Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Turistički i ekonomski razvoj Žabljaka prioritet Vlade Crne Gore

Nova Vlada Crne Gore želi da dodatno unaprijedi turistički i ekonomski razvoj Žabljaka uz istovremeno očuvanje životne sredine

Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) objavilo je postupak javne nabavke za Usluge izrade Studije izvodljivosti za rekonstrukciju stare ili izgradnju nove žičare postojećom trasom žičare na Savinom kuku, saopšteno je iz tog resora.

“Studije izvodljivosti za rekonstrukciju stare ili izgradnju nove žičare postojećom trasom žičare na Savinom kuku, Žabljak se odnosi na utvrđivanje tehničke, ekonomske, pravne i operativne izvodljivosti, a kroz utvrđivanje: tehničkog rješenja; ekološko – prostorne prihvatljivosti; opravdanosti i povraćaja planiranih ulaganja; profitabilnosti i ekonomske uspješnosti planiranog projekta”, poručuje se u saopštenju.

Iz MER-a napominju da će predmetna studija nakon izrade biti upućena UNESCO-om Centru za svjetsku baštinu radi ispitivanja od strane IUCN-a.

“Takođe, treba napomenuti da je, polazeći od osnovnih preporuka koje su date predmetnim Izvještajem i zaključcima, Država Crna Gora posredstvom resornog ministarstva pokrenula postupak izmjene i dopune Prostornog plana posebne namjene za Durmitorsko područje, a sve u cilju zaštite prirodnog dobra – Nacionalnog parka „Durmitor“ koji uživa zaštitu UNESCO-a”, navedeno je u saopštenju.

Napominju, osnovni cilj izrade Studije izvodljivosti je da se kroz detaljnu analizu predmetnog područja i investicija sa više aspekata, ponudi jasan zaključak o opravdanosti i profitabilnosti investicije kao i da se donese zaključak o eventualnom uticaju na održivost sa aspekta očuvanja izuzetnih univerzalnih vrijednosti dobra svjetske baštine, prostora u kojem se vrši intervencija zamjene stare instalacije.

“Imajući u vidu da je Žabljak jedan od najposjećenih gradova Crne Gore koji je u ovoj ljetnjoj turističkoj sezoni ostvario oko deset hiljada noćenja više nego rekordne 2019. godine, potencijal koji ova destinacija ima je ogroman, a nova Vlada Crne Gore i ovim pokazuje da želi da dodatno unaprijedi turistički i ekonomski razvoj Žabljaka uz istovremeno očuvanje životne sredine”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve