Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

U IŠČEKIVANJU SJEDNICE PARLAMENTA Da li će građani konačno imati koristi od trulih političkih kompromisa?

S obzirom da je cijena goriva sve veća - biciklo je kako kažu naši sagovornici najbolje rješenje. Troše se samo kalorije. Građanima za sad jedino preostaje dijeta kao rješenje za uštedu na hrani, a brzi hod ili šetnja kao štednja za gorivo. Naravno, u iščekivanju famozne sjednice parlamenta 28. aprila na Cetinju

Posljednjih mjeseci prolazimo kroz turbulentan period, a unutrašnja politička kriza i globalna dešavanja uslovila su da se životni standard građana značajno pogorša. Postalo je već opšte mjesto napominjati da su cijene osnovnih životnih namirnica i goriva u konstantnom porastu, dok građani već mjesecima čekaju skupštinsko zasjedanje na kojem bi trebalo da se usvoje zakoni koji se direktno tiču olakšavanja teške egzistencijalne situacije.

Među zakonima koji su u zastoju su i ključni – o umanjenju akciza na gorivo, kao i zakon o ukidanju i smanjenju poreza na osnovne životne namirnice.

Iako je trebalo da ovogodišnja sjednica parlamenta zasjeda još prošlog mjeseca, njeno zakazivanje se konstantno prolongiralo čekajući na postizanje trulih političkih kompromisa. Poslaničke klupe prazne su od marta, a potrošačke korpe građana sve skuplje.

Međutim, nada da će se  stvari pomaći sa mrtve tačke javila se nakon što su potpredsjednik Skupštine Ervin Ibrahimović (BS) i predsjednici klubova poslanika koji su potpisali inicijativu za sazivanje plenarne sjednice najavili konačan rasplet političkog ”mrtvog čvora” koji je doveo do društvene stagnacije.

Sjednica parlamenta zakazana je za 28. april u 12 sati na Cetinju, a nakon što se izabere predsjednik parlamenta i nova Vlada, na red će napokon doći i Zakon o akcizama i PDV-u, mjerama za ograničenje cijena proizvoda za život i zdravlje ljudi.

Iako uvijek postoji skepsa zbog nepovjerenja koje građani imaju prema nosiocima vlasti nakon svega što se posljednjih par godina dešavalo, čini se da su svi sa olakšanjem dočekali vijest o sazivanju Skupštine.

Jer već je postalo neizdrživo plaćati akcize na gorivo koje po litru dizela iznose 44, a po litru benzina 55 centi.

Dokić: Prevoznike dočekali stari i novi problemi

Sjednicu parlamenta nakon koje bi trebalo da se makar malo ublaži trenutno teško stanje u društvu prevoznici dočekuju u nezavidnom položaju.

Loše stanje kod prevoznika izazvano pandemijom koronavirusa i poskupljenjima, iz dana u dan sve je gore jer se ne donose adekvatni zakoni koji bi regulisali i ograničili rast cijena goriva i osnovnih životnih namirnica. Iz NVO Klaster prevoza Crne Gore su predlagali da rješenja budu donijeta na sjednici Vlade, ali kako navodi Davor Dokić ispred pomenutog udruženja nadležni su se oglušili o njihove prijedloge.

“Na sjednici Vlade trebalo je odavno da se donese neka uredba kojom bi se regulisala cijena goriva ili dala neka subvencija prevoznicima, ali od toga naravno ništa nije bilo. Tako da se svi nalazimo u veoma teškoj situaciji. Pitanje je koliko možemo još da izdržimo i da li će se nešto bitno promijeniti nakon toliko najavljivane sjednice Skupštine”, kaže Dokić za Aktuelno.

Protest autobusa u Podgorici

Razmišljaju, kaže Dokić, i o poskupljenjima, a dodatne probleme im pravi i nelegalna konkurencija.

“Naravno da razmišljamo, ali to je “mač sa dvije oštrice”. U gradskom i međugradskom prevozu pored svih stavki koje su dodatno otežale već lošu situaciju, a to su korona i poskupljenja, suočavamo se sa starim – novim problemom – nelegalnom konkurencijom”, ističe naš sagovornik.

Razne aplikacije pružaju povoljnije usluge prevoza, kaže Dokić, dodajući da se nada da će se makar nelegalna konkurencija zaustaviti.

Sa automobilskih papučica na pedale

Dok su čekali da se političari dogovore oko smanjenja akciza na gorivo i obuzdavanja cijena, mnogi građani su bili prinuđeni da preuzmu stvar u svoje ruke.

Minja, student farmacije u Podgorici, kaže za Aktuelno da je problem sa cijenom goriva riješio tako što je smanjio vrijeme provedeno za volanom.

“Gorivo je skuplje, svakako da manje vremena provodim za volanom. Kada mi vrijeme dozvoljava vozim biciklo”, dodajući da je njegov studentski budžet itekako opterećen aktuelnim poskupljenjima i da ne može čekati političke dogovore ”jer sumnja da će oni donijeti neko bitnije poboljšanje”.

Vožnja automobilom postala luksuz

Penzioneri su itekako na udaru, kaže šezdesetosmogodišnji Miljan. Navodi da se od penzije teško može sastaviti kraj sa krajem – a gorivo je za njega tek luksuz.

“Od čega, od penzije. Pa još i da vozim. To je odmah eliminisano i taj luksuz mi sada nije potreban”, kazao je on.

Šetnja zdravija ili isplativija

Čini se da je i vožnja taksijem postala luksuz nakon što je poskupjela od pet do deset centi po kilometru. U međugradskom saobraćaju karta za autobuse je poskupjela za oko dvadeset odsto, a neki prevoznici su čak ukinuli i studentske popuste.

Glavni grad je još prošle godine subvencionisao kupovinu električnih trotineta i bicikala. Ipak i oni podrazumjevaju trošak za struju. Zato je za one koji imaju obično biciklo najjeftiniji prevoz. Jedini trošak, koji nam možda paradoskalno ide na ruku, su kalorije.

Poskupila čak i hrana za bebe

Radovan iz Danilovgrada kaže da su osjetno poskupili i proizvodi za djecu i bebe.

“Sve je poskupilo. Kašice su bile po 50 centi sada su euro skuplje. Da li će se to regulisati nakon što se političari dogovore – skeptičan sam”.

Dragica iz Nikšića kaže da su u odnosu na prethodne godine troškovi za četvoročlanu samo za hranu veći 200 eura mjesečno.

“Drastično je poskupilo meso, povrće, sir, jaja, pa i hljeb. Poskupljenjima se ne vidi kraj, a kako nam trenutna situacija nalaže neće biti skoro, jer sam prestala da vjerujem da političari mogu išta dobro napraviti”

Potrošačka korpa sve manja – a zakoni čekaju

Kod pripadnika starije populacije, pogotovo penzionera, ovaj neprijatni osjećaj rasta cijena budi one ružne uspomene na dane inflacije, tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

A kako možemo iz priloženog da zaključimo sličnosti su razne, ali i retorika rukovodećih se mnogo ne razlikuje u odnosu na taj period.

Građanima za sad jedino preostaje dijeta kao rješenje za uštedu na hrani, a brzi hod ili šetnja kao štednja za gorivo. Naravno, u iščekivanju famozne sjednice parlamenta 28. aprila na Cetinju.

A. Popović

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve