Srijeda, 1 Decembra, 2021
Rubrika:

Stranci kupili nekretnine vrijedne 184 miliona eura

Od početka godine do kraja septembra u kompanije i banke investirano je 118,6 miliona eura, interkompanijski dug – odnosno pozajmice koje su ovdašnje firme dobile od matičnih kompanija u inostranstvu iznosile su 231,23 miliona, a na ostala ulaganja odnosi se 65,77 miliona eura.

Strani državljani i kompanije u prvih devet mjeseci ove godine u poslovanje u Crnoj Gori ukupno su uložili 599,86 miliona eura, što je za 93,07 miliona više nego u isto vrijeme protekle godine, te za 63,18 miliona eura manje nego cijele 2019.

Uz ovo, novi preliminarni podaci Centralne banke Crne Gore pokazuju i da je odliv sredstava stranih investitora iznosio 247,63 miliona eura, pa je trenutni neto iznos SDI 352,23 miliona eura.

Od početka godine do kraja septembra u kompanije i banke investirano je 118,6 miliona eura, interkompanijski dug – odnosno pozajmice koje su ovdašnje firme dobile od matičnih kompanija u inostranstvu iznosile su 231,23 miliona, a na ostala ulaganja odnosi se 65,77 miliona eura.

No, posebno treba obratiti pažnju na trend rasta ulaganja u nekretnine: prema ovim podacima stranci su za njih dali čak 184,26 miliona eura, što je već sad najviši iznos na godišnjem nivou još od 2014.

Od 55 država za koje je precizirano kolika su ulaganja njihovih građana u Crnoj Gori, njih 14 je premašilo ukupan iznos od deset miliona eura, još 25 je sa više od milion eura, dok se na ulaganja iz zemalja koje su na listi zbirno predstavljene odnosi 10,52 miliona eura.

Rusija, Malta, Srbija…

Kao i u proteklom periodu, na vrhu liste zemalja iz kojih je stiglo najviše SDI od januara do kraja septembra nalazi se Rusija sa 95,56 miliona eura. To znači da su njihovi državljani samo tokom devetog mjeseca investirali skoro 13 miliona eura. Od toga, najveći iznos – 37,94 miliona eura – odnosi se na nekretnine koje su njihovi državljani kupili u Crnoj Gori, slijedi takozvani interkompanijski dug od 30,21 miliona, a u ovdašnja preduzeća i banke uloženo je 27,17 miliona eura.

Druga među ulagačima je i dalje Malta, sa istim iznosom kao i na kraju avgusta od 70,35 miliona eura, a koji je skoro u potpunosti sačinjen od interkompanijskog duga od 70,19 miliona eura.

Srbija je treća na listi i investicije njihovih državljana su za mjesec porasle sa 53,34 miliona na 59,4 miliona eura. I ovdje najveći dio čini kupovina nekretnina u Crnoj Gori, za koje je izdvojeno 27,53 miliona, dok je u firme i banke uloženo dodatnih 24,58 miliona eura, a 5,02 miliona čini interkompanijski dug.

Na četvrtom mjestu je Italija, iz koje su ukupno stigla 50,34 miliona, a gdje je 45,38 miliona eura – ili devet miliona više nego na kraju avgusta – označeno kao povjerljiva informacija o ulaganjima najviše tri investitora u domaća preduzeća, odnosno banke.

Peta je Švajcarska sa 45,47 milionom eura, gdje od ukupnog iznosa čak 26,12 miliona eura predstavlja interkompanijski dug.

Slijede državljani Njemačke sa ukupnim investicijama vrijednim 24,78 miliona eura, Sjedinjenih Američkih Država sa 24,15 miliona, Ujedinjenih Arapskih Emirata sa 22,22, Turske sa 19,92, te Azerbejdžana sa 17,47 miliona eura. Više od deset miliona takođe su ulagali državljani Austrije – konkretno 12,61 milion, Kipra 11,96 miliona, Bosne i Hercegovine 11,71 milion i Velike Britanije 10,28 miliona eura.

Kad su u pitanju ostale zemlje regiona, iz Slovenije su stigle investicije od 8,78 miliona, Hrvatske 7,83 miliona, sa Kosova pet miliona, iz Albanije 2,99 miliona, a Sjeverne Makedonije 1,09 miliona eura.

Među zemljama čiji su građani uložili između jednog i deset miliona eura su i Švedska, Holandija, Ukrajina, Francuska, Hong Kong, Singapur, Poljska, Češka, Belgija, Luksemburg, Kina, Kanada, Mađarska, Španija, Monako, Irska, Australija, Egipat, Danska i Južnoafrička Republika.

Nekretnine

Za prvih deset mjeseci više od deset miliona eura za nekretnine u Crnoj Gori uložili su državljani pet zemalja, a još 17 je sa investicijama većim od milion eura u ovaj sektor.

Od 184,26 miliona eura, koliko iznosi vrijednost svih prodatih nekretnina u Crnoj Gori od početka godine do kraja septembra, najviše novca dali su državljani Rusije – 37,94 miliona eura. To znači da su tokom septembra oni potrošili 6,48 miliona samo na nekretnine. Srbija je uvećala svoj udio za više od četiri miliona eura, pa je ukupan iznos dostigao 27,53 miliona eura.

Slijede državljani Njemačke sa 18,07 miliona uloženih u nekretnine, ili 6,7 miliona više nego na kraju avgusta. Iz SAD i Švajcarske uloženo je 12,8, odnosno 11,18 miliona eura. Između tri i šest miliona za nekretnine su dali državljani Velike Britanije, Turske, Ukrajine, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Poljske, Češke, Belgije i Austrije.

U dokumentu CBCG u ovom segmentu su kao povjerljivi označeni podaci o investicijama iz 20 zemalja, jer se odnose na najviše tri kompanije.

Crnogorski državljani su u periodu od početka januara do kraja septembra ove godine u našu zemlju ukupno povukli 65,77 miliona eura. Najviše novca stiglo je u formi interkompanijskog duga i to 51,8 miliona, što je deset miliona eura više nego na kraju avgusta.

Smanjenjem kapitala u stranim bankama i preduzećima stigao je 13,01 milion, a priliv od prodaje nekretnina koje crnogorski državljani imaju u inostranstvu još 863.308,99 eura.

Podsjećamo, najviše investicija iz stranih zemalja u Crnu Goru je stiglo daleke 2009. godine – čak 1,224 milijarde eura, zatim 2018. godine 858,11 miliona, a godinu kasnije 778,52 miliona eura. Kada se od ukupnih ulaganja oduzmu odlivi iz zemlje, najviše neto investicija registrovano je 2009. i to 1,066 milijardi eura, slijedi 2015. godina sa 619,27 miliona, te još dalja 2008. godina sa 581,95 miliona eura.

Najnovije

Orbanovi džokeri: Autobusima iz susjednih zemalja na glasanje

Naredne godine na proljeće u Mađarskoj se održavaju redovni parlamentarni izbori. S jedne strane, opozicija koja se po prvi put okuplja, ima dobre šanse...

Evropska perspektiva Zapadnog Balkana nema alternativu

Evropska perspektiva Zapadnog Balkana nema alternativu i za ovaj region ne postoji „plan B“. Crna Gora i region će u tome imati podršku SR...

Baošić: Кo s đavolom tikve sadi…

Predsjednika Kluba mladih Demokratske narodne partije Nemanja Baošić ističe da olako ne treba da zaboravimo izvinjenje ministra Milojka Spajića upućeno Miomiru M. Mugoši u teškom i bolnom momentu njegove...

NTO učestvuje na poslovnoj B2B radionici ”Relauch ‘22” u organizaciji Udruženja evropskih turoperatora

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore predstavlja turističku ponudu Crne Gore na on-line B2B poslovnoj radionici “Relauch ‘22”, koju organizuje Udruženje evropskih turoperatora  (ETOA). Događaj je...

Transfer u najavi: Njukasl spremio veliki novac za Brozovića

Čelnici Njukasla žele da već u januaru u svoj klub dovedu Marcela Brozovića. Britanski mediji prenose da su spremni da mu ponude ogromnu platu da...

Najčitanije

Povezano

Skoro 600 miliona eura stranih direktnih investicija od početka godine

Od početka godine strani državljani i kompanije su u poslovanje u Crnoj Gori uložili ukupno 599,86 miliona eura. Na prvom mjestu se nalaze Rusi sa...

Nekretnine u Kolašinu poskupile 60 odsto

Povezivanje ski centara, program “ekonomski pasoš” i završetak prioritetne dionice auto-puta podstakli su povećanje cijena nekretnina u Kolašinu. Za godinu dana cijene stanova su...

Stranci kupili nekretnine vrijedne 153 miliona eura

Za prvih osam mjeseci ove godine ukupna ulaganja stranih državljanai kompanija u Crnoj Gori iznosila su 524,44 miliona eura, pokazuju novi preliminarni podaci Centralne...

Crnogorskim manastirima upravljaju stranci

Piše: Vladimir Jovanović Danima prije ustoličenja Metodija Ostojića za drugoga episkopa budumljansko-nikšićkoga Crkve Srbije (SPC), zvijezda mnogih srpskih medija je izvjesni Danilo Trpčevski, nastojatelj Đurđevih...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve