Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

TAJNO I ORGANIZOVANO: Za dvije godine nas zadužuju 1,1 milijardi eura, a od tog novca jedva okrečili tri škole!

Nemoguće je voditi finansijsku politiku po principu zaduživanja države iz godinu u godinu da bi se novac ''sipao'' u javnu potrošnju. Takav suludi antidomaćinski model je neodrživ i vodi jednosmjernim putem u zonu visokog rizika i uništenja javnih finansija

Crna Gora je u velikim finansijskim problemima, tvrde zvaničnici, ali to saopštavaju veoma oprezno i kako im politički odgovara. Iako se riječi ne mogu mjeriti, brojke svakako mogu, a one su više nego zabrinjavajuće.

Nakon formiranja Vlade Zdravka Krivokapića 4. decembra 2020. godine Crna Gora, odnosno svi njeni građani, zaduženi su “tajno i organizovano” 750 miliona eura. Tada je ministar finansija bio Milojko Spajić koji se pohvalio tom “uspješnom” akcijom koju će otplaćivati svi građana. Njegov nasljednik na toj poziciji Aleksandar Damjanović prije neki dan je bio jasan.

”Preliminarne projekcije pokazuju da budžetu nedostaje 715 miliona eura za finansiranje svih aktivnosti do kraja tekuće godine, pri čemu depoziti kompenzuju 380 miliona, dok će za najmanje 325 do 350 miliona eura država morati da se zaduži”, riječi su Damjanovića koji za to krivi upravo Spajića ocjenjujući da je to “naslijeđeno stanje rušilačke politike bivšeg rukovodstva tog resora”

Kada se sabere iznos od 750 miliona eura i novih 350 miliona eura, dolazi se do nevjerovatne cifre od 1,1 milijardi eura, za svega dvije godine!

Cifra od 1,1 milijardi eura je izuzetno visoka za crnogorske finansije i što je najgore od svega sav taj novac odnosno velika većina ide na potrošnju, a za investicije ostaju sitnice. Uostalom, kada se prođe kroz Crnu Goru, očigledno je da ne postoji neka značajnija investicija koja je urađena ili stvorena tokom ove dvije godine, a da je država finansirala, pogotovo ne novcem iz zaduživanja.

Vlasti i Vlada obilaze bolnice i poneku tek okrečenu školu, ali i te ustanove nijesu ni približno adaptirane kako su najavljivali samozvani ”eksperti”. Najbolju ocjenu stanja daju na društvenim mrežama gdje se navodi da će učinak ove dvogodišnje vladavine biti “okrečene tri škole”! I to je upitno, jer opšte poznato da nerijetko i roditelji donacijama uređuju obrazovne ustanove u kojima im borave djeca.

Čeka nas još zaduživanja

Dugovi 

Damjanović je pravdajaći zaduženje od 350 miliona eura nabrojao gdje će taj novac biti utrošen. Sve opet ide na javnu potrošnju, a u radna mjesta NULA EURA.

”U nedostajućim sredstvima neophodno je da se stvori rezerva za narednu godinu od 100 miliona eura, za finansiranje Fonda zdravstva treba najmanje dodatnih 65 miliona, za Fond PIO 30 miliona, Ministarstvu rada i socijalnog staranja treba sedam miliona za isplatu naknada za majke, Ministarstvu prosvjete devet miliona za povećanje plata. Sve to je bilo poznato prethodnom ministru koji nije umio, a ni htio, da javnosti predoči pravo stanje finansija, već je predstvaljao lažnu sliku blagostanja u državnoj kasi”, rekao je Damjanović.

Iz svega navedenog je jasno da je nemoguće voditi finansijsku politiku po principu zaduživanja države iz godinu u godinu da bi se novac ”sipao” u javnu potrošnju. Takav suludi antidomaćinski model je neodrživ i vodi jednosmjernim putem u zonu visokog rizika i uništenja javnih finansija.

U državi gdje nakon dvije godine samo institucija Predsjednika još nije uništena, sasvim se logično nameće pitanje – da li je to možda nečija svjesna namjera i politička platforma?

U realnom životu nerijetko postoje primjeri kada ljudi uđu u finansijske probleme, odaju se alkoholu. A negdje nam i to sugerišu Vladini funkcioneri.  Mudri bi rekli – u vinu je istina, a svaka slučajnost sa nedavnim događajem Open Balkan – Vinska vizija je namjerna.

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Banjaluka
05.09.2022-07:18 07:18

Namjerno idu u zaduzenje CG da bi ponovo usli u zagrljaj i vjencanje SRBIJI viditeli sta VUCIC RADI  SA OVIM NASIM IZDAJNICKIM CETNICIMA -CG  strogo zabranit zaduzenje bez glasanja u SKUPSTINI 2/3  VECINE ! KO JE TAJ DA MOZE DA RADI STO OCE  OD  CG  -TUZILASTVO-SUDSTVO-IMALI KO DA SE PITA KUD NAS VODI OVA PROCETNICKA NESKOLOVANA VLADA !

džudović
05.09.2022-08:00 08:00

Mnogo je bila milijarda za autoput a nije da se potroši na socijalu? Sramotno je da nijesu započeli gradnju ni škole ni bolnice. Nijesu obezbijedili grijanje za škole! Čitavu Vladu bih smjestio u hladne učionice u Plavu, Rožaju i Pljevljima da se sjete svog nerada. A, popovima uvode grijanje, ne brinite za njih. Pi!

Tanja
05.09.2022-08:29 08:29

Ko finansira sada Spajica i Milatovica? Svojevremeno kada su dosli u Crnu Goru i imali prvi intervju, ponosno su izjavili da su radili u inostranstvu za crkvu srbije, placeni su bili da lobiraju!!! Znamo za “ugradjivanja” od strane Spajica zbog zaduzivanja, direktora Air MN,…ali treba pisati o tome ko ih sada finansira?!

Ozbiljnost
05.09.2022-11:20 11:20

Ovako se samo pokazuje neznanje novčanih tokova. Odavno je CG u konundrumu dug za dug. Ali dok redovno plaća obaveze i kamate nije ugrožena ekonomija.

A ako se neće u javnu potrošnju, onda zašto ovakav tekst ne prati bahate predloge poslanika kojima se uvećava potrošnja a smanjuju prihodi države, bez ikakve analize fiskalnih uticaja.

Kad će CG novinari naučiti azbuku finansija i ne stavljati photo koja ne govori to što su čuveni urednici željeli da poruče, da su ova dva ministra isti. Nisu … I to nažalost samo odgovorna CG zna…

Evidence
05.09.2022-12:39 12:39

I laiku je jasno da Milooojko i Prcoojko nijesu sposobni da vode ni osrednji supermarket a kamoli državu. Dokaz je, upravo privredni i finansijski kolaps do kojeg su doveli Crnu Goru. Očigledno je da su, od početka, debelo plaćeni, i još su na spisku plaćenika, za urušavanje C.G.

Crna Gora finansijski ulazi u zonu GRČKE DRAME!? | Skala radio
08.09.2022-08:56 08:56

[…] portal AKTUELNO je prije tri dana je objavio da Vlada za dvije godine planira da se zaduži oko 1,1 milijardi eura, što je rekordan iznos zajma […]