Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

U koje su sve kompanije Saudijci investirali: Od Facebooka do Pfizera

Investicijski fond iz Saudijske Arabije na čijem je čelu princ prijestolonasljednik Mohammed Bin Salman postao je novi vlasnik engleskog fudbalskog premierligaša Newcastle Uniteda.

Neki ljubitelji fudbala zabrinuti su zbog saudijske reputacije u vezi s kršenjem ljudskih prava.

Ono što neki ljudi, koji se protive preuzimanju, možda ne shvataju, je da vjerovatno cijelo vrijeme koriste proizvode kompanija koje su u suvlasništvu Fonda za javna ulaganja Saudijske Arabije (PIF).

Riječ je o kompanijama kao što su Walt Disney, Uber, Facebook, Starbucks pa čak i proizvođač vakcina protiv koronvirusa Pfizer. Ovo su samo neke od firmi koje su dobile stotine miliona dolara od PIF-a, koji je novi vlasnik 80 posto Newcastlea.

Podaci američke Komisije za vrijednosne papire i berze iz prošle godine pokazali su da su ulaganja PIF-a na američka tržišta porasla na 9,8 milijardi dolara kroz 24 firme do kraja prvog tromjesečja 2020.

PIF je kupio dionice Boeinga u vrijednosti od 713 miliona dolara, po 522 miliona dolara u Citigroupu i Facebooku, 494 miliona dolara u Walt Disneyu, 487 miliona u Bank of America

Fond je kupio udjele i u lancu hotela Marriott, kompaniji Berkshire Hathaway (čiji je najveći vlasnik Warren Buffett), te u britanskom naftnom divu BP. Takođe je investirao u farmaceutsku kompaniju Pfizer.

PIF je u osnovi državni štedni račun vlade Saudijske Arabije. Najveći dio novca dolazi od nafte koju Saudijska Arabija prodaje po cijelom svijetu. No, nafta ne traje vječno, pa Fond mora pronaći nove načine kako dugoročno zaraditi.

– Pokušavaju diverzifikovati svoju ekonomiju odnosno učiniti je održivom bez nafte i gasa – kaže stručnjak za finansije, profesor Simon Chadwick.

Simon računa da PIF takođe planira uložiti velika sredstva u vjetroelektranu na sjeveroistoku Velike Britanije.

Predsjednik PIF-a je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, sin kralja Saudijske Arabije.

Bin Salman, koji ima 36 godina i poznat je kao MBS, vodi saudijsku vladu. Optužen je da je naredio ubistvo Jamala Khashoggija, novinara koji je kritikovao saudijske vlasti.

U izvještaju UN-a iz 2019. navodi se da je “država Kraljevina Saudijska Arabija odgovorna” za smrt Jamala Khashoggija. Vlada Saudijske Arabije to je uvijek poricala.

U isto vrijeme, MBS je pokušao pokazati da je reformator u ultrakonzervativnom kraljevstvu i dopustio ženama da voze – nešto što nije bilo dopušteno prije njegovog dolaska na vlast, te je sproveo i druge reforme.

Preuzimanje Newcastlea vrijedno oko 300 miliona funti, samo je djelić ukupnih investicija PIF-a koja se mjere stotinama milijardi funti, prenosi biznisinfo.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve