje programa Evropa sad dovelo do rasta potrošnje, što je uticalo i na uvećanje budžetskih prihoda, kojem je doprinijela i veća poreska disciplina.

“Značajan rast u odnosu na planirane bilježe prihodi po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV) i akciza i to u iznosu od 32,4 miliona eura ili 23,3 odsto, odnosno 8,2 miliona eura ili 17 odsto. U odnosu na uporedni tromjesečni period prošle godine, prihodi od PDV-a su veći 46,8 miliona eura ili 37,6 odsto, dok su prihodi od akciza veći 14,4 miliona eura ili 33,9 odsto”, dodaje se u saopštenju.

Takođe, odlična naplata zabilježena je i kod poreza na dobit preduzeća, pa je ova kategorija veća u odnosu na plan 9,5 miliona eura ili 30 odsto, što je pored dobrih rezultata iz poslovne prošle godine pokazatelj i visokog stepena poreske discipline. U odnosu na prethodnu godinu, prihodi po ovom osnovu veći su 10,4 miliona eura ili 33,6 odsto.

“S druge strane, kategorija doprinosa ostvarena je na nešto nižem nivou od planiranog 1,8 miliona eura ili dva odsto, ali se već od februara bilježi bolja naplata po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje šest odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a takođe i u martu 7,5 odsto u odnosu na uporedni mjesec. Prihodi od doprinosa za PIO u martu su veći i od planiranih 3,4 odsto”, precizirali su iz Ministarstva.

Prihodi budžeta u martu iznosili su 184,1 milion eura, što je 19,4 odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je u odnosu na plan više 22,9 odsto.

“Izdaci budžeta u periodu od januara do marta iznosili su 438,6 miliona eura ili 8,3 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane niži su 64,6 miliona eura ili 12,8 odsto, a 13,1 milion eura ili 2,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine”, dodaje se u saopštenju.

U strukturi ukupne potrošnje, izdaci u okviru tekućeg budžeta, budžeta državnih fondova i rezerve iznose čine 97 odsto, dok kapitalni budžet čini sedam odsto.

Niže izvršenje u ovom periodu dominantno se odnosi na plaćanja po osnovu prava iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja kod Fonda PIO (koje se realizuje u skladu sa brojem izvršilaca), transfera institucijama, pojedinicima, nevladinom i javnog sektoru, kao i tekuće budžetske rezerve.

Kapitalni budžet je realizovan na nivou od 35,7 miliona eura, što je usklađeno sa dinamikom izvođenja radova na kapitalnim projektima, te je u skladu sa tim izvršenje niže od plana 17,7 miliona eura, odnosno 33,1 odsto.

“Najznačajnije izvdvajanje u okviru kapitlanog budžeta odnosi se na realizovana plaćanja za potrebe projekta auto-puta, i to 19,09 miliona eura”, rekli su iz Ministarstva.

Rashodi u martu iznosili su 152,2 miliona eura i niži su u odnosu na plan 13,5 miliona eura, kao i u odnosu na mart prošle godine 12,2 miliona eura.

U dijelu realizacije Transakcija finansiranja, zaključno sa martom, izvršena je otplata duga u iznosu od 54,3 miliona EUR, odnosno jedan odsto BDP-a, što je dva miliona eura više od plana. U martu je otplata duga iznosila 11,7 milion eura.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve