Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Svjetski lideri na sastanku IFAD-a pozvali na hitno rješavanje ruralnog siromaštva

Svjetski lideri pozvali su na hitna i inovativna ulaganja kako bi se pomoglo ruralnim zajednicama u najsiromašnijim zemljama svijeta da se prilagode klimatskim promjenama

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović učestvovao je na sastanku Upravnog savjeta Međunarodnog fonda UN-a za poljoprivredni sektor (IFAD) koji je održan na temu Inovacija i finansiranja za otporan i inkluzivan klimatski oporavak. Svjetski lideri pozvali su na hitna i inovativna ulaganja kako bi se pomoglo ruralnim zajednicama u najsiromašnijim zemljama svijeta da se prilagode klimatskim promjenama.

Govoreći na otvaranju godišnjeg sastanka Upravnog saveta kojem je prisustvovalo 177 država članica Međunarodnog fonda UN-a za poljoprivredni razvoj (IFAD), lideri su posebno istakli ranjivost malih farmera u teškim vremenskim prilikama.

“Istaknuto je da se 2020. globalni nivo gladi povećao velikim dijelom zbog klimatskih promjena, siromaštva i uticaja COVID-19. Jedan od 10 ljudi na svijetu je trenutno gladan”, saopšteno je iz Ministarstva.

Tokom naredne tri godine, IFAD će posvetiti najmanje 40 posto svojih osnovnih resursa za finansiranje klimatskih promjena.

“Trenutno mobiliše 500 miliona dolara za svoj klimatski fond ASAP+ koji ima za cilj da bude najveći fond posvećen kanalisanju klimatskih finansijskih sredstava malim proizvođačima”, navodi se.

U svom uvodnom izlaganju, predsjednik IFAD-a, Gilbert F. Houngbo, naglasio je da su mali proizvođači teško pogođeni krizom koju nisu stvorili, a da trenutno dobijaju samo 1,7 odsto finansiranja za klimu. U središtu pitanja je nejednakost.

Pored predsednika IFAD-a, u pozdravnom obraćanju govorili su i kraljica Maksima od Holandije u svojstvu specijalnog zastupnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za inkluzivno finansiranje za razvoj, Ivan Markes, predsjednik Republike Kolumbije, Narendre Modija, premijer Republike Indije, kao i Mario Dragi premijer Italije.

Trenutno samo 1,7 odsto globalnog finansiranja za klimu ide malim poljoprivrednicima u zemljama u razvoju.

IFAD je posvećen tome da ovo promijeni i posvetio je 40 odsto svojih osnovnih resursa rješavanju ovog problema.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve