Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Tužiteljka išla u Italiju da sasluša Malerbu i Salu

Specijalna državna tužiteljka Stojanka Radović prošle sedmice službeno je boravila u Italiji, gdje je saslušala dvojicu okrivljenih u istrazi o višemilionskim malverzacijama u kompaniji A2A – bivšeg izvršnog direktora Elektroprivrede Crne Gore Enrikea Malerbu i doskorašnjeg finansijskog direktora Masima Salu – prenosi portal Standard.

Prema nezvaničnim informacijama ovog portala, istraga u ovom predmetu je praktično završena, te se narednih dana može očekivati odluka o podizanju optužnice.

Tužiteljka Radović saslušala je dvojicu italijanskih državljana 15. novembra, putem međunarodne pravne pomoći, a sadržaj njihovih izjava i dalje se drži u tajnosti.

Radović je još sredinom septembra najavila da će Malerba i Sala biti saslušani, kada je u podgoričkom Višem sudu razmatrana žalba na odluku sudije za istragu da se firmi A2A u Elektroprivredi blokiraju akcije vrijedne 250 miliona eura.

Žalba je kasnije usvojena. Ona je tada kazala da se istraga u ovom slučaju privodi kraju, ističući da je preostalo još saslušanje okrivljenih stranih državljana i to putem međunarodne pravne pomoći. Specijalno tužilaštvo je 2016. pokrenulo istragu protiv odgovornih iz kompanije A2A i Elektroprivrede Crne Gore zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja u privrednom poslovanju pribavili imovinsku korist od 4.340.000 eura.

Tužilaštvo ih sumnjiči i da su pokušali da na isti način pribave još 2.250.000 eura. Pored italijanskih, Tužilaštvo za višemilionsku štetu sumnjiči i tri crnogorska državljanina iz Elektroprivrede – koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića, rukovodioca Direkcije za finansije Venku Janjušević i rukovodioca Direkcije za računovodstvo i poreze Vojku Ćalasan.

Izvor: Standard

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve