Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Turistička Nova godina prvi put u Nikšiću: Turizam u CG bilježi rekorde

Turistička privreda proteklu godinu ocjenjuje kao uspješnu, budući da preliminarni podaci govore da je u 2019. Crnu Goru posjetio rekordan broj gostiju, poručeno je sa Turističke Nove godine, manifestacije koja se nakon nepune dvije decenije održavanja na primorju, ove godine održava u Nikšiću u hotelu Onogošt

Turistička privreda proteklu godinu ocjenjuje kao uspješnu, budući da preliminarni podaci govore da je u 2019. Crnu Goru posjetio rekordan broj gostiju, poručeno je sa Turističke Nove godine, manifestacije koja se nakon nepune dvije decenije održavanja na primorju, ove godine održava u Nikšiću u hotelu Onogošt.

Kako je istakao domaćin i predsjednik Odbora Udruzenja turizma u PKCG Ranko Jovović, za prvih devet mjeseci 2019. godine je ostvareno 2,4 miliona dolazaka, što je za 18,3 odsto više u odnosu na isti period 2018. godine. Takođe, ostvareno je 13,3 miliona noćenja ili 11,3 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine a ostvareno je i 1,16 milijardi eura prihoda.

“Vjerujem da će nas ovi pokazatelji dodatno stimulisati da u ovoj godini budemo još uspješniji, te da će sektor turizma i dalje napredovati u kvalitativnom i kvantitativnom. Rezultati koje smo postigli i doprinos koji sektor turizma ima na budžetske prihode, kao i učešće turizma u BDP-u nam daju za pravo da budemo još glasniji prilikom iznošenja barijera sa kojima se susrećemo u poslovanju i zahtjevima prema nadležnima da daju dodatan doprinos razvoju visokokvalitetnog turizma”, kazao je Jovović za agenciju Infobiro Montenegro.

Kako je dalje dodao, nadležno Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT), kao i ostali organi i institucije su u prethodnom periodu uradili mnogo stvari kako bi se otkolonili problemi sa kojima se turistički poslenici svakodnevno susrijeću u poslovanju. On očekuje da se taj trend nastavi jer, kako je dalje naveo, samo zajedničkim radom i zalaganjem možemo postići uspjeh i ostvariti postavljene ciljeve.

“Imajući u vidu značaj koji turizam ima na nasu ekonomiju, mišljenja smo da resor turizma zasluzuje da bude posebno ministarstvo, te da bi takav način organizacije imao pozitivan efekat na dalji razvoj ovog strateskog sektora. Uspjeh sektora turizma se reflektuje i na ostale privredne grane i mi u PKCG želimo da damo snažan doprinos razvoju ostalih sektora, a prije svega poljoprivrede odnosno proizvodnje hrane. Pored toga, svakodnevno smo u Komori i van nje posvećeni i brojim drugo aktivnostima koje imaju za cilj da promovišu domaće proizvođače”, naveo je Jovović.

Manifestaciju organizuje NVO Crnogorsko turističko udruženje, inače jedino NVO udruženje koje okuplja 80 odsto turističke privrede.

Upravo je turizam, kako je istakao predsjednik NVO Crnogorsko turističko udruženje i suvlasnik hotelske grupe Montenegrostars Žarko Radulović , strateški krucijalna grana za razvoj sveukupne privrede Crne Gore.

“Turizam je jako osjetljiva grana, te ga stoga moramo dobro paziti. Moramo biti jako pametni i jako obazrivi, i slati odavde lijepe poruke, jer ih imamo”, upozorio je Radulović.

Upitan šta se može učiniti da se pomogne turističkim poslenicima, Radulović je odgovorio: “Ono što možemo da uradimo jeste da sačuvamo mir prije svega. Od Vlade Crne Gore tražimo samo da nam ne podižu poreze, jer smo mi cijene za ovu godinu formirali prošle godine, i svako povećanje je direktno naš trošak”.

Državni sekretar u MORT-u Damir Davidović je za Infobiro potvrdio da je godina za nama u Crnoj Gori bila rekordna – Prema njegovim riječima, Crna Gora danas predstavlja zrelu turističku destinaciju.

“Međutim, ono što nam ostaje kao jednom turistučkom tržištu koje je potpuno svjesno svojih potencijala, jeste da radimo na standarizaciji ponuda. U svakom privrednom društvu, svaka usluga koja se pruža, bilo da se radi o hotelu, turističkoj agenciji, vodiču ili bilo kojoj turističkoj djelatnosti, svako mora da vodi računa da ponuda bude standarizovana i moramo početi da garantujemo kvalitet”, dodao je on.

Crna Gora, kako je istakao Davidović, ima apsolutno sve – prirodne, investicione i tursitčke ljepote.

“I može da bude uspješna, ona štaviše svake godine ide ka tome. Ipak, upravo sada kada ostvarujemo tako snažne rezultate, mislim da treba da svi zajedno zbijemo redove, i Turističke organizacije, i institucije i svi zaposleni koji rade u toj oblasti. Da vidimo gdje su nam izazovi, koje su nam komparativne oblasti, i da zajedno radimo na maksimizaciji onoga što možemo, te da vidimo koji je naš potencijal u turizmu”, poručio je Davidović.

Pored rekordnih poboljšanja u domenu prihoda od turizma, boravišnih taksi i sveukupnog povećanja broja gostiju, kako je istakla direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO) Željka Radak Kukavičić, ono što je okarakterisalo 2019. godinu jeste značajan rast prometa u periodu predsezone i postsezone, te povećanje broja gostiju sa tržišta Zapadne i Sjeverne Evrope, kao i sa dalekih tržišta.

“U 2019. godini u Crnoj Gori je otvoren rekordan broj hotela, bili smo povezani sa velikim brojem evropskih destinacija. Nadalje, 2020. godina takođe je krenula sa dobrim rezultatima. Tokom novogodišnjih praznika Crnu Goru posjetilo je preko 60.000 turista, rezultati koje smo evidentirali u petak takođe pokazuju značajne stope rasta u odnosu na isti period prošle godine”, navela je direktorica NTO.

Kada su posrijedi projekcije za narednu sezonu, optimistični su i u Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom.

“Projekcije za narednu godinu su izuzetno dobre, Morsko dobro kao jedna od važnih segmenata turističke ponude Crne Gore, sa preko 400 uređenih kupališta, nastoji da zajedno sa zakupcima tih lokaliteta podigne kvalitet turističke ponude, kao i da to bude jedan standarizovan resurs, gdje će gosti provoditi jedan značajan dio svog godišnjeg odmora.U 2020. godini očekujemo dalji progres u djelu kvaliteta i standarda onih ponuda koje možemo očekivati na crnogorskoj ponudi. Trudićemo se da u narednom periodu budemo sastavni dio ovog lijepog mozaika što radi Turistička privreda Crne Gore”, rekao je direktor JP “Morsko dobro” Predrag Jelušić.

Činjenica da se Turistička Nova godina održava upravo u Nikšiću, od ogromnog je značaja za razvoj turizma u gradu pod Trebjesom.

“Svjesni smo da do sad, iako drugi po veličini grad u Crnoj Gori, Nikšić nije bio prepoznat kao značajna turistička destinacija. Ovo je jedan značajan preokret za sve nas koji se nalazimo u centralnom i sjevernom dijelu Crne Gore, jer to znači strategiju razvoja i drugih djelova naše države i normalno da će to ubuduće dati dobre rezultate i povećanje samog turističkog prometa”, poručio je direktor TO Nikšić Boris Muratović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve