Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Subvencije nedovoljne za ŽPCG

Iznos od 2,8 miliona eura iz državnog budžeta za Željeznicki prevoz (ŽPCG) je nedovoljan i može pokriti samo polugodišnje troškove poslovanja, ocijenio je izvršni direktor tog preduzeca Vojislav Andrijašević.

– Ne znam na osnovu kojih parametara su predstavnici Vlade došli do tog iznosa, ali smatram da svako zna da je to nedovoljno. Sa 2,8 miliona ne možemo ništa uraditi. Možemo samo preživjeti šest mjeseci, kazao je Andrijašević za Pobjedu.

Vlada je prošle sedmice donijela odluku o dodjeli ugovora ŽPCG o obavezi pružanja usluga prevoza putnika od javnog interesa. Shodno ugovoru, iz budžeta ce im pripasti 2,8 miliona eura naknade za pokrivanje dijela troškova.

Andrijašević je naveo da je rukovodstvo ŽPCG za ovu godinu prjektovalo 4,9 miliona za troškove poslovanja.

– Na osnovu tog iznosa smo pravili planove i organizaciju saobraćaja, odnosno red vožnje i planove javnih nabavki, ali sve to se neće moći postići sa ovakvim iznosom iz budžeta. Ukoliko ne bude rebalansa, ne znam kako ce ŽPCG isplivati iz ove situacije, upozorio je Andrijašević.

Prema njegovim rijecima, ni kada bi se kompanija riješila tehnološkog viška od 80 do 100 radnika, iznos od 2,8 miliona ne bi bio dovoljan za ovu godinu.

– Sredinom prošle godine se vidjelo da nijesmo mogli ‘isplivati’ do kraja godine, pa smo nakon rebalansa dobili dodatna dva miliona, čime smo se oslobodili nekih dugova, rekao je Andrijašević i dodao da vjeruje da do sličnog scenarija može doći i ove godine.

On je podsjetio da je ŽPCG prošle godine imao daleko veći prihod, dok sa ovogodišnjim prihodom, kako je naveo, teško da može išta uraditi.

– Ove godine ne saobraća ni noćni voz za Beograd, koji nam je donosio čak i do 40 odsto prihoda, saopštio je Andrijašević.

On smatra da će vjerovatno zbog ukidanja noćnog voza imati minus od milion eura. Vlada je planirala da ŽPCG-u isplaćuje mjesečno 233 hiljade eura.

Dražava je vlasnik 90,79 odsto akcija ŽPCG-a.

Izvor: Pobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve