Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

U maju naplaćeno 72,73 miliona prihoda

Ukupna bruto naplata poreskih prihoda u maju iznosila je 72,73 miliona EUR, 14 odsto više nego u uporednom periodu prošle godine, odnosno 9,6 odsto iznad planirane, saopšteno je iz Poreske uprave.

Predstavnici PU su kazali da se u strukturi posebno izdvaja naplata doprinosa za obavezno socijalno osuguranje, koja je iznosila 38,97 miliona EUR, 16 odsto više nego u maju prošle godine, odnosno sedam odsto iznad planirane.

– Naplata poreza na dohodak građana iznosila je 12,2 miliona EUR i bila je 15 odsto veća nego u uporednom periodu, dok je planiranu premašila 18 odsto, kazali su predstavnici PU.

Naplata poreza na dobit preduzeća iznosila je 2,57 miliona EUR i bila je 33,4 odsto veća nego u maju prošle godine, odnosno 31 odsto veća od planirane.

– Ostvarenjem naplatnog zadatka u maju nastavljen je rastući trend naplate zabilježen od početka godine, tako da je u prvih pet mjeseci ostvarena ukupna bruto naplata od 352,28 miliona EUR, tri odsto veća nego u uporednom periodu, a dva odsto iznad planirane, naveli su iz PU.

Oni su kazali da uspješnoj naplati poreskih prihoda u značajnoj mjeri doprinose obveznici s visokim stepenom poreske disipline, koji urednim izmirivanjem obaveza omogućavaju ostvarivanje planiranog državnog budžeta, ali i mjere PU na podsticanju dobrovoljne poreske discipline i sankcionisanju neregularnog poslovanja kroz mjere inspekcijskog nadzora i prinudne naplate.

U PU očekuju da će se trend uspješne naplate tekućih i zaostalih obaveza nastaviti i u narednom periodu, imajući u vidu i početak turističke sezone, koju prati veći obim privredne aktivnosti i veća naplata prihoda.

Izvor: Mina business

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve