Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

U Beogradu predstavljen regionalni vodovoni sistem CG primorja

Prezentacija je, kako je navedeno u saopštenju, izazvala veliko interesovanje stručne i naučne javnosti, naročito ako se ima u vidu da je ovaj projekat imao dug istorijat od početka 1975

Na međunarodnom naučno-stručnom skupu u okviru Sajma voda koji se održava Beogradu od 20-22. novembra 2019, savjetnik u Regionalnom vodovodu, Milan Janović, prezentovao je regionalni vodovodni sistem Crnogorskog primorja kao primjer uspješno realizovane investicije Vlade Crne Gore, koja je u veoma kratkom roku pokazala punu opravdanost i u potpunosti promijenila sliku o Crnoj Gori kao turističkoj destinaciji.

Ilustracija

Prezentacija je, kako je navedeno u saopštenju, izazvala veliko interesovanje stručne i naučne javnosti, naročito ako se ima u vidu da je ovaj projekat imao dug istorijat od početka 1975, kao i da je pored crnogorske, praktično cjelokupna struka nekadašnje Jugoslavije, u većoj ili manjoj mjeri, učestvovala u planiranju i realizaciji ovog projekta.

”Tradicionalni skup u Beogradu je bio prilika da se prikaže uspješnost projekta Regionalnog vodovoda koji je postao osnovni preduslov kvalitetnijeg života lokalnog stanovništva i sve većeg broja turista, ali i generator razvoja turizma kao i cjelokupne ekonomije Crnogorskog primorja, imajući u vidu da posljednjih godina direktne strane investicije u prestižne turističke projekte iznose preko 2,5 milijarde eura, što stvara nova radna mjesta i pozicionira Crnu Goru kao prestižnu turističku destinaciju na globalnom nivou”- navedeno je u saopštenju.

Istaknut je i širi značaj ovog projekta za čitav region, s obzirom na činjenicu da je u ovom trenutku, područje Crnogorskog primorja veliko gradilište, na kojem su angažovani ne samo crnogorski stručnjaci i operativa, već i veliki broj zaposlenih i preduzeća iz regiona.

”Time, realizacija projekta Regionalnog vodovoda, dobija i širi, regionalni, značaj apsolutno u skladu sa sloganom „Projekat koji je promijenio Crnu Goru“ – ističe Janović.

”Dodao je da je skupu prisustvovao značajan broj predstavnika međunarodnih udruženja koja se bave vodosnabdijevanjem, kao i predstavnika preduzeća sa kojima Regionalni vodovod ima uspješnu saradnju, pa je ovo bila prilika za uspostavljanje nove i jačanje postojećeg nivoa profesionalne saradnje na planu unaprijeđenja poslovanja. Na izvršenoj prezentaciji projekta, posebnu pažnju prisutnih je izazvala analiza poslovnih performansi, s obzirom da je posljednjih godina došlo do rasta prihoda od 100% i rasta stepena iskorišćenosti kapaciteta sistema na godišnjem nivou za 100%, a da su gubici na 130 km dugom primarnom cjevovodu Regionalnog vodovoda svedeni na 5-7%, što je bolje i od prosjeka u vodovodnim sistemima u EU”-zaključeno je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve