Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Stranci dižu cijene stanova

“Cijene stanova rastu, zavisno od lokacije i kvaliteta gradnje. Jedan od glavnih razloga povećanja cijena su i stranci koji sve više kupuju stanove u Crnoj Gori”

Cijene stanova, prije svega u Podgorici i na primorju u ovoj godini rastu, uglavnom zbog povećane tražnje stranaca, kažu u agencijama za nekretnine ali i u građevinskim firmama, piše Pobjeda.

Ilustracija

Najsvježiji podaci statistike, koja obuhvata ne samo primorje i Podgoricu nego kompletnu državu, pokazuje drugačije prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu iznosila je 1.024 eura i manja je za 11,9 odsto u odnosu na prvi kvartal 2018, dok je za 6,7 odsto manja u odnosu na četvrti kvartal 2018.

U agencijama ističu da je najveća tražnja za stanovima baš u Podgorici i na primorju.

Direktorka podgoričke agencije Iva nekretnine, Mira Radović, Pobjedi je kazala da njihovi podaci pokazuju da cijene u ovoj godini rastu, čak i nerealno.

“Posljednjih par mjeseci prodajne cijene stanova u Podgorici rastu. Oko Delte cijena kvadrata u izgradnji dostiže 1.350 do 1.400 eura, a završenog stana 1.500 eura. Na Starom aerodromu do 1.150 do 1.250 eura kvadrat. Smatram da je to nerealno, odnosno precijenjeno”, napominje Radović.

Ona ističe da cijene nikada napamet ne rastu, tako ni sada.

“Velika je tražnja za kupovinom stanova u Podgorici, ali ne i ponuda završenih useljivih novih stanova”, kaže Radović.

I u Pronova nekretnine kažu da cijene stanova rastu.

“Cijene stanova rastu, zavisno od lokacije i kvaliteta gradnje. Jedan od glavnih razloga povećanja cijena su i stranci koji sve više kupuju stanove u Crnoj Gori”, kazala je Žana Korać Popović.

Ona ističe da u posljednje vrijeme Turci, ali i stranci iz drugih država sve više traže da kupe stan na primorju ili u Podgorici.

“Pored Turaka, Arapi, Avganistanci, Englezi, ali i Srbi javljaju se za kupovinu stanova u Crnoj Gori. To su uglavnom kupci visokog standarda i traže luksuznije nekretnine. To naravno utiče na cijene”, ističe Korać Popović.

“Kada domaći građani kupuju stan, onda se dogovaramo oko cijene koja je uvijek niža od one koju plati stranac”, naglašava.

Događa se, kaže ona, i da naši ljudi ovdje prodaju nekretnine a kupuju stanove u inostranstvu ima i toga. U agencijama kažu da na cijenu stanova utiče značajno i projekat 1000 plus – odnosno kupovina stanova pod povoljnijim uslovima, ali i solidarna stambena izgradnja…

Statistički podaci, koji u prosjek uključuju svaku opštinu, odnosno regiju, govore malo drugačije od agencija. Najsvježiji, odnosno podaci za prvi kvartal ove godine pokazuju pad cijena.

“Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu 2019. godine iznosila je 1.024 eura i manja je za 11,9 odsto u odnosu na prvi kvartal 2018. Dok je za 6,7 odsto manja u odnosu na IV kvartal 2018. godine”, navodi u izvještaju Monstat.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici u prvom kvartalu 2019. godine iznosila je 960 eura.

“U primorskom regionu prosječna cijena kvadrata je iznosila 1.433 eura. U središnjem regionu 590 eura, dok je u sjevernom prosječna cijena kvadrata u novogradnji bila 795 eura”, pojašnjavaju iz statistike.

Iz Monstata objašnjavaju i da razlike tokom godina u prosječnim cijenama kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavise od učešća stanova solidarne stambene izgradnje.

Najsvježiji podaci Centralne banke o investicijama pokazuju da je od januara do maja ove godine u nekretnine uloženo 67 miliona eura.

“U formi vlasničkih ulaganja ostvaren je priliv od 166,9 miliona eura. U strukturi vlasničkih ulaganja 99,9 miliona eura se odnosilo na investicije u kompanije i banke, dok je priliv po osnovu ulaganja u nekretnine iznosio 67 miliona eura, što predstavlja rast od 5,8 odsto. Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 80,3 miliona eura”, navodi se u izvještaju CBCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve