Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Taksisti traže odgađanje elektronske fiskalizacije

Iz Unije taksi prevoznika i strukovnog sindikata taksi prevoznika Crne Gore pisali su Vladi, Poreskoj upravi i Ministarstvu finansija

Iz Unije taksi prevoznika i strukovnog sindikata taksi prevoznika Crne Gore pisali su Vladi, Poreskoj upravi i Ministarstvu finansija zahtijevajući odgađanje elektronske fiskalizacije.

foto arhiva

“Obraćamo Vam se ovim zahtjevom kako bi ste nam izašli u susret i odgodili elektronsku fiskalizaciju koja stupa na snagu dana 01.januara.2021. godine. Naime, kako bismo bili spremni za početak elektronske fiskalizacije postoje razlozi zbog kojih je potrebno odložiti primjenu iste” navodi se u zahtjevu.

Kao prvi razlog naveli su nastanak pandemije korona virusa zbog koje je njihovo poslovanje dovedeno na rub propasti u svim opštinama države Crne Gore.

Drugo, tehnička nemogućnost ugradnje fiskalnih uređaja u Taksi vozilima i kompatibilnost sa softverom Poreske uprave.

“Takođe ukazujemo da je formirana radna grupa sastavljena od predstavnika Poreske uprave,Ministarstva finansija,Zavoda za Metrologiju,Strukovnog sindikata samostalnih preduzetnika , Unije taksi prevoznika d.o.o društava i servisera koji se bave ugradnjom taksimetara i ostale opreme u taksi vozilima.Radna grupa je težila ka najboljem mogućem rješenju za taksi prevoznike, ali usled nastanka pandemije Korona virusa radna grupa je prestala sa radom i nije do kraja nađeno zajedničko rješenje koje bi zadovoljilo sve strane prilikom fiskalizacije”, navodi se u zahtjevu.

Treće, kako su naveli, materijalni troškovi koji slijede prilikom fiskalizacije su za njih neostvarljivi jer i Samostalni preduzetnici i D.o.o društva su dovedena u bezizlazan položaj.

“Smatramo, a takođe i očekujemo pomoć od Države Crne Gore u vidu subvencije za kupovinu fiskalnog uređaja odnosno fiskalnog taksimetra. Posebno se osvrćemo da postoji pozitivna praksa u državama okruženja gdje su iste finansirale kupovinu fiskalnih uređaja koja bi se koristila u taksi vozilima, I ista je podrazumijevala finansiranje I Samostalnih preduzetnika i Društva sa ograničenom odgovornošću”, piše u zahtjevu.

Poseban osvrt, kako su naveli, treba obratiti na dio zakona o fiskalizaciji koji nije obuhvatio ostale prevoznike putnika (Autobuski prevoznici…i drugi ), čime smatraju da je takvim djelovanjem došlo do diskriminacije u pogledu jednakosti prevoznika, kao i da je potrebno pristupiti izmjeni zakonske odredbe i doprinijeti jednakosti u poslovanju.

Kao peti razlog navode vrijeme ugradnje Fiskalnog taksimetra za koji smatraju da je jedino kvalitetno rješenje za sve Taksi prevoznike je nemoguće uskladiti sa postojećim rokovima i sa samo dva postojeća licencirana servisera koji servisiraju i vrše ugradnju opreme u taksi vozilima na teritoriji Crne Gore.

“Takođe ukazujemo da sjedišta privrednih Društava koja se bave servisiranjem se nalaze u Podgorici, pa s toga svi korisnici njihovih usluga sa teritorija drugih opština moraju doći u Podgoricu, što iziskuje veliki vremenski period da bi se ugradili fiskalni uređaji”, rekli su oni.

Smatraju da Zavod za metrologiju treba uključiti u sve oko fiskalizacije taksi prevoznika jer zavod je bitan činilac dovođenja do kvalitetnog i na zakonu zasnovanog rješenja fiskalizacije taksi prevoznika.

“Sa svega naprijed navedenog molimo Vas da nam izadjete u susret I razmotrite naš zahtjev za koji smatramo da je osnovan kako bi smo na što kvalitetniji način našli zajedničkjo rješenje koje će doprinijeti smanjenju sive ekonomije i jednakoj tržišnoj utakmici za sve prevoznike u drumskom saobraćaju Crne Gore”, zaključuje se u zahtjevu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve