Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Tajić podnio ostavku: Odbor nije htio da me razriješi, pritiscima me tjerali na ostavku

Bivši izvršni direktor AD Barska plovidba Zoran Tajić kazao je da je nudio Odboru direktora da ga razriješe i imenuju novog direktora, što oni nijesu prihvatili, te da su očekivali da će ga stalnim pritiscima natjerati na ostavku.

„U prethodne dvije godine, nakon 30. avgusta 2020, u Barskoj plovidbi AD je promijenjeno četiri Odbora direktora i pet predsjednika Odbora, a posljednji Odbor je imenovan 31.10.22. nakon posljednje promjene vlade i sastavljen od predstavnika partija koji čine aktuelnu vladu”, kazao je Tajić.

Odmah po dolasku većina članova Odbora je, kaže, iskazivala nezadovoljstvo prema izvršnom direktoru koji je bio predstavnik prethodne vlasti (PzP).

“Inače, preliminarni financijski rezultati za 2022 godinu, pokazuju da se radi o najuspješnijoj godini u istoriji Barske plovidbe, sa prihodom od oko 13 miliona eura (prethodne godine 5 miliona) tako da je pozitivni poslovni rezultat 6,3 miliona eura, dok je financijski rezultat samo 2,7 miliona eura, zbog velikih kursnih razlika”, kazao je Tajić.

Ističe da su te godine plaćene i dvije redovne rate kredita prema kineskoj EXIM banci u iznosu od 3,7 miliona $, kao i uplaćeno na račun trezora CG iznos od oko 3,3 miliona nura na ime ranijih dugova.

“Na dan 31.12.22. na računu firme je bilo oko 2,5 miliona eura. Prije desetak dana uplaćena je još jedna rata kredita Kineskoj banci u iznosu od 1,8 miliona $ koje su inače ranije morale biti plaćene iz budžeta CG zbog datih državnih garancija na kredit, tako da je na današnji dan na računu Barske plovidbe oko milion eura”, kazao je Tajić kako prenosi portal Jedro.

Ovakav rezultat, kako kaže, nije samo uspjeh menadžmenta, već dobrim dijelom povoljnih uslova na međunarodnom tržištu pomorskih usluga.

“Osim toga, broj zapošljenih je smanjen za 11,2 % u vremenu kada su sve firme sa većinskim državnim vlasništvom povećale broj zapošljenih. Dalje, smanjen je vozni park sa 4 vozila na samo jedno, i napravljeno još nekoliko racionalizacija u tehničkim sistemima Barske plovidbe.Međutim sve ovo nije bilo dovoljno, i Odbor je našao više ‘propusta’ – tražio objašnjenje zašto je radnicima isplaćena zimnica, pokloni za 8 mart kao i pomoć sindikatu za podršku Kovid oboljelima, a u decembru je konstatovano nekoliko nedostataka na brodu ‘Bar’ zbog kojih je brod zadržan pet dana u jednoj kanadskoj luci čime je ispuštena dobit od oko 60 000 eura”, objašnjava Tajić.

Naglašava da odgovori stručnih službi da se radi o mogućim problemima koji se javljaju na svim brodovima sa tako složenim sistemima i da je ovo prvi zastoj poslije dužeg vremena, nijesu bili ubjedljivi.

“Ipak, Odbor je kao najveći problem u više navrata istakao problem prisustva na poslu preostalih zapošljenih i da nijesam nijednom kaznio nijednog zapošljenog po tom osnovu. Nadalje, Odbor preuzima na sebe više ovlašćenja Izvršnog direktora – kadrovski razmještaj radnika, stimulansi na plate, a preuzet je i moj računar sa aplikacijom za prisustvo radnika u cilju praćenja dolaska na posao zapošljenih”, kazao je Tajić.

Kazao je da je ponudio  Odboru da ga razriješe i imenuju novog Direktora, što nijesu prihvatali.

“Pošto bi time stekao uslov na otpremninu od 12 plata što je njima neprihvatljivo, i očekivali da će me stalnim pritiscima natjerati na ostavku”, kazao je Tajić.

“Ne prihvatajući da radim u takvim uslovima, a kako je aktuelni Odbor kao osnovni zadatak najavio nabavku novog feribota i konačno rješenje ovog problema Bara i Crne Gore, ne želeći da ometam tu aktivnost, odlučio sam otići 31.01.23. u prijevremenu penziju“, navodi se se u saopštenju koje potpisuje dipl. saobr. Ing. Zoran Tajić, bivši izvršni direktor AD Barska Plovidba”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve