Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

ToMontenegro u minusu 1,6 miliona eura

Pojasnili su da se radi o preliminarnim podacima koje je menadžment dostavio Odboru direktora, te da je niz negativnih faktora uticao na rezultat. Na neke od tih faktora, poput rata u Ukrajini, se nije moglo uticati, dok su drugi, kako kažu, blagovremeno mogli biti neutralisani.

ToMontenegro je za devet mjeseci u gubitku 1,6 miliona eura, a uzimajući u obzir okolnosti poslovanja Odbor direktora je ocijenio da je ostvaren solidan finansijski rezultat, saopšteno je Pobjedi iz nacionalne avio-kompanije.

Pojasnili su da se radi o preliminarnim podacima koje je menadžment dostavio Odboru direktora, te da je niz negativnih faktora uticao na rezultat. Na neke od tih faktora, poput rata u Ukrajini, se nije moglo uticati, dok su drugi, kako kažu, blagovremeno mogli biti neutralisani.

Ostvareni minus manji je od prošlogodišnjeg, kada je na kraju trećeg kvartala kompanija imala 2,6 miliona eura gubitka.

Opstali zbog airbus-a

“Negativni faktori na koje kompanija nije mogla uticati su posljedica rata u Ukrajini, koji su doveli do najmanje dvije posljedice. Prva je porast cijene avio-goriva, koje u ukupnim troškovima učestvuje sa više od 30 odsto, dok je sa druge strane gubitak značajnih tržišta Ukrajine i Rusije doveo do možda i težih posljedica po kompaniju”, ukazali su iz ToMontenegra.

Druga otežavajuća okolnost bila im je tranzicija sa Montenegro Airlines-a na ToMontenegro.

“Proces tranzicije pratile su brzoplete odluke, čija posljedica je gubitak značajnih resursa, u prvom redu dva vazduhoplova, zatim članstava u međunarodnim vazduhoplovnim institucijama, pristup globalnim provajderima, većina značajnih sistema koji su bili razvijeni kod prethodnog prevozioca i konačno sama pozicija na tržištu. Sve navedeno, predstavljalo je svojevrsnu kočnicu razvoja kompanije koja je mogla u većem procentu iskoristi potencijal koji postoji”, ocijenili su u kompaniji.

Postoje, kako su istakli, i pozitivni faktori, među kojima je najznačajniji uvođenje u flotu trećeg aviona.

“Kompanija je sredinom aprila donijela odluku o iznajmljivanju vazduhoplova većeg kapaciteta, tipa ,,airbus A320“. Ne uzimajući u obzir hitnost odluke o iznajmljivanju trećeg aviona, u ovom trenutku ne možemo ustvrditi da je upravo iznajmljeni tip bio idealno rješenje, ali je ova odluka, sa aspekta neophodnog minimalnog broja aviona u floti, bila ključna za opstanak avio-kompanije jer je omogućila neophodni priliv obrtnih sredstava”, kazali su iz ToMontenegra.

Da su tokom ljetnje sezone ostali na svega dva vazduhopova, broj putnika bi, kako tvrde, bio neuporedivo manji i dva vazduhoplova tipa ,,embraer 195“ ne bi bila adekvatno valorizovana.

“Problem ugrožene likvidnosti pojavio bi se moguće čak i tokom ljetnje turističke sezone. Nekoliko hrabrih odluka za pojačavanje saobraćaja na pojedinim destinacijama imalo je dodatni pozitivni efekat i dijelom neutralisalo izuzetno visoke cijene avio-goriva”, istakli su u kompaniji.

Predviđanja nemoguća

Na pitanje šta očekuju do kraja godine u pogledu poslovnog rezultata, s obzirom na to da su posljednja tri mjeseca najizazovnija za poslovanje, iz ToMontenegra su odgovorili da je jasno da ulaze u dio godine koji iziskuje dodatno naprezanje u svakom pogledu. Odlučili su da ovog i narednog mjeseca, kada su zahtjevi za saobraćaj najmanji, odrade ključne servise na avionima.

“Nije lako procijeniti kakav će biti konačni finansijski rezultat za ovu godinu, s obzirom na to da su predviđanja izuzetno otežana, kako u avio-industriji, tako i u svim ostalim granama. Definitivno će uslijediti posljedice u vidu energentske krize u kojoj se ne može jasno ocijeniti kretanje putnika u vazdušnom saobraćaju, dok je predviđanje cijene goriva gotovo nemoguće na period od naredna tri mjeseca”, zaključili su iz kompanije.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve