Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Taksisti se nadaju da će se zaustaviti rast cijena goriva: Ako poskupimo naše usluge, ugasili smo

U podgoričkim taxi udruženjima se ipak nadaju da se trend rasta cijena goriva neće nastaviti, i da će uspjeti da cijene svojih usluga zadrže na istom nivou – start 0,50 eura, a cijena po kilometru vožnje 0,55 eura

Cijene goriva poskupile su 13. put od početka ove godine, a za sada nema ni naznaka da će se njihov rast zaustaviti, a kamoli da će cijene padati. U podgoričkim taxi udruženjima se ipak nadaju da se trend rasta cijena goriva neće nastaviti, i da će uspjeti da cijene svojih usluga zadrže na istom nivou – start 0,50 eura, a cijena po kilometru vožnje 0,55 eura.

Menadžer Lider taxi-ja Saša Đurović za CdM kaže da će u tom udruženju sačekati 15 dana i nove podatke Ministarstva kapitalnih investicija u vezi sa cijenama naftnih derivata.

“U zavisnosti od toga odlučićemo o daljim koracima. Trudićemo se da na neki način smanjimo potrošnju goriva. Pandemija je i situacija je dovoljno teška, pa se nadamo da ćemo održati cijene na trenutnom nivou”, rekao je Đurović.

Međutim, ako se nastavi rast cijena goriva, kaže Đurović, nažalost biće prinuđeni da preduzmu mjere.

“Jer postaće neisplativo. Znate kako kaže ona narodna – bolje džabe sjedjeti, nego džabe raditi”, kazao je on.

Predsjednik Strukovnog sindikata taksista Crne Gore (SSCG) Borislav Pavlović za CdM naglašava da povećanje cijena goriva utiče mnogo na rad, ali da zbog sive ekonomije koja je, kako ističe, veća svakim danom, ne mogu da poskupe jer bi to “bilo pogubno”.

Podsjetio je da su nakon petog poskupljenja u nizu pisali Vladi sa molbom za smanjenje akciza.

“Do danas nismo dobili odgovor, ali smo juče preko medija od ministra Milojka Spajića čuli da neće biti smanjenja akciza. Što se tiče poskupljenja, nećemo moći da poskupimo zbog sive ekonomije. Ona je svakim danom izraženija i mi nemamo izbora. I ovako nemamo koga da vozimo, a ako poskupimo onda smo “ugasili””, rekao je on.

Pavlović naglašava da preduzetnici u Crnoj Gori većinom ne razmišljaju o poskupljenju, ali, ističe, ako se nastavi trend rasta cijena goriva, razmisliće šta preduzeti.

Ako se ovako nastavi, smatra on, mnogi radnici će radi sive ekonomije i nesprovođenja kontrole, jednostavno i sami preći “u sivu ekonomiju”.

“Ovako nema efekta rada. Mi smo svaki dan sve više dužni, a nemamo prihoda. Od čega da plaćam državi, ako nemam prihoda”, zaključio je Pavlović.

Podsjetimo, bezolovni 98 od decembra do danas je poskupio za 27 odsto (sa 1,15 na 1,46 eura po litru), bezolovni 95 za 29 odsto (sa 1,11 na 1,43 eura), a dizel za 31 odsto (sa 0,99 na 1,3 eura).

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve