Termoelektrana Pljevlja obilježava trideset sedam godina uspješnog rada i poslovanja.

TE Pljevlja

“Narednu godinu obilježiće početak ekološke sanacije prvog bloka uz rekultivaciju postojeće deponije šljake i pepela. U ova dva vezana projekta čija realizacija će omogućiti nastavak valorizacije termoenergetskog kompleksa u Pljevljima biće uloženo preko 60 miliona eura”, saopšteno je iz EPCG.

Realizacijom ovih projekata Termoelektrana će proizvoditi električnu energiju po najvišim evropskim standardima bez rizika po životnu sredinu.

“Biće izgrađen i izvor toplote za grijanje grada i doniraće se još oko tri miliona eura za izgradnju primarnog toplovoda”, navode u EPCG.

Podsjećamo da su na tender za izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji prvog bloka termoelektrane Pljevlja dostavljene tri ponude.

Projekat ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka TE Pljevlja, trebalo bi da bude realizovan do 2021. godine i omogućiće nastavak rada termoenergetskog kompleksa u Pljevljima (TEP-RUP) u narednih 20 do 30 godina.

“Rekonstukcijom će se obezbijediti ispunjavanje obaveza i poštovanje najstrožijih parametara zaštite životne sredine predviđenih najnovijom Odlukom EU 2017/1442 iz 2017.godine”, ističe se u saopštenju.

Projekat obuhvata, zajedno sa revitalizacijom deponije Maljevac vrijednom oko 20 miliona eura, i izgradnju sistema za odsumporavanje, sistema za denitrifikaciju, unaprijeđenje rada elektrofilterskog postrojenja kao i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda.

Uporedo sa ekološkom rekonstrukcijom, u roku od 12 mjeseci od potpisivanja ugovora, obezbjediće se i izvor toplotne energije za toplifikaciju Pljevalja.

“Ekološkom rekonstrukcijom, sve emisije i produkti sagorijevanja uglja i hemijskih procesa koji se odvijaju prilikom proizvodnje električne energije, biće svedeni na granice ispod dozvoljenih, a sve u skladu sa zakonskom regulativom naše države i evropskim direktivama o emisijama iz termo izvora na ugalj”, navodi se u saopštenju.

Termoenergetski kompleks u Pljevljima, Termoelektrana Pljevlja –  Rudnik uglja, jedan je od ključnih djelova elektroenergetskog sistema Crne Gore i od ogromnog je značaja za njegovu stabilnost.

“Pouzdanom radu ovog objekta odgovornim i predanim radom u velikoj mjeri doprinose zaposleni”, ističu u EPCG.

Za prvih devet mjeseci 2019. godine Termoelektrana je proizvela 1.004.039 MWh, što predstavlja 5, 69 odsto više od planiranog za taj period, a kupovinom RUP-a postignut je željeni sinergetski efekat.

Povodom dana termoelektrane, Klub dobrovoljnih davalaca Elektroprivrede organizuje tradicionalnu akciju dobrovoljnog doniranja krvi.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve