Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Tri moćne svjetske kompanije već najavile veće cijene, ali to nije kraj

Osim što se radi o velikom podizanju cijena u jednom kvartalu, još je veći problem što iz Unilevera poručuju kako u prvoj polovini sljedeće godine očekuju nastavke inflatornih pritisaka.

Nakon rasta cijena transporta i sirovina, najveći svjetski proizvođači hrane i robe široke potrošnje više ne mogu izdržati pritisak viših troškova proizvodnje pa dižu cijene. Tako je Unilever, kompanija koja ima brendove poput Knorra, Rexone, Dovea, Hellmansa, Domestosa, Cifa, Axea, Luxa…, u trećem kvartalu podigla cijene čak 4,1 posto, piše Jutarnji list.

Osim što se radi o velikom podizanju cijena u jednom kvartalu, još je veći problem što iz Unilevera poručuju kako u prvoj polovini sljedeće godine očekuju nastavke inflatornih pritisaka.

Njihov glavni izvršni direktor, Alan Jope, je rekao kako upravo prolazimo kroz scenario koji se viđa jednom u dvadeset godina. Na ulazne troškove Unilevera vrlo značajan uticaj imale su cijene sirovina koje dobavlja s tržišta u razvoju, s time što je ova kompanija uspjela amortizovati rast ulaznih troškova kroz podizanje efikasnosti.

Procjenjuju kako su na razne načine ove godine uštedjeli oko 2 milijarde dolara, što znači da su se do sada jako suzdržavali od prebacivanja ulaznih troškova na potrošače.

Slično se ponašaju i drugi veliki igrači koji prodaju prehrambene proizvode ili robu široke potrošnje.

Nestle koji prodaje Nescafe, Purinu, KitKat, Maggi i Nespresso je tokom trećeg kvartala podigao cijene za 2,1 posto, a predviđaju povećanje uslijed inflacijskih pritisaka.

Poskupljenja je najavio i Procter & Gamble iz kojeg ističu kako su zastoji u lancima snabdijevanja, kao i rast ulaznih troškova, veći problem nego su predviđali u prvom dijelu godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve