Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

ToMontegro crta oglase i diskriminiše većinu radnika avio kompanije

''Ponovo su nacrtani oglasi i primijenjeni uslovi ciljano za određene ljude. U tim konkursima, koji su objavljeni na ZZZCG, traže se viši standaradi od onih koje poznaje međunarodna praksa. Crtaju se oglasi, posebni uslovi stavljaju u prvi plan i samim tim se i diskriminiše većina radnika Montenegro Airlinesa koji ne mogu konkurisati za tražena radna mjesta'', rekao je predstavnik radnika Valeri Đekić.

Kompanija ToMontenegro napokon je ispoštovala zakon i oglase za zapošljavanje, umjesto preko privatnih sajtova, objavila preko Zavoda za zapošljavanje ZZCG. Oglasi su objavljeni juče i preko njih se traže 93 radnika, koji bi radili na određeno vrijeme u trajanju od tri mjeseca.

“Pitamo se da li ugovor o radu na tri mjeseca zadovoljava uslove za imenovanje postholdera, tj. odgovornih lica sa posebnim ovlašćenjima za dobijanje potvrde vazdušnog operatora i operativne licence. Konstatujemo da greška povodom povrede odredbe člana 24 Zakona o radu nije ispravljena na meritoran način iako je zakonska forma ispoštovana”, kažu predstavnici radnika Montenegro Airliensa.

NAMJEŠTENI OGLASI

Oglasi koje je na sajtu ZZZCG objavio ToMontenegoro su, kako ističe predstavnik radnika Valeri Đekić, diskriminatorski prema mnogim zaposlenima u Montenegro Airlinesu.

“Ponovo su nacrtani oglasi i primijenjeni uslovi ciljano za određene ljude. U tim konkursima, koji su objavljeni na ZZZCG, traže se viši standaradi od onih koje poznaje međunarodna praksa. Crtaju se oglasi, posebni uslovi stavljaju u prvi plan i samim tim se i diskriminiše većina radnika Montenegro Airlinesa koji ne mogu konkurisati za tražena radna mjesta”, rekao je Đekić.

On dodaje da su uvjereni kako se, između ostalog, jedan oglas prilagodio za v.d. izvršnog direktora u ostavci u Montenegro Airlinesu Nikolu Vukelića.

“Konkretno, ponovo je nacrtan oglas za Nikolu Vukelića, koji je i dalje v.d. izvršnog direktora u ostavci, ali i direktor saobraćaja u Montenegro Airlinesu. Postavljamo pitanje da li on zadovoljava opšte uslove konkursa, a to je da je crnogorski državljanin ili se ide na to da nje govo radno mjesto bude pokriveno posebnim uslovima” ističe Đekić.

NEMA STEČAJA

Predstavnike radnika Montenegro Airliensa brine i nedavna izjava ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, koji je kazao kako Brisel ne dozvoljava da se radnicima isplate zaostala primanja, jer bi to, navodno, bio vid državne pomoći.

“Sa pozicije zaštite konkurencije Montenegro Airlines ne leti i ne uzima dio tržišta tako da nam nije jasno kako bi se

obaveze prema radnicima mogle okarakterisati kao državna pomoć”, kaže Srđan Habić.

Prema njegovim riječima, i dalje nema ni najave o uvođenju stečaja u kompaniju.

“I sam ministar Spajić je gostujući u jednoj emisiji eskivirao da odgovori zašto se ne uvodi stečaj u Montenegro Airlines”, dodaje Habić.

Sa mišljenjem Habića saglasan je i predstavnik radnika Miljan Perović.

“Dok ToMontenegro raspisuje oglase, radnici Montenegro Airlinesa čekaju odgovor Vlade i ministara finansija i kapitalnih investicija Milojka Spajića i Mladena Bojanića. Već šest mjeseci nemamo primanja i mislimo da je krajnje vrijeme da se nađe rješenje za radnike Montenegro Airlinesa, koji ne traže ništa mimo onog što im zakonski sljeduje” zaključio je Perović.

 

 

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve