Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

U martu najviše poskupili prevoz i hrana

''Potrošačke cijene u periodu januar – mart 2022. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više 7,4 odsto'', stiču statističari

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu ove godine u odnosu na prethodni mjesec više su u prosjeku 3,4 odsto. Potrošačke cijene u martu 2022. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su više za 9,7 odsto, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: hljeb i žitarice; gorivo i mazivo za motorna vozila; mlijeko, sir i jaja; meso; čvrsta goriva; odjeća; ulja i masti; prevoz putnika drumom.

“Potrošačke cijene u periodu januar – mart 2022. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više 7,4 odsto”, stiču statističari.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u martu 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast u grupama: Prevoz ( osam odsto); Hrana i bezalkoholna pića (pet odsto); Odjeća i obuća (3,1 odsto); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (2,1 odsto); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (1,8 odsto); Ostala dobra i usluge (1,4 odsto); Zdravlje (0,7 odsto); Rekreacija i kultura (0,5 odsto); Alkoholna pića i duvan (0,3 odsto), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Restorani i hoteli (-0,5 odsto).

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve