Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Svaki peti građanin turističke aranžmane plaća putem interneta

Pokazuju podaci Visa regionalnog istraživanja

Gotovo svaki peti građanin Crne Gore rezerviše i plaća putne aranžmane putem interneta, pokazuju podaci Visa regionalnog istraživanja, koje je sprovedeno u okviru kampanje „U korak sa digitalnom budućnošću.“

Ilustracija

Istraživanje je, kako je saopšteno iz Vise, pokazali i da je u Bosni i Hercegovini identičan procenat dok u Srbiji to čini skoro svaki šesti, a lider u regionu po ovom pitanju je Albanija, gdje čak 45 odsto korisnika kartica vrši online plaćanje turističkih aranžmana. Dobre rezultate bilježi i Sjeverna Makedonija, gdje 38 odsto putnika plaća smještaj i druge turističke usluge online.

“Prema podacima Svjetske turističke organizacije, u prva tri mjeseca ove godine, pandemija virusa Kovid-19 izazvala je pad dolazaka stranih turista na globalnom nivou za 22 odsto, a ova kriza mogla bi da dovede do godišnjeg pada između 60 i 80 procenata u poređenju sa brojkama iz 2019. Situacija u Crnoj Gori veoma je ozbiljna, budući da 90 odsto turista dolazi iz inostranstva. Kada je riječ o Srbiji, broj noćenja domaćih turista tokom maja smanjen je za 76,4 odsto, dok je broj noćenja stranih turista manji za 94,4 odsto, u odnosu na isti period prijethodne godine, pokazuju informacije Republičkog zavoda za statistiku.U Bosni i Hercegovini je u aprilu ostvareno760 turističkih dolazaka što je pad od 99,37 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a pad broja noćenja je takođe značajan i iznosi 97,98 odsto. U Sjevernoj Makedoniji je takođe došlo do pada broja turista – njih je u maju ove godine bilo za 99,2 odsto manje nego u istom mjesecu 2019”, dodaje se u saopštenju Vise.

Koliko je turizam važan za globalno tržište, kažu, jasno pokazuje podatak da su strani turisti širom svijeta prije dvije godine ostvarili više od milijardu boravaka i uz to potrošili hiljadu milijardi dolara u inostranstvu. Ova situacija, dodaju, utiče i na turizam u svim zemljama regiona.

“Turistički sektor ozbiljno je pogođen pandemijom – značajan broj malih agencija morale su da obustave svoje poslovanje, dok se čak i veće kompanije bore za opstanak. Sada je više nego ikada prije važno da pronađu način koji će im omogućiti da svoje usluge pružaju bezbjedno. Dok se oporavljaju od krize, susreću se sa digitalnom transformacijom koja jeste izazovna, ali pruža sigurnost zaposlenima u turističkom sektoru i putnicima. Iako ove godine u pasošima neće biti pečata, turisti su počeli da istražuju ljepote svoje zemlje, pa se očekuje da će lokalni turizam da procvjeta tokom ljeta”, dodaje se u saopštenju.

Generalni direktor kompanije Visa za Jugoistočnu Evropu Vladimir Đorđević napominje da je turizam jedna od najvažnijih privrednih grana koja zapošljava veliki broj radnika i omogućava poslovanje brojnih preduzeća.

“Za lokalne turističke agencije posebno je važno da što prije izvrše digitalizaciju i turistima obezbjede sigurna bezgotovinska plaćanja. Visa ima dugogodišnje iskustvo u podršci malih preduzeća koja su temelj svake privrede, a ubrzani prelazak na digitalna plaćanja čini naše poslovanje, ali i misiju važnijim nego ikada ranije“, rekao je Đorđević.

Iz Vise navode i da se tokom pandemije, ponašanje potrošača širom svijeta značajno promjenilo, a veliki broj njih, kkao su kazali, prešao je na internet kupovinu, jer predstavlja sigurniji i jednostavniji vid nabavke proizvoda.

“Skoro polovina građana Crne Gore kupuje putem interneta. Od toga, 25 odsto nabavlja robu i usluge online jer smatra da je to sigurniji način plaćanja tokom pandemije. Kao glavne razloge za internet kupovinu potrošači ističu uštedu vremena i novca, sigurnost, brzinu, praktičnost i veliki izbor, zaključci su regionalnog Visa istraživanja”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve