Svi oni koji su tokom tri mjeseca ljetnje sezone koristili željeznički, pomorski i vazdušni saobraćaj širom Crne Gore, najvidljiviji su gosti ove godine. O tome najbolje svjedoče gužve na putevima, aerodromima i lukama, a prema Vladinoj informaciji o rezultatima ovogodišnje sezone ima dovoljno razloga za optimizam da će se dobar trend nastaviti i u 2020.

Željeznički prevoz Crne Gore imao je 488 vozova koji su saobraćali ka Srbiji, a prema izvještaju iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, često su ove kompozicije uvrštavale dodatna kola. Njima je prevezeno 71.500 putnika te ostvaren prihod od 819.000 eura.

“U lokalnom saobraćaju pokrenuto je 3.400 vozova, prevezen 347.241 putnik i ostvaren prihod od 742.303 eura. Takođe, kroz saradnju sa agencijama prevezen je veliki broj grupa koje su zahtijevale posebna mjesta, a u par navrata uvedeni su i posebni vozovi. Grupe su najčešće prevožene na relaciji Bar-Kolašin”, navodi se u izvještaju i potcrtava da je smanjeno kašnjenje i otkazivanje vožnji.

Pravna regulativa za saobraćaj na vodi, kako su istakli iz resornog ministarstva, trenutno je u fazi usklađivanja sa evropskim i međunarodnim propisima. Rezultat tih izmjena trebalo bi, prije svega, da bude širenje djelatnosti i kapaciteta luka čime bi se omogućilo pristajanje većeg broja plovila, a poseban akcenat stavljen je na nautički i kruzing turizam.

“Kroz pomorski prevoz i uspostavljanje linije Bar Bari Bar daje se na značaju turizmu u Crnoj Gori. Uključujući ekobrodove, prvi put je pružena mogućnost prevoza bez zagađenja okoline. Redovna trajektna linija Kamenari Lepetani Kamenari prilagođena je intenzitetu saobraćaja i ima značajnu ulogu u jeku turističke sezone. Stvaraju se preduslovi za otvaranje novih linija sa susjednim zemljama, čime se nastoji da pomorska privreda ima veće učešće u turizmu i jednom dijelu BDP-a naše zemlje”, precizira se u dokumentu u koji su Dnevne novine imale uvid.

Konkretni pokazatelji prometa do 23. oktobra ukazuju da je za teritoriji koju pokriva Lučka kapetanija Kotor stranim brodovima izdato 3.936 vinjeta, dok je za područje koje gravitira Lučkoj kapetaniji Bar istovremeno uručeno 1.505 vinjeta. U gradsku luku u Kotoru u prvih devet mjeseci uplovila su 364 kruzera, a istovremeno je u barsku luku stiglo 26 putničkih i 465 drugih brodova.

“U prvih devet mjeseci 2019. godine na Aerodomima Crne Gore opsluženo je 2.263.709 putnika ili osam odsto više u odnosu na isti period 2018, te 12.501 vazduhopova, što predstavlja rast od dva odsto za godinu”, podaci su o prometu u crnogorskim vazdušnim lukama.

Kako se precizira, do kraja septembra na Aerodromu Podgorica bilo je 1.030.914 putnika, čime je za šest odsto premašen broj u istom periodu prošle godine, dok je opsluženo 6.256 vazduhoplova ili dva odsto više. Sličan je odnos i na Aerodromu Tivat, gdje je 1.232.795 putnika predstavlja rast od devet odsto, a opsluženih 6.245 vazduhoplova tri odsto više u odnosu na isti period 2018.

Procentualno, najveće učešće u prometu imali su Montenegro Airlines sa 26,1 odsto, pa Air Serbia sa 11,14, a na trećem mjestu Ryanair sa 3,28 odsto učešća. U poređenju sa istim periodom prethodne godine, najveći rast u imale su kompanije: Enter Air (154 odsto), LOT Polish (133), Pobeda (93), Globus (52), Ural Airlines (37), TUI UK&Ireland (39) i Ryanair (23). U prometu putnika, procentualno najveće učešće su imali Montenegro Airlines (23,06 odsto), zatim Air Serbia (9,32 odsto), Ryanair (6,08 odsto) i Pobeda (5,1 odsto). Najveći rast u prometu putnika, ostvarili su Enter Air (216 odsto), LOT Polish (145), Pobeda (91), Globus (58), Ural Airlines (37), TUI UK&Ireland (29), Ryanair (21) i Jonika (18), a najveći pad Alitalia (20 odsto), Rossiya Airlines (14), Smartwings (deset odsto), Israir (devet odsto) i Adria Airways (sedam odsto).

Noviteti na aerodromima

“Na Aerodromu Tivat 19. juna počeo je sa radom novi Terminal 2 za opsluživanje putnika u odlasku. Objekat sadrži prostor za boravak putnika sa šest šaltera za čekiranje, dvije linije kontrole, četiri šaltera pasoške kontrole, te dva carinska punkta za opsluživanje dodatnih 400 putnika. Od 19. juna do 11. septembra u njemu su opslužena 103.922 putnika u odlasku, što ukazuje da je izgradnjom ovog objekta stvoren preduslov za smanjenje gužvi i veći komfor putnika”, navodi se u izvještaju te dodaje da je novi terminal pratila izgradnja prateće infrastrukture.

Za Aerodrom Podgorica najavljuju izgradnju tri nova objekta čime će se dobiti dodatnih 1.100 kvadratnih metara, te nabavku šest novih šaltera. Svi novi projekti biće realizovani čim ih odobri Vlada.

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve