Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Tivat dobija električni push-back tegljač, Podgorica vozilo za odleđivanje aviona

Aerodromi Crne Gore naime, raspisali su tender vrijedan 250 hiljada eura za kupovinu najmodernijeg tzv. towbarless pushback tegljača za Tivat

Prvi put u svojoj istoriji, aerodrom Tivat uskoro će dobiti specijalno vozilo za vuču i guranje aviona po aerodromskoj platformi (tzv. pushback tegljač), čime će se znatno unaprediti pružanje usluga avionima  i olakšati rad kako ekipama za zemaljsko opsluživanje, tako i samim posadama vazduhoplova koji se sada rulanjem na sopstveni pogon, parkiraju na platformu tivatskog aerodroma ili sa nje odlaze na polijetanje.

Foto: pushback tegljač

Aerodromi Crne Gore naime, raspisali su tender vrijedan 250 hiljada eura za kupovinu najmodernijeg tzv. towbarless pushback tegljača za Tivat. Ovo vozilo ne koristi klasičnu rudu za vuču i guranje aviona, već se sa njihovim nosnim točkom povezuje posebnim elektrohidrauličnim sistemom rampi i klinova, a sve sa navođenjem preko kamera i lasera. U skladu sa novi ekološkim trendovima i potrebom da doprinese smanjenju emisije štetnih izduvnih gasova, novi pushback za Tivat neće imati uobičajeni dizel, već isključivo električni pogon, piše Boka news.

Po specifikacija u tenderskoj dokumentaciji, ACG traže tegljač koji je snagom i dimenzijama dovoljan za opsluživanje komercijalnih putničkih aviona C-kategorije, teških do 90 tona (veličine embraera E-195, airbusa A-220, airbusa A-320, boeinga B-737 ili novog ruskog aviona irkut MS-21). Ponude na tander primaju se do 16.spetembra, a odabrani ponuđač imaće rok od 150 dana od dana potpisivanja ugovora da Aerodromu Tivat isporuči novo vozilo i da obuči zaposlene koji će ga koristiti. Nabavka pushback tegljača za Tivat je bila neophodna s obzirom na prostorna ograničenja za manevrisanje aviona na relativno uskoj platformi te vazdušne luke.

Sa druge strane, i aerodrom Podgorica uskoro će takođe dobiti opremu kakvu do sada nije imao, a u pitanju je specijalno aerodromsko vozilo za odleđivanje i zaštitu aviona od zamrzavanja. Tender vrijedan 360 hiljada eura za nabavku tog vozila koje avione odleđuje i zaštićuje od zamrzavanja, prskajući po krilima i repnim površinama specijalne tečnosti za tzv.de-icing, zaključuje se 15.avgusta, a odabrani ponuđać imaće rok od 180 dana da ga isporuči u Podgorici nakon što bude sklopljen ugoovor sa ACG.

Novo vozilo imaće tankove ukupnog kapaciteta najmanje 6.3000 litara za dva tipa specijalne tečnosti za odleđivanje, kao i hidrauličnu platformu iz koje operater prska tu tečnost po avionu na stajanci. Iako klimatski uslovi u Crnoj Gori gotovo nikada ne dovode do zaleđivanja na aerrodromu Podgorica, ACG se ipak nakon što je žestoka zima prije godinu ipo na nekoliko dana uzrokovala velike teškoće u odvijanju aviosaobraćaja zbog snijega i leda u Podgorici, opredijelilo da nabavi i tu sofisticirani i skupu opremu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve