Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Turisti su svi dobrodošli, a ne samo vakcinisani: ”CG će 2021. završiti sa uspješnim rezultatima u pogledu turizma”

Ukoliko nauka dokaže da vakcinisane osobe ne mogu da budu prenosioci virusa, uvođenje kovid pasoša trebalo bi ponovo razmotriti

Ideju kovid pasoša nije usvojila Evropska unija. Za njihovo eventualno uvođenje biće potrebno da se odgovori na niz pitanja – od toga koliko traje imunitet nakon vakcinacije do toga koja će pravila važiti za one koji su vakcinisani vakcinama koje nije odobrila Evropska agencija za ljekove. Cilj je i da aplikacija CommonPass, smart zdravstveni kartoni, koja se već testira na nekim od najvećih aerodroma na svijetu, bude prihvaćena na svim svjetskim aerodromima.

Mišljenja

Turistički poslenici, međutim, misle da bi kovid pasoši ipak stimulisali međunarodna putovanja, a konkretno za našu državu to bi značilo potencijalno veći broj inostranih turista. Drugi, međutim, smatraju da bi to bila povreda ljudskih prava jer neki turisti neće da se vakcinišu i time ne mogu ni da putuju. Smatraju i da će ova godina biti bolja od prošle, ali da se još ništa ne zna jer su mnoge zemlje još ”zaključane”, a imunizacija u zemljama ide sporo.

Kako je Pobjedi kazao direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma Petar Golubović, ukoliko nauka dokaže da vakcinisane osobe ne mogu da budu prenosioci virusa, uvođenje kovid pasoša trebalo bi ponovo razmotriti.

”Da ne bude zabune, kovid pasoši ne bi trebali da budu uslov za putovanje”, pojašnjava Golubović dodajući da se globalni turizam zahvaljujući pandemiji kovida-19 vratio na nivo od prije 30 godina, s preko milijardu dolazaka manje i gubicima od oko 1,1 biliona američkih dolara u međunarodnim prihodima od turizma u odnosu na 2019. i da treba razmotriti sve opcije da se turizam spasi.

”Kovid pasoši kao ideja su se pojavili još u samom početku, prilikom pojave virusa. Pitanje kovid pasoša je s dolaskom vakcine bilo ponovo aktuelizovano, a njegovo definitivno uvođenje bi stimulisalo i pozitivno uticalo na oporavak sektora putovanja, a samim tim i na turističku industriju. Danas već postoje određeni pokušaji kreiranja kovid pasoša u vidu mobilnih aplikacija – CommonPass, Travel Pass”, objašnjava Golubović.

Svjetska zdravstvena organizacija, podsjeća on, objavila je kako ne preporučuje izdavanje kovid pasoša za osobe koje su preboljele kovid-19 za potrebe ulaska u neku državu kao ni brze testove.

”Nadam se da će Evropska unija ponovo razmotriti ideju kovid pasoša, ukoliko se dokaže da vakcinisane osobe ne mogu da budu prenosioci virusa. Kovid pasoši bi svakako stimulisali međunarodna putovanja, a konkretno za našu državu to bi značilo potencijalno veći broj inostranih turista i brži oporavak ekonomije koja je u prethodnoj godini žestoko pogođena”, tvrdi Golubović.

Po njegovom mišljenju, ova godina je za našu državu krenula pozitivno u smislu turističkih kretanja.

”Vremenski uslovi su nam naklonjeni, što koriste zimski ski- centri i bilježe jako dobru posjećenost. Sjetićemo se da je prošla zimska sezona zahvaljujući nedostatku snijega bila izuzetno loša. Istina, u pitanju su dominantno domaći gosti, ali i domaća turistička kretanja stimulativno djeluju na ekonomiju. Otvaranje granica Crne Gore bez uslova za ulazak u zemlju svakako je podstaklo i dolazak turista iz inostranstva, najviše regiona”, kazao je Golubović.

Da bismo u narednom periodu, prvenstveno misli na ljetnju turističku sezonu, privukli i turiste iz drugih zemalja, a ne samo iz regiona iz kojeg tradicionalno zbog blizine postoji interesovanje, neophodno je, po njegovom mišljenju, da budemo percipirani kao sigurna i epidemiološki bezbjedna destinacija.

”Očekivanja su da će putnici znatno pažljivije birati destinaciju za odmor, a glavni motiv izbora biće upravo sigurnost. Koja destinacija će biti ,,sigurnija” u percepciji potencijalnog turiste, zavisiće od komunikacione strategije i alociranog budžeta za oglašavanje. Za zemlju kao što je Crna Gora, čiji je budžet znatno manji od drugih mediteranskih destinacija, prilika leži u kreativnosti i domišljatosti da se na drugačiji, atraktivniji način pokaže da smo ,,sigurniji“ od konkurencije”, tvrdi Golubović.

On je optimističan u tom smislu i vjeruje da ćemo 2021. godinu završiti sa veoma uspješnim rezultatima u pogledu turizma.

Prof. dr Vasilije Kostić sa Fakulteta za menadžment Herceg Novi smatra da bi uvođenje kovid pasoša u stvari značilo obaveznu vakcinaciju, što bi direktno ograničavalo ljudska prava.

”Svako za sebe odlučuje da li će se vakcinisati – što je domen ljudskih prava. Uvođenje kovid pasoša za putovanja koje u stvari znači obaveznu vakcinaciju ako se želi putovati, direktno ograničava ljudska prava na način što prinuđuje one koji ne žele da se vakcinišu da to ipak urade jer će im u protivnom biti uskraćeno pravo na putovanje”, kazao je Kostić.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve