Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Turistička ponuda Crne Gore prvi put predstavljena na Arapskoj turističkoj berzi u Dubaiju

Delegaciju Crne Gore na ovom najznačajnijem događaju za turističku industriju ovog regiona, predvode državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović i direktorica Nacionalne turističke organizacje Crne Gore Željka Radak Kukavičić koji su razgovarali sa zainteresovanim turističkim poslenicima o mogućnostima za uspostavljanje saradnje

Imajući u vidu rastuće turističke i investicione potencijale regiona Bliskog istoka, kao i predstojeće učešće Crne Gore na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama Tivta, Kotora, Budve i Podgorice, prvi put, organizovala je samostalno predstavljanje turističke ponude Crne Gore na Arapskoj turističkoj berzi (Arabian Travel Market) ATM, koja se održava od 28. aprila do 1. maja, u Dubaiju.

“Posljednjih godina, Bliski istok, posebno zemlje Golfskog zaliva (Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvait, Bahrein, Katar i Oman) iz kojih se ostvaruje oko 60% od ukupnog broja turističkih putovanja ovog regiona, postali su izuzetno važno emitivno tržište za mnoge destinacije širom svijeta, sa preko 36 miliona turističkih putovanja godišnje”, navode iz Nacionalne turističke roganizacije.

Delegaciju Crne Gore na ovom najznačajnijem događaju za turističku industriju ovog regiona, predvode državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović i direktorica Nacionalne turističke organizacje Crne Gore Željka Radak Kukavičić koji su razgovarali sa zainteresovanim turističkim poslenicima o mogućnostima za uspostavljanje saradnje.

“U razgovorima je ocijenjeno da Crna Gora kao turistička destinacija sa bogatom i raznovrsnom ponudom ima veliku šansu da se pozicionira na ovom tržištu i privuče turiste ovog regiona, na prvom mjestu zbog atraktivne ponude sjevernog dijela zemlje, budući da je upravo taj segment ponude ono što preferiraju turisti sa ovog podneblja.

Kao posebna prednost na tom planu istaknuti su izuzetno dobri međudržavni odnosi, krupni investicioni projekti i direktna linija između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Crne Gore, kao i činjenica da nije potrebna viza kako građanima UAE za boravak u Crnoj Gori, tako ni građanima Crne Gore za boravak u UAE.

Na sastanku sa izvršnim direktorom Flydubai-a Gejt al Gejtom (Ghaith Al Ghaitom), kojem su pored državnog sekretara za turizam i direktorice NTO CG prisustvovali i novoimenovana ambasadorka Crne Gore u UAE Dušanka Jeknić i izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić, razgovarano je o mogućnosti da avionska linija Tivat-Dubai-Tivat, koja će se tokom ove turističke sezone realizovati dva puta nedjeljno, zaživi tokom cijele godine”, dodaje se.

Izvršni direktor FlyDubai-a izrazio je zainteresovanost za uvođenje cjelogodišnje linije i punu spremnost za saradnju na planu promocije, između ostalog i putem organizacije studijske posjete za predstavnike turoperatora i medija iz UAE u susret predstavljanju Crne Gore na EXPO 2020, koja je među prvim zemljama potvrdila učešće na ovoj izložbi.

“Takođe, ocijenio je da je od ključnog značaja implementiranje odluke da rezidenti tj. nosioci putnih isprava drugih država sa dozvolom boravka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima mogu boraviti, u Crnoj Gori bez vize, sa potvrdom o turističkom aranžmanu i ukoliko dolaze direktnim letom.

Delegaciju Crne Gore primio je i predstavnik Vlade Dubaija, generalni direktor Turističke organizacije Dubai Helal S.K. Almarri, koji je izrazio spremnost da pomogne Crnoj Gori u promociji na tržištu UAE, na prvom mjestu kroz razmjenu znanja i iskustva. Konstatovano je da uz aktivnu promociju Crna Gora kao turistička destinacija ima šansu da se pozicionira na ovom tržištu, čemu će značajno doprinijeti učešće na Svjetskoj izložbi EXPO 2020. godine u Dubaiju”, navodi se u saopštenju.

Arapska berza turizma (Arabian Travel Market) vodeći je globalni događaj za turističku industriju Bliskog istoka, posljednjih 25 godina, napominju iz NTO.

“Riječ je o B2B događaju koji okuplja preko 39.000 profesionalaca u oblasti putovanja i turizma, predstavnika vlada i međunarodnih medija i oko 2.500 izlagača iz oko 153 zemlje.

Na štandu Crne Gore pored NTO CG i lokalnih turističkih organizacija Tivta, Kotora, Budve i Podgorice, svoju ponudu predstavljaju hoteli The Chedi Luštica Bay, Lazure Hotel & Marinai turističke agencije Montenegro Tourist Service, Trip Travel, TerraNautika i Montenegro Adventure.

Učešće na ovom globalnom događaju u oblasti turističke industrije važno je sa aspekta uspostavljanja i unapređenja kontakata prije svega sa tržištima zemalja Golfskog zaliva, u cilju otvaranja mogućnosti za uspostavljanje saradnje, povezivanja sa ključnim akterima turističke industrije ovog regiona, turoperatorima, avio kompanijama, medijima.

Pored toga, učešće na ovom događaju je prilika za upoznavanje sa aktuelnim globalnim trendovima u turističkoj industriji, inovacijama, istraživanjima, savjetima eksperata i uopšte proširivanje znanja na planu poslednjih trendova kada je riječ o putovanjima”, dodaje se.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve