Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Tužilaštvo će razmatrati krivičnu prijavu protiv Markovića, Sekulićke…

Vrhovno državno tužilaštvo usvojilo je žalbu advokata Elektroprivrede Crne Gore na odluku tadašnjeg tužilaštva da se odbije krivična prijava protiv Duška Markovića, Veselina Pejovića, Dragice Sekulić i članova Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore i tu prijavu će razmatrati tužilaštvo, kazao je Đukanović u emisiji Link na Radiju Crne Gore

Tužilaštvo će razmatrati krivičnu prijavu koju je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) podnijela protiv bivšeg premijera i ministarke ekonomije, Duška Markovića i Dragice Sekulić, te vlasnika Uniproma i Kombinata aluminijuma Veselina Pejovića i svih članova bivšeg Odbora direktora EPCG, saopštio je predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović.

“Vrhovno državno tužilaštvo usvojilo je žalbu advokata Elektroprivrede Crne Gore na odluku tadašnjeg tužilaštva da se odbije krivična prijava protiv Duška Markovića, Veselina Pejovića, Dragice Sekulić i članova Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore i tu prijavu će razmatrati tužilaštvo”, kazao je Đukanović u emisiji Link na Radiju Crne Gore.

EPCG je u decembru dobila odgovor da je krivična prijava odbijena.

“Država je dala Kombinatu aluminijuma besplatne CO2 kredite a kasnije je državna kompanija otkupila te CO2 kredite za 17 miliona eura. Zar nije bilo prirodnije da je EPCG ta sredstva uplatila recimo i eko fond koji bi kasnije finansirao razne projekte iz oblasti ekologije”, podsjetio je Đukanović.

On je dodao da je puno komisija u EPCG razmatralo prethodno poslovanje kompanije i najavio da će oni ovih dana tužilaštvu predati svu neophodnu dokumentaciju.

“Smatramo da tim poslovima treba da se bavi tužilaštvo i da utvrdi da li je bilo nepravilnosti i gdje ih je bilo”, kazao je Đukanović.

Kaže da novo rukovodstvo ima jasnu sliku o tome šta se dešavalo.

“Vidjeli ste ovu priču oko trgovine CO2 kreditima, vrlo je sporna privatizaija Rudnika uglja Pljevlja, takođe početak ekološke rekonstrukcije, dokumentacija, kako je ugovor sklopljen na 55 miliona eura, plaćanje avansa, odnos EPCG sa KAP-om, prema Prvoj banci. Sve su to činjenice. Ali neka te činjenice pocjenjuje tužilaštvo a EPCG će dostaviti svu potrebnu dokumentaciju”, kazao je Đukanović.

Energetska tranzicija velika šansa

Đukanović je ukazao da energetsku tranziciju, od koje, kako je kazao, mnogi strijepe, možemo da iskoristimo kao veliku šansu ne samo za EPCG već i za čitavo društvo. U toj kompaniji, kako dodaje, trude se da urade ono što je do njih.

“Ali nije sve do nas. Moraju se uključiti i državne institucije ima nešto i na lokalnom nivou. Da prate projekte, puno zavisi i od saglasnosti, dozvola i slične dokumentacije. Zelena tranzicija bi mogla da dovede do ekonomskog preporoda Crne Gore”, kazao je Đukanović.

O gradnji Komarnice da odluče građani Šavnika i Plužina

On je istakao da je završen idejni projekat za izgradnju hidroelektarne “Komarnica”.

“Prethodna vlada je donijela odluku da da EPCG koncesije na korišćenje potencijala Komarnice i sada smo u fazi izrade ugovora kojim će se definisati detalji vezano za tu koncesiju ali suštinski se radi i ekološki elabirat i od njega će puno zavisiti da li će se krenuti u projekat realizacije izgradnje Komarnice”, kazao je .

Stav rukovodstva EPCG je, kaže Đukanović, da bi ipak, krajnju odluku o gradnji trebalo da donesu građani Šavnika i Plužina na referendumu.

“To se dešava na njihovoj teritoriji i oni najbolje znaju šta je dobro za njih. To je fer ponuda i očekujem da se prihvati taj predlog da građani na referendumu odluče o gradnji”, kazao je Đukanović.

On je istakao da je Komarnica ultraisplativ projekat.

“Od Komarnice bi na osnovu proizvodnje po sadašnjim cijenama dobijali godišnje 50 miliona. To je ultraisplativ projekat”, kazao je Đukanović.

Poskupljenja neće biti

Na pitanje da li se može očekivati poskupljenje struje Đukanović je kazao da politikom koju vodi rukovodstvo EPCG ne da nema poskupljenja već uredne platiše imaju subvenicje od 12,5 odsto.

“Ako postoji odgovoran odnos prema građanima to je ispoljilo sadašnje rukovodstvo EPCG. Cijene su za sada stabilne. Mi ne namjeravamo da ih povećavamo ali svjedoci smo da moramo da pratimo i hidrološku situaciju koja nam uopšte nije naklonjena”, kazao je Đukanović.

Istakao je da je za nama hidrološki jedna od najlošijih godina i podsjetio da je EPCG od 47 miliona eura dobiti iz prethodne godine uplatila u budžet 30 miliona eura dok je tokom prva tri mjeseca ove godine ostvarila dobit od 33 miliona eura.

“To bi bilo još bolje kada bi se pokrenule ove investicije”, kazao je.

On je najavio da će najkasnije do početkom juna početi instaliranje solarnih panela na objektima za individualno stanovanje a takođe, kao je dodao biće raspisan javni poziv za finansiranje projekta 5000+.

Izrazo je i nadu da će sa EPCG sa Elektroprivredom Republike Srpske uskoro formirati zajedničko preduzeće kako bi gradili hidroelektranu “Boka”.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
05.05.2022-19:06 19:06

A kad ce tuzilastvo pokrenuti predmet protiv Milutina Djukanovica Zubonje za pljaclju koju je napravio dijeleci novac prosrpsim strankama SPC i slicnim gadovima.

dpero
05.05.2022-21:43 21:43

Vidi ovo nepismeno govedo koji vodi EPCG, e propalo se!!

COL
06.05.2022-08:29 08:29

Tek kad se razriješi ova štetočina viđet će se prava razmjera štete koju je načinio u EPCG za ovu godinu dana…