Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

ToMontenegro tražio povraćaj 386.744 eura PDV-a

Zahtjev za povraćaj PDV-a To Montenegro je dostavio 13. avgusta, ali im Uprava prihoda i carina, kako kažu, do danas nije vratila porez.

To Montenegro tražio je od Uprave prihoda i carina povraćaj 386.744 eura PDV-a, saopšteno je Pobjedi iz državne avio-kompanije.

Pobjeda je ove informacije dobila po osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

“Društvo je podnijelo zahtjev za povraćaj PDV-a od 8. februara do 31. jula 2021. godine, po osnovu faktura iz domena obavljanja osnovne djelatnosti, dostavljenih od dobavljača za izvršene usluge, radove i isporučenu robu”, navodi se u odgovoru To Montenegra, koji potpisuje izvršni direktor avio-kompanije Predrag Todorović.

Zahtjev za povraćaj PDV-a To Montenegro je dostavio 13. avgusta, ali im Uprava prihoda i carina, kako kažu, do danas nije vratila porez.

Zakon o PDV-u, član 50, propisuje da pravo na povraćaj poreza ima obveznik kojem je izlazni porez u poreskom periodu manji od iznosa ulaznog poreza. Ta razlika priznaje se kao poreski kredit za naredni period ili vraća obvezniku u roku od 60 dana od prijema zahtjeva za povraćaj. Shodno tome, To Montenegru je PDV trebalo da bude vraćen do 13. oktobra.

Pravo da mu se PDV vrati u roku od 30 dana imaju obveznici koji pretežno izvoze ili u posljednja tri mjeseca iskazuju razliku PDV-a.

Podatke o povraćaju PDV-a To Montenegru Pobjedi je ranije odbio da dostavi bivši v.d. direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović. On je 21. oktobra donio odluku kojom je informacije o povraćaju PDV-a državnoj avio-kompaniji proglasio tajnim, posljednjeg dana koji je proveo na čelu Uprave, nakon što mu Vlada nije produžila mandat.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve