Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Trgovci traže ukidanje neradne nedjelje

Ukoliko ne postoji spremnost državnih organa da se član 35a ukine, trgovci su predložili kompromisno rješenje - da se omogući da 26 nedelja u godini bude radno, tokom ljetnje i zimske turističke sezone, oko novogodišnjih praznika i raspusta

Odbor udruženja trgovine Privredne komore Crne Gore, na sjednici 9. marta 2021. godine, zatražio je ukidanje člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, odnosno neradne nedjelje.

– Od resornog ministarstva tražimo da se u cilju očuvanja radnih mjesta, povećanja prometa, privredne aktivnosti, ekonomskog rasta, saniranja posljedica ekonomske krize i pripreme turističke sezone ukine član 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini i omogući rad trgovcima nedjeljom – saopštili su trgovci, zahtijevajući i da se Ustavni sud izjasni o prije više od 18 mjeseci podnijetoj Inicijativi za ocjenu ustavnosti pomenutog člana.

Ukoliko ne postoji spremnost državnih organa da se član 35a ukine, trgovci su predložili kompromisno rješenje – da se omogući da 26 nedelja u godini bude radno, tokom ljetnje i zimske turističke sezone, oko novogodišnjih praznika i raspusta. Alternativno, potrebno je omogućiti privrednim subjektima iz sektora trgovine rad nedeljom u jednoj smjeni na nivou čitave godine ili makar tokom ljetnje sezone.

Neophodno je hitno formirati radnu grupu koja bi formulisala konačan predlog rješenja i u direktnoj komunikaciji obrazložila predlog resornom Ministarstvu.

Odbor je usvojio Izvještaj o radu i Informaciju o poslovanju sektora trgovine u 2020. godini, te dopunio Odluku o obrazovanju Grupacije za trgovinu nekretninama.

Ostvareni promet u trgovini na malo u tekućim cijenama iznosio je 1.253,3 mil. eura u 2020. godini i manji za 16,8% u odnosu na 2019. godinu kada je iznosio 1.507,1 mil. eura. Sektor trgovine bilježi značajan pad broja zaposlenih, u ovom sektoru je u prosjeku bilo zaposleno 34.922 radnika što je pad od 12,3% ili oko 5.000 radnika manje u odnosu na 2019. godinu kada je zapošljavao u prosjeku 39.834 radnika.

Takođe, evidentan je pad robne razmjene za 18,1% u poređenju sa 2019. godinom.
Odbor, čiju je sjednicu vodio predsjednik Jovan Lekić, razmotrio je uticaj pandemije na sektor trgovine, uz osvrt na aktuelne epidemiološke mjere i ekonomske mjere podrške Vlade.

– Zdravlje je prioritet ali ga ne treba odvajati od ekonomije, jer su oni blisko povezani. Zalažemo se za striktno poštovanje mjera protiv pandemije kovid-19 ne bismo li zaštitili i ekonomiju i zdravlje – kazao je Lekić.

Trgovci međutim traže da mjere koje propisuje država budu mnogo preciznije, jer se sada, ocjenjuju, mogu tumačiti na više načina. Neophodna je kvalitetnija komunikacija sa resornim ministarstvima kako bi se uvažili zahtjevi privrednika. S tim u vezi, inicirano je ponovno formiranje Operativnog štaba za podršku privredi, u cilju bržeg i efikasnijeg djelovanja protiv posljedica pandemije.

Analizirajući mjere podrške privredi, trgovci su ukazali da subvencije za novo zapošljavanje, uz uslov da se radnici primaju na neodređeno vrijeme bez neophodnog probnog rada – nijesu kvalitetno rješenje.

Primjedbe su imali i na kriterijume za određivanje koje su djelatnosti ugrožene, a što je preduslov za dobijanje državne pomoći. Trgovci smatraju da pad prometa veći od 50 odsto u pojedinim šiframa djelatnosti nije dobro mjerilo, jer u okviru istih šifri djeluju i male i velike kompanije koje ostvaruju različite visine prometa.

– Vlada treba da proširi listu ugroženih djelatnosti i izađe sa setom novih mjera podrške privredi s obzirom na to da se situacija dodatno usložnjava – zaključeno je na sjednici.

Prema riječima potpredsjednice Nine Drakić, Privredna komora je već zatražila od Ministarstva ekonomskog razvoja da se proširi lista ugroženih djelatnosti, te da se mjere u jednom dijelu revidiraju.

Trgovci su upoznati da je dan ranije održan sastanak njihovih i predstavnika Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje o uticaju mjera za borbu protiv kovida-19 na poslovanje privrednika. Zaključak sa ovog sastanka je da prilikom definisanja novih epidemioloških mjera privrednici moraju biti direktno uključeni.

Na sjednici je predstavnik malih prehrambenih trgovinskih objekata upoznao članove Odbora sa izazovima u poslovanju sa kojima se suočavaju i namjeri udruživanja, u cilju bolje saradnje sa državnim institucijama i njihovom boljem doprinosu ambijentu u kojem posluju. Odbor je predložio da se razmotri mogućnost da neko od njihovih predstavnika bude član OU trgovine.

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković prezentovao je Odboru Analizu dualnog obrazovanja za period 2017-2020. godine, a direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet Privredne komore dr Mladen Perazić projekat Regionalni fond za izazove.

Članovi Odbora su pozvani da predlože kandidate za laureate Nagrade Privredne komore Crne Gore koje se dodjeljuju za uspješno poslovanje, inovativnost, društvenu odgovornost i unapređenje menadžmenta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve