Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Taksisti moraju imati registar kase

Službenici Poreske uprave obaviće fiskalizaciju poreskih kasa u skladu sa čl. 20 Uredbe u ovlašćenom servisu najkasnije u roku od dva dana od dana prijema zahtjeva za fiskalizaciju

Taksi su obavezni da posjeduju registar kase, a od 1. februara 2020. godine počeće intenzivne kontrole poreske uprave, saopšteno je danas iz Poreske uprave. Ovo je propisano Zakonom o porezu na dodatu vrijednost i Pravilnikom o primjeni Zakona o PDV-u, kao i Uredbom o poreskoj registar kasi.

Ilustracija

“Poreska uprava obavijestila je taksi prevoznike koji posluju na teritoriji cijele Crne Gore da postoje svi preduslovi za primjenu ovih propisa i u djelatnosti taksi prevoza, te da su dužni da evidentiraju promet na zakonom propisan način. Taksi prevoznici koji nijesu obveznici poreza na dodatu vrijednost, a koji promet proizvoda, odnosno usluga naplaćuju u gotovini, obavezni su promet iskazivati preko registar kasa ili putem posebnih računa, koji je prethodno ovjerio nadležni poreski organ”, pojasnili su u PU..

Ističe se da je Poreska uprava već godinama ulagala maksimalne napore da obezbijedi punu i neselektivnu primjenu navedenih zakonskih propisa, te pokazala razumijevanje prema stavu predstavnika taksi prevoznika da zbog specifičnosti taksi prevoza određeni tipovi poreskih registar kasa nijesu bili primjenjivi u taksi vozilima.

“Međutim, Mašinski fakultet, kao certifikacioni organ, izdao je potvrdu da četiri tipa poreskih registar kasa, koje se mogu fiskalizovati od strane ovlašćenih distributera u Crnoj Gori, u potpunosti zadovoljavaju tehničke i funkcionalne karakteristike propisane Uredbom o poreskoj registar kasi za primjenu u taksi vozilima. Imajući u vidu navedeno, ispunjeni su svi tehnički preduslovi za primjenu propisa, te je potrebno da obveznici koji se bave djelatnošću taksi prevoza nabave poreske registar kase i obave fiskalizaciju podnošenjem zahtjeva za fiskalizaciju poreskom organu, preko ovlašćenog servisa”, pojasnili su u PU.

Službenici Poreske uprave obaviće fiskalizaciju poreskih kasa u skladu sa čl. 20 Uredbe u ovlašćenom servisu najkasnije u roku od dva dana od dana prijema zahtjeva za fiskalizaciju.

“Treba naglasiti da će u cilju dosljedne i neselektivne primjene propisa prema svim poreskim obveznicima, uključujući i taksi prevoznike, Poreska uprava u narednom periodu, a počevši od 1. februara 2020. godine intenzivno vršiti aktivnosti inspekcijskog nadzora obveznika koji se bave taksi prevozom, te da će se prema obveznicima koji u ostavljenom roku ne usklade poslovanje sa Zakonom preduzimati mjere za sankcionisanje neregularnog poslovanja u vidu neposjedovanja poreskih registar kasa, neevidentiranja prometa ili neizdavanja fiskalnih računa”, zaključuje se u saopštenju PU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve