Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Subvencije Eko fonda za kupovinu 10 električnih i 20 hibridnih vozila

''Kroz ovaj javni poziv, koji je zatvoren 11. novembra, potpisani su ugovori o dodljeli subvencija sa 10 korisnika za kupovinu električnih i sa 20 korisnika za kupovinu hibridnih vozila''

Fond za zaštitu životne sredine (Eko fond) uspješno je realizovao projekat dodjele bespovratnih sredstava fizičkim i pravnim licima za kupovinu novih putničkih vozila kategorije M1 koja imaju isključivo električni pogon ili koriste dva izvora energije-električan motor i SUS motor („plug-in hybrid“), kao i vozila koja koriste SUS motor i elektro motor („full hybrid“), saopšteno je iz Eko fonda.

“Kroz ovaj javni poziv, koji je zatvoren 11. novembra, potpisani su ugovori o dodljeli subvencija sa 10 korisnika za kupovinu električnih i sa 20 korisnika za kupovinu hibridnih vozila.
Vrijednost subvencije za kupovinu električnog vozila iznosila je 5.000 eura, a za kupovinu hibridnog vozila 2.500 eura. Kroz ovaj projekat Eko-fond je obezbijedio 100.000 eura bespovratnih sredstava, od čega je 50.000 eura bilo namijenjeno za nabavku električnih vozila, a isto toliko za nabavku hibridnih vozila”, navode u saopštenju.

Najavljuju da že i u 2022. godini, u cilju ispunjenja strateških mjera i politika u borbi protiv klimatskih promjena, Eko fond usmjeriti značajnu finansijsku podršku na promovisanje i podsticanje nabavke održivih transportnih rješenja i e-mobilnost.

“Za narednu godinu u planu je povećanje iznosa podsticajnih sredstava u vidu subvencija, kao i proširenje kategorije putničkih vozila koje ćemo subvencionisati, a sve u cilju bržeg ozelenjavanja voznog parka u privatnom i javnom sektoru. Osim podsticanja kupovine električnih vozila, u narednoj godini Eko-fond planira da kroz projekte podstakne i razvoj infrastrukture za punjenje električnih vozila”, najavljuju iz tog Fonda.

Podsjećaju da ovakvi projekti imaju za cilj neposredno podsticanje nabavke ekološki prihvatljivog vida transporta, u okviru sprovođenja mjera za poboljšanje kvaliteta vazduha i unaprjeđenja kvaliteta životne sredine.

“Imajući u vidu da je sektor saobraćaja trenutno odgovoran za 20% nacionalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte, a koji će prema predviđanjima dalje rasti, i do 2030. godine činiti do 30% nacionalnih emisija, elektrifikacija automobila i e-mobilnost su ključni faktori koji mogu da uspore i na kraju preokrenu taj proces”, zaključuju iz Eko fonda.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve