Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Trošak oko „čarlija“ mogao bi porasti tri puta

Pobjeda je pitala MKI šta su preduzeli po pitanju rješavanja vlasništva nad avionom nakon sastanaka koje su u septembru imali sa predstavnicima Vlade Brazila, te je li im dostavljena procjena njegovog stanja i koliki su mogući troškovi po državu.

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) još nije dobilo procjene brazilske BNDS banke o stanju „embraera 195“, kodnog imena „čarli“, iznosu novca koji treba uložiti da bi se on vratio u plovidbeno stanje, ali ni koliko će država platiti ako se odluči da ga otkupi, rečeno je Pobjedi u resoru Ervina Ibrahimovića.

Pobjeda je pitala MKI šta su preduzeli po pitanju rješavanja vlasništva nad avionom nakon sastanaka koje su u septembru imali sa predstavnicima Vlade Brazila, te je li im dostavljena procjena njegovog stanja i koliki su mogući troškovi po državu.

“Imajući u vidu sve okolnosti, tek nakon dobijene procjene MKI će o tome informisati Vladu i sa Ministarstvom finansija predložiti model za rješavanje ove situacije, a koji je u najboljem mogućem interesu svih strana”, kazali su iz MKI.

Izostala akcija

Oni nijesu odgovorili jesu li sami izvršili provjeru tehničkog stanja i ispravnosti aviona, iako su ranije najavili da će to uraditi. Stav MKI potvrđuje da za mjesec i po dana taj resor nije uradio ništa konkretno da riješi problem koji prijeti da državu košta najmanje 15 miliona eura.

Koliko je situacija u vezi sa „čarlijem“ ozbiljna, govori to što su brazilske vlasti sredinom prošlog mjeseca u Podgoricu poslale zvaničnika njihovog ministarstva ekonomije da sa predstavnicima naše Vlade razgovara o vlasništvu nad avionom i obavezama Crne Gore. On je, sa tri službenika kompanije Embraer, boravio u Podgorici od 12. do 16. septembra kako bi se uvjerio u loše stanje „čarlija“.

Predstavnici Ministarstva finansija i MKI tada su brazilsku delegaciju uvjeravali da je Crna Gora odgovoran dužnik, te da će izvršiti sve obaveze iz ugovora o zakupu tog aviona.

„Čarli“ je posljednje dvije godine parkiran na podgoričkom aerodromu, nije plovidben i tehnički je neispravan. Letio je u floti Montenegro Airlinesa (MA) od 2010. godine, kada je uzet na finansijski lizing kod BNDS-a. Za njega je MA platio 39 miliona eura, ali je ostao dužan četiri rate od po 1,7 miliona dolara.

Država je 2010. izdala BNDS-u garanciju za kupovinu aviona, prema kojoj se obavezala da im, u slučaju kršenja ugovora, isporuči avion u ispravnom stanju. Da bi se on isporučio BNDS-u, mora biti vraćen u plovidbeno stanje i sa stanjem resursa predviđenim ugovorom, što prema procjenama upućenih u tu problematiku, državu neće koštati manje od 15 miliona eura.

Propali pregovori

BNDS, u čijem je vlasništvu avion, bezuspješno je prošle godine pregovarala sa ToMontenegrom i bivšom Vladom o kupovini „čarlija“, tražeći da im isplate 5,3 miliona eura u tri godišnje rate. Vlada Zdravka Krivokapića odobrila je prošlog juna kupovinu aviona, ali je ToMontenegro krajem decembra odustao od toga jer su procijenili da u njega treba uložiti još minimum osam miliona eura. Nakon toga je MKI, na čijem je čelu bio Mladen Bojanić, odlučilo da oni kupe avion i iznajme ga ToMontenegru, čije je rukovodstvo u međuvremenu odlučio da im treba veći aviom.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, u MKI očekuju da će Brazilci sada tražiti više novca za otkup „čarlija“ zbog protoka vremena. Novac za njegov otkup nije planiran rebalansom ovogodišnjeg budžeta, pa će sredstva morati da budu izdvojena iz budžetske rezerve.

Pobjeda je ranije objavila da je „čarli“ u katastrofalnom stanju, da nema jedan motor, kao i da mu je propao stajni trap. Stečajna uprava MA prethodno je tvrdila da ToMontenegro neovlašćeno skida djelove sa „čarlija“ i ugrađuje ih u svoja dva ,,embraera“, što su iz državne kompanije negirali. Stečajna uprava je zbog toga podnijela krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv više nepoznatih lica, ali se u tom predmetu još prikupljaju dokazi.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve