Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Telekom: Štrajkuju većinom radnici sa srednjom stručnom spremom i platom od preko 1.000 eura

Prosječno mjesečno primanje učesnika u štrajku sa srednjom stručnom spremom, kojih je preko 70 odsto među štrajkačima, iznosi preko 1.000 eura, što je za te pozicije sa srednjom stručnom spremom i do 39 odsto više u odnosu na uporedive pozicije u industriji u kojoj posluje Telekom

Brojne su netačne i zlonamjerne informacije koje plasira Željko Burić, čelnik Sindikata Telekoma. Nećemo ulaziti u razloge zbog kojih to radi, ali radi javnosti, moramo iznijeti činjenice i egzaktne podatke koje se odnose na štrajk manjeg dijela zaposlenih u Crnogorskom Telekomu.

Prosječno mjesečno primanje učesnika u štrajku sa srednjom stručnom spremom, kojih je preko 70 odsto među štrajkačima, iznosi preko 1.000 eura, što je za te pozicije sa srednjom stručnom spremom i do 39 odsto više u odnosu na uporedive pozicije u industriji u kojoj posluje Telekom. To bi bila njihova prosječna januarska zarada da su na poslu, tako da ne stoje tvrdnje da je ugrožena egzistencija zaposlenih u ovoj kompaniji.

Pošto g. Burić često tvrdi da su loši uslovi (on kaže „izrabljivanje“) za zaposlene u Telekomu, evo nekih činjenica o uslovima za sve zaposlene u Telekomu:

  • Prosječna plata u Crnogorskom Telekomu u prethodnoj godini iznosila je oko 1.300 eura;
  • najniža pojedinačna neto zarada isplaćena 2022. godine u našoj kompaniji iznosi nešto manje od 900 eura, a za uporedive pozicije u našoj industriji, Telekom plaća i do 30 odsto više;
  • zahvaljujući dobrim rezultatima ostvarenim tokom 2022. godine, kompanija je bila u mogućnosti da svim zaposlenima obezbijedi poklon kartice u novčanoj protivvrijednosti od 300 eura;
  • takođe, zahvaljujući dobrim rezultatima ostvarenim u 2021. godini, kompanija je u aprilu 2022. svim zaposlenima obezbijedila dodatak na platu u iznosu od 260 eura;
  • kompanija je još u septembru 2022. godine svim zaposlenima najavila povećanje zarada u prosjeku od 6% počevši od 1. januara 2023. godine, što dodatno podiže i prosjek zarada u Kompaniji, kao visinu i najniže plate.

Kompanija je, takođe, uprkos tome što je Aneks Kolektivnog ugovora u kojem su sadržani najvažniji benefiti za zaposlene istekao 31.12.2022. godine nakon što nije postignut dogovor sa rukovodstvom Sindikata, garantovala nastavak benefita zaposlenima do potpisivanja novog Aneksa KU-a, a garancijama obuhvaćeni benefiti u trajanju tri godine vrijedni su 3,1 milion eura, a među njima su:

  • zdravstveno osiguranje za zaposlene s osiguranim iznosom od 1.500 eura limita godišnje u privatnim zdravstvenim ustanovama, bez potrebne participacije od strane naših zaposlenih;
  • uvođenje bonusa u ukupnom iznosu od 200.000 eura, uz povećanje budžeta za bonuse za 150 odsto (odnosno dodatnih 300.000 eura) u slučaju ostvarenja ambicioznih kompanijskih ciljeva i  individualnih ciljeva zaposlenih;
  • nastavak subvencionisanja rekreacije, odnosno teretana za zaposlene;
  • nastavak subvencionisanja ljetovanja i zimovanja zaposlenih;
  • nastavak plaćanja zdravstvene zaštite za djecu zaposlenih,
  • otpremnine u visini do 40 mjesečnih plata i u maksimalnom iznosu od 67.300 eura;
  • u firmi se može učiti i razvijati bilo koje kompetencije, vještine. U Crnogorskom Telekomu tu nema ograničenja, ko hoće da uči i razvija se – to mu je i ponuđeno, o trošku Kompanije.

Kompanija je spremna odmah potpisati Aneks Kolektivnog ugovora kojim se gore pobrojani benefiti produžavaju na rok od 3 godine i ovim putem demantujemo netačne i manipulativne tvrdnje čelnika Sindikata Telekoma Crne Gore o tobožnjem ukidanju kolektivnog ugovora ili čak i više – ukidanju sindikata u našoj kompaniji.

Kompanija je čelnicima Sindikata više puta ponudila da sve dostupne budžete stavimo na sto (osim za pomenute benefite za zaposlene, koji su garantovani) i da se dogovorimo koliko će, osim već obezbijeđenih 600 hiljada eura, ići na dodatno povećanje zarada, koliko za sportske igre, Sindikat i sl.

Međutim, čelnik Sindikata g. Burić (i oni koji ga podržavaju) to odbija iz samo njemu znanih razloga i ultimativno traži da se postojeće plate povećaju za minimalno 30 odsto, na šta Kompanija ne može pristati, jer bi to firmu odvelo u gubitak, budući da iznos neophodan za takvo povećanje plata prevazilazi godišnju dobit kompanije. Prihvatanje njegovih ultimativnih zahtjeva (a zahtjev za povećanje plate 30 odsto nije jedini) značilo bi da Kompanija posluje s minusom. Zar ima nekog da smatra da bi to donijelo sigurnost radnih mjesta i bilo kakvu dugoročnu korist zaposlenima? Kompanija neće donijeti odluku koja ne bi bila u interesu dugoročnog poslovanja, sljedstveno i samih zaposlenih, da bi „smirili Burića i njegove savjetnike“.

Niko ne osporava pravo 168 zaposlenih da štrajkuju, kao što niko ne smije osporiti i pravo 307 zaposlenih da ne učestvuju u štrajku. Kompanija je učesnicima u štrajku obezbijedila sve uslove, koje propisuju zakoni Crne Gore, da iskoriste to svoje pravo, kao i sve uslove za rad onima koji rade. Zarade sve vrijeme primaju oni koji su u minimumu procesa rada, kao i predsjednik Sindikata, kome je to profesionalno radno mjesto u Telekomu. Zaposleni koji su u štrajku nijesu ljudu koji su bez posla. Njih sve čeka posao kada čelnik Sindikata odluči da otpočne socijalni dijalog unutar Kompanije i nije tačna informacija koju plasira čelnik Sindikata da je bilo ko zapošljen na njihova mjesta, što je u dva navrata potvrdila i nadležna inspekcija.

Crnogorski Telekom neće pristati na argument sile nad kompanijom, neće pristati na neistine, prijetnje, ucjene i miješanje trećih sindikalnih organizacija, koje već nekoliko mjeseci pokušavaju da raspoređuju prihode privatne kompanije bez uvida u njeno poslovanje, bez osnovnih kompetencija za vođenje takve firme, bez razumijevanja fundamentalnih principa tržišnog poslovanja i osnovnih pojmova kao što su prihodi, operativna dobit, neto dobit.

Čvrsto vjerujemo da socijalni dijalog treba da se vodi između relevantnih subjekata unutar svake kompanije, a ne u medijima, na ulici ili uz posredovanje političkih subjekata. Vrata Kompanije za održiv dogovor su uvijek otvorena, da zajedno, unutar organizacije, tražimo rješenja u dijalogu koji se zasniva na realnim pokazateljima i sa sviješću da se i plate i benefiti za zaposlene, kao i investicije moraju zaraditi na tržištu.

Jer, ako se netržišno ponašamo i trošimo više nego što imamo, to neminovno vodi u dubiozu, koja nikome ne može donijeti dobro, pa ni zaposlenima. Crnogorski Telekom je dio Deutsche Telekom Grupe, ali je riječ o kompaniji koja posluje na veoma dinamičnom telekomunikacionom tržištu sa jakom konkurencijom među tri druga operatora i ne dobija subvencije od matične kompanije, već sve benefite, plate, ulaganja i druge aktivnosti finansira isključivo iz sopstvenog poslovanja i sopstvenih prihoda.

Crnogorski Telekom je jedan od najboljih poslodavaca u Crnoj Gori i to će i ostati, uprkos izazovu s kojim se trenutno suočava. Imidž kompanije kao jednog od najboljih poslodavaca u zemlji potkrepljuje i činjenica da bilježimo manje od 1% željenog odlaska iz kompanije u poslednje četiri godine (sa izuzetkom IT sektora, koji i u drugim kompanijama karakteriše visoka fluktuacija ljudi). Vjerujemo da će tako i ostati da ćemo se uskoro svi zajedno opet naći na istom zadatku – da i dalje budemo prvi i pravi izbor za naše korisnike.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve