Subota, 28 Januara, 2023
Rubrika:

Turizam u Evropi otporan uprkos brojnim izazovima

Sjednici je prvi put, kao nova članica ETC, prisustvovala predstavnica iz Ukrajine što je ujedno bila prilika da članovi iz prve ruke čuju kako se turizam u Ukrajini odvija u ratnim uslovima

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, učestvovala je u radu 104. sjednice Generalne skupštine Evropske komisije za putovanja (European Travel Commision – ETC), koja je održana 16. novembra u Pragu. Sjednica je održana paralelno sa Evropskim turističkim forumom koji je organizovan od strane češkog predsjedavanja Savjetom Evropske unije.

Sjednicu, kojoj je prisustvovalo preko 30 predstavnika zemalja članica, otvorio je predsjednik ETC-a Luís Araújo. On se zahvalio predstavnicima Češke kao domaćinima sjednice i istakao da mu je čast što su se u Pragu zajedno okupili najveći stručnjaci iz oblasti turizma.

“U Evropskoj komisiji za putovanja posvećeni smo tome da osiguramo da evropski sektor putovanja uspješno prebrodi globalne uticaje u ovoj godini. Tokom pandemije, turistički sektor se pokazao kao otporan i veoma prilagodljiv. Dok se suočava sa novim izazovima, uvijek sam vjerovao da će evropski turizam nastaviti da se razvija, prihvatajući nova održiva i digitalna rješenja za putovanja”, izjavio je Araújo.

Prisutnim članovima obratio se izvršni direktor češke organizacije za turizam CzechTourism, Jan Herget, i tom prilikom istakao da je Evropa bezbjedno mjesto za turiste kao i da je Češka otvorena za partnerstva u prevazilaženju brojnih izazova sa kojima se turizam susreće u posljednje vrijeme.

Prema podacima ETC, turizam u Evropi je uspješno izdržao još jedno izazovno ljeto, imajući u vidu da su inflacija i nedostatak radne snage prijetili da ugroze oporavak. Aviokompanije su dobro poslovale, a broj letova u avgustu niži je za samo 11 odsto u odnosu na 2019. godinu. Ohrabrujući podaci ukazuju na pozitivne trendove do kraja tekuće godine, a očekuje se da će u Evropi biti ostvareno blizu 75 odsto dolazaka u odnosu na 2019. godinu.

Istovremeno, neizvjesna zima, recesija koja se nazire, sve veća inflacija širom Evrope imaće uticaj na potrošnju i turističku potražnju. Očekuje se da će se time potpuni oporavak samo odložiti, ali se neće prekinuti.

Tokom diskusije, ocijenjeno je da je sukob u Ukrajini izazvao neujednačen oporavak turizma širom Evrope. Najveći pad turističkih dolazaka, od oko 40% u odnosu na 2019. godinu, bilježe baltičke zemlje i zemlje istočne Evrope koje se graniče sa Rusijom ili Ukrajinom.

Sjednici je prvi put, kao nova članica ETC, prisustvovala predstavnica iz Ukrajine što je ujedno bila prilika da članovi iz prve ruke čuju kako se turizam u Ukrajini odvija u ratnim uslovima.

Pored toga što su ekonomski i geopolitički rizici bili glavna tema sjednice, posebna pažnja bila je posvećena najnovijim trendovima u turizmu koje su prezentovali pridruženi partneri ETC, uključujući Airbnb, Google, Crowdriff, Sojern i Expedia.

Podsjećamo, ETC je osnovana 1948. sa sjedištem u Briselu, a uz nacionalne evropske turističke organizacije okuplja i pridružene članice iz privatnog sektora, odnosno agencije, prevoznike, globalne online platforme i druge pružaoce usluga u turizmu. Glavni cilj ETC-a je unapređenje turističkih politika na nivou Evrope, te dalja promocija Evrope kao vodeće svjetske turističke destinacije

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve