Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Terzić: Preko socijalnog kartona znaćemo kome treba pomoć

''Već dugo se priča o reformi sistema socijalne i dječje zaštite, izmjenama zakona. Prvi preduslov je socijalni karton ili podaci o socijalnom statusu svih građana. Onda ćemo znati kome je i kakva pomoć potrebna'', saopštio je Terzić

Prvi preduslov za reformu sistema socijalne i dječje zaštite je socijalni karton svih građana, ocijenio je sekretar Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada Ivan Terzić, u emisiji “Znam da znaš” Gradske radio televizije.

“Već dugo se priča o reformi sistema socijalne i dječje zaštite, izmjenama zakona. Prvi preduslov je socijalni karton ili podaci o socijalnom statusu svih građana. Onda ćemo znati kome je i kakva pomoć potrebna”, saopštio je Terzić.

On je naveo da su nadležnosti Sekretarijata praćenje i sprovođenje propisa iz oblasti socijalne i dječje zaštite i brige o ranjivim kategorijama stanovništva, nadzor Javne ustanove za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori, Dnevnog centra za djecu sa smetanjama i teškoćama u razvoju i Dječjeg saveza.

“Sekretarijat je prepoznat kao visoko senzibilisan za socijalna pitanja i naš rad je obilježilo unaprijeđivanje socijalnih servisa, kao i pokretanje novih. Već postoje tradicionalni servisi, koje smo unaprijedili, poput jednokratne pomoći, narodne kuhinje, pomoći i njege u kući za stare osobe”, rekao je Terzić i dodao da se trenutno u Narodnoj kuhinji isporuči 700 obroka dnevno.

Kaže da Glavni grad za socijalna pitanja izdvaja skoro tri miliona eura godišnje.

“Komunikacija sa resornim ministarstvima otežana”

Napominje da je Glavni grad opredijelio zemljište i komunalije za izgradnju Doma starih na Starom aerodromu, vrijedno četiri miliona eura. Za otvaranje Doma, dodaje, nadležno je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, koje je trebalo to da uradi još u septembru, ali još nije.

“Komunikacija sa resornim ministarstvima je otežana, na sva obraćanja ostaju nijemi i vrlo teško dobijamo informacije. Projekti koji čekaju na zeleno svjetlo Vlade su Bulevar Veljka Vlahovića, Zmaj Jovin bulevar, nabavka autobusa za koje je Glavni grad iz sopstvenih sredstava morao da opredijeli dva miliona eura. Imamo u planu i novi veliki servis kao što je Centar za razvoj socijalnih usluga u zajednici”, kazao je Terzić.

Navodi da je zadovoljan funkcionisanjem Sekretarijata, te da su pokrenuli nekoliko socijalnih servisa.

“Ovu godinu je obilježila Kuća zdravlja, koja je počela sa radom u julu. Građani svakodnevno dolaze za neki vid psiho socijalne podrške. Osnovali smo i kancelarije za Rome i Egipćane, LGBT osobe, rodnu ravnopravnost, i na taj način napravili iskorak prema ranjivim kategorijama stanovništa”, poručio je Terzić.

Dodaje da je ove godine pokrenut i servis Senior kartice za penzionere i starije od 65 godina, čije je izdavanje besplatno, kao i Kartica prednosti, namijenjena onkološkim pacijentima za određene povoljnosti, poput prednosti za čekanje u redu i rješavanje zahtjeva.

Najveći izazov, napominje, bila je pandemija koronavirusa, kao i nedovoljno dobra komunukacija sa nadležnim organima, “tako da za sve rezultate zahvalnost se duguje stabilnim finansijama Glavnog grada.”

Napominje da je Prihvatiliše za beskućnike bilo otvoreno na Koniku, a da je nakon dvije godine zatvoreno jer priliv beskućnika nije bio dovoljan.

“U saradnji sa Centrom za socijalni rad, beskućnicima smo opredjeljivali sredstva za zakup stanova, i trenutno ima 7,8 beksućnika kojima plaćamo mjesečni najam stana. Drugi servis je Prihvatilište za djecu sa ulice, koji sprovodimo sa Udruženjem roditelji. Prošle godine smo, i putem servisa pomoći za vještačku oplodnju, opredijelili 10.000 eura”, kazao je Terzić.

“U toku postavljanje novih 1200 metara taktilnih staza”

Navodi i da Glavni grad svake godine ulaže značajna sredstva u programe koji se tiču osoba sa invaliditetom, a u toku je postavljanje druge faze taktilnih staza.

“Trenutno se postavlja novih 1200 metara kojima će biti pokriveni Bulevar Svetog Petra Cetinjskog do Moskovske ulice, dio od Ulice Slobode do autobuskih stajališta u Ulici kralja Nikole, kao i dio Karađorđeve ulice. Predviđeno je postavljanje novih 1200 metara naredne godine. Sve to radimo u saradnji sa organizacijama osoba oštećenog vida”, najavio je Terzić.

Dodaje da su u svakodnevnoj komunikaciji sa građanima, putem društvenih mreža, Sistema 48, kao i saradnje sa javnim ustanovama.

Terzić je rekao da očekuje usvajanje izmjene i dopune odluke o pravima iz socijalne i dječje zaštite, kojima je predviđena podrška podstanarima.

“Glavni grad je budžetom za narednu godinu predvidio 300 hiljada za 500 podstanara. Odlukom o načinu korišćenja i cijeni zakupa stanova u vlasništvu Glavnog grada, korisnici stanova će se po prvi put objediniti i, u skladu sa socijalnim statusom, plaćati određenu zakupninu”, zaključio je Terzić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve