Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Trgovci se boje pada prometa

Zakon je usvojen 20. juna, a najveći crnogorski trgovački lanci podržavaju ovo zakonsko rješenje, iako pojedini očekuju da će promet u njihovim trgovačkim objektima biti smanjen, s obzirom na to da se nedjeljom i praznicima ostvaruje najveći promet.

Sjutra na snagu stupaju izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini kojimje predviđeno da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i praznicima. Prva neradna nedjeljaje 20. oktobra.

Zakon je usvojen 20. juna, a najveći crnogorski trgovački lanci podržavaju ovo zakonsko rješenje, iako pojedini očekuju da će promet u njihovim trgovačkim objektima biti smanjen, s obzirom na to da se nedjeljom i praznicima ostvaruje najveći promet. Predstavnici trgovačkih kompanija saopštili su Pobjedi da će primjenom zakona njihovi radnici biti zadovoljniji, a od potrošača očekuju da promijene kupovne navike i prilagode se promjenama i sedmične i dnevne kupovine obavljaju ostalim danima u sedmici.

Iz kompanije “Voli” poručili su da će poštovati zakon, ali da to očekuju i od drugih. Komentarišući izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojom se uvo di neradna nedjelja u trgovini, iz te kompanije su podsjetili da su poslovanje prilagodili zahtjevima tržišta i od otvaranja prvog marketa radili nedeljom.

-U svakom slučaju, podržali smo zakon, jer smatramo da će povoljno uticati na naše zaposlene. Kada je kompanija “Voli” u pitanju, neradna nedjelja će nam pojednostaviti organizaciju slobodnih dana, neće biti racionalizacije radnih mjesta kazali su iz “Volija”.

Oni su naveli da je činjenica da su potrošači navikli na mogućnost trgovine nedjeljom.

-Upravo tog dana se ostvaruje najveći promet, a postavlja se pitanje i kako će se neradna nedjelja odraziti na poslovanje tokom turističke sezone istakli su predstavnici ovog trgovačkog lanca.

Prema njihovim riječima, sasvim je sigurno da će doći do određenog pada prometa zbog uvođenja neradne nedjelje.

-Svakako da benefiti koje donosi, prevazilaze komercijalne razloge. Radnici će biti zadovoljniji, što je nama kao najvećem poslodavcu u Crnoj Gori od velike važnosti poručili su iz “Volija”.

Iz kompanije “Merkator CG” u okviru koje posluju “Idea” prodavnice, saopšteno je da to preduzeće posluje u skladu sa zakonskim regulativama, te će tako postupiti i kada su u pitanju izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, a koje predviđaju da maloprodajni trgovački objekti ne mogu raditi nedjeljom i u dane državnih praznika.

-Kompanija “Merkator CG” je društveno odgovorna kompanija i kao takva pozdravlja mjere Vlade, a koje će omogućiti da naše kolege iz maloprodajnih objekata imaju slobodnu nedjelju, koju će moći da provedu u krugu porodice naveli su iz “Merkatora. Predstavnici ove trgovačke kompanije vjeruju da će i njihovi potrošači razumjeti ove mjere, te da će trgovinu obavljati drugim danima.

-Kompanija Mercator CG očekuje da će pomenute mjere dovesti do promjene kupovnih navika potrošača, te da će se nabavke koje su do sada obavljane nedjeljom, obavljati drugim danima kazali su predstavnici “Merkatora.

Oni su upozorili da bi u dijelu prometa tokom turističke sezone moglo doći do gubitaka u prometu.

-To bi moglo negativno da utiče na poslovanje trgovine u cjelini, ali to ostaje da se vidi u narednom periodu rekli su iz “Merkatora CG.

I iz kompanije “Domaća trgovina poručuju da će se u svim “Aroma marketima i “Conto diskontima poštovati Zakon o unutrašnjoj trgovini, tako da će nedjelja biti neradni dan.

-Sve organizacione i strukturne promjene u radu naših marketa i diskonta su izvršene kako bi se uskladilo poslovanje u odnosu na novo zakonsko rješenje saopšteno je iz “Domaće trgovine.

Prema njihovim riječima, ovaj zakon treba da se poštuje i njihova očekivanja su da će svi iz poslovnog svijeta podjednako sprovesti odredbe.

-U prethodnom periodu dosta se govorilo o neradnoj nedjelji, tako da vjerujemo da su potrošači već dobro informisani kako bi mogli planirane kupovine da obave neki drugi dan rekli su predstavnici “Domaće trgovine.

Oni su dodali da će njihove potrošače ipak dodatno informisati o nastalim promjenama.

-Sa aspekta prometa ne očekujemo veće promjene iz razloga što će se potrošači prilagoditi promjenama pa će se sedmične i dnevne kupovine obavljati ostalim danima saopštili su predstavnici “Domaće trgovine.

Oni su naveli da je turizam jedna od strateških privrednih grana, pa smatraju da bi tokom turističke sezone radna nedjelja imala pozitivne efekte, ne samo sa ekonomskog aspekta već i u domenu kvalitetnije usluge.

Uprava za inspekcijske poslove pozvala je ove sedmice preduzeća da, poštovanjem propisane obaveze, daju doprinos potpunoj primjeni Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojom se uvodi neradna nedjelja u trgovini. Iz Uprave su podsjetili sva preduzeća koja se bave trgovinom na veliko i malo, na propisanu odredbu člana Zakona o                   unutrašnjoj trgovini čija primjena stupa na snagu od sjutra, što znači da je prva neradna nedjelja 20. oktobra.

-Upozoravamo i apelujemo na sve kompanije, na koje se odnosi propisano ograničenje, da poštuju tu obavezu, kako ne bi došli u situaciju da Uprava za inspekcijske poslove preko tržišnih inspektora preduzima propisane upravne mjere i radnje i izriče novčane kazne navodi se u saopštenju.

Za nepoštovanje te obaveze, pored novčanih kazni, propisana je i upravna mjera kojom je definisano da će inspektor, ukoliko utvrdi da trgovac radi nedjeljom i u dane državnih ili drugih praznika, zatvoriti prodajni objekat ili drugo prodajno mjesto za vremenski period u kojem rad nije dozvoljen. Zakonom je predviđena kazna od 1.000 do 10.000 eura za kompaniju, a za odgovorno lice od 200 do 500 eura.

Zakonom je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika određenim zakonom kojim se uređuju državni i drugi praznici.

Izuzetno od tog člana, nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na veliko i malo može se obavljati u apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinskim stanicama i prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica. Takođe, trgovina na veliko i malo može se obavljati na pijacama, štandovima tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama, prodavnicama, kioscima i automatima smještenim unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka, štandovima i kioscima u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladištima za trgovinu na veliko. Specijalizovanim prodavnicama ili kioscima smatraju se prodavnice, odnosno kiosci u kojima se obavlja prodaja pretežno jedne vrste robe.

Unija poslodavaca (UPCG) podnijela je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika. Iz UPCG su ranije kazali da smatraju da je taj član zakona nesaglasan sa članom 59 Ustava koji jamči slobodu preduzetništva, koja se može ograničiti samo ako je to neophodno zbog zaštite zdravlja ljudi, životne sredine, prirodnih bogatstava, kulturne baštine ili bezbjednosti i odbrane Crne Gore.

U Delti će i nedjeljom raditi bioskop, kafići, banka, pošta..

Iz Delta sitija je saopšteno da svi zakupci u ovom šoping molu već odavno raspolažu informacijom da naredne sedmice stupaju na snagu izmjene Zakona o unutrašnoj trgovini, kojima je predviđena neradna nedjelja u trgovačkim objektima.

-Podrazumijeva se da će zakon biti poštovan. Iako butici neće raditi, radiće bioskop, svi ugostiteljski objekti, restorani i kafići, apoteka, cvjećara, uslužni kiosci, banka, pošta, igraonica, frizerski salon i sve što spada u kategoriju uslužnih djelatnosti, tako da se ne može reći da će šoping mol biti zatvoren naglašeno je iz Delta sitija.

Predstavnici ovog šoping mola su podsjetili na svoju raniju procjenu da će mjesečni gubitak prometa u trgovačkim objektima u Delti, biti oko milion eura.

-To je nemoguće nadomjestiti jer su dani vikenda najvažniji dani za modnu maloprodaju, koja je dominantna ponuda svakog šoping mola. Takođe je procijenjeno da će potencijalno 20 odsto zaposlenih ostati bez posla, ali realne rezultate ćemo imati tek nakon nekoliko mjeseci primjene zakona rekli su iz Delta sitija.

 

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve