Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Štrajkački odbor: Istrajaćemo u odbrani stečenih prava

Iz Štrajkačkog odbora reagovali su na saopštenja Crnogorskog Telekoma

U tekstu objavljenom pod naslovom “Telekom je u vrhu liste najboljih poslodavaca u Crnoj Gori”, u kojem se citiraju navodi sa portala CT-a, pokušavaju se demantovati tvrdnje štrajkačkog odbora da menadžemnt želi da ukine Kolektivni ugovor, a time i svi benefite koje su Sindikat i zaposleni, od privatizacije do danas, teškom mukom izborili, saopšteno je iz štrajkačkog odbora.

“Čitajući taj tekst lakovjerni bi mogli zaključiti da je menadžment taj koji “štiti” benefite zaposlenih, a da je Sindikat taj koji te benefite želi da anulira?! Dalje se navodi da postoji pisani trag koji to potvrđuje, a to je objava menadžmenta na internom portalu, koja je u predmetnom saopštenju citirana. Pa se tako u citiranoj objavi navodi da će “menadžment nastaviti sa primjenom stavki iz Kolektivnog ugovora CT-a koje ističu 31. decembra 2022.g.”, bez obzira da li će ili ne biti produženo njihovo važenje. Pri tom taj “dušebrižni” menadžment ne saopštava do kada će primjenjivati benefite iz KU CT-a nakon njihovog isteka. Ili, još jasnije, kad su toliko zabrinuti za benefite iz KU CT-a, zašto više od deceniju insistiraju da isti budu vremenski oročeni, pa ih svako malo Sindikat nanovo mora pregovarati?

Koliko su iskreni u toj svojoj namjeri najbolje ih demantuje “pisani trag” da su jednostrano otkazali član 54 KU CT-a, kojim članom je utvrđen jedan od benefita zaposlenih, a to je pravo na zimnicu. Svjesni su oni, ali i zaposleni, da će, ako im uspije pokušaj ukidanja toga benefita, uslijediti i postepeno ukidanje drugih benefita, što je poslovna politika čelnika ovog menadžmenta koju su već uspjeli da realizuju u Hrvatskom Telekomu i u mostarskom Telekomu. Toliko o tome kako oni “štite” zaposlene i kolektivne ugovore, zato mi nećemo zavisiti od njihove volje”, navode u reagovanju i dodaju:

“Takođe, najbolje ih demantuje “pisani trag” da cijena rada u CT-u nije povećana od 2008. godine, da je u tom periodu inflacija bila 48% i da zaposleni zahtijevaju povećanje cijene rada od 30% (a ne 50% kako se u navodi u citiranoj objavi menadžmenta), te da je menadžmentu nuđeno da se to povećanje realizuje u nekoliko koraka. Kao što je isto tako tačno da predmetno saopštenje pišu bivši menadžeri ove kompanije, koji su svojevremeno bili opstrukcija Sindikatu u borbi za iste te benefite koji se u predmetnom saopštenju nabrajaju. Međutim, najveći paradoks je da su upravo oni najviše uživali u tim benefitima svojevoljno napuštajući našu kompaniju uz ogromne otpremnine (toliko o vjernosti prema Kompaniji), da bi se sada vratili, da na teret ovog štrajka i štrajkača uzmu još malo para od ove kompanije.

Moramo i ovom prilikom ponoviti da je Telekom privatizovan pod velom najveće korupcionaške afere, zbog čega je Deutsche Telekom morao da plati preko 100 miliona € odštete po poravnanju američkoj komisiji za hartije od vrijednosti. To je zasigurno i bio razlog zbog čega u Kupo-prodajnom ugovoru nije bilo Socijalnog programa, to jest nikakve zaštite za zaposlene. Upravo za taj socijalni program i Kolektivni ugovor, koji se sada hvali menadžment i po osnovu kojeg svrstava sebe u red najboljih poslodavaca,  teškom mukom su se izborili Sindikat i zaposleni, jer da njega nije bilo preko 1100 naših kolega i koleginica, koji su u međuvremenu otpušteni, napustili bi našu kompaniju sa mizernim otpremninama. Mi dobro pamtimo ta gorka iskustva i upravo zbog toga ćemo ovim štrajkom istrajati u odbrani KU CT-a i stečenih prava koja pripadaju zaposlenima koji su ključni resurs ove visokoprofitabilne kompanije”, navode u reagovanju.

“Koliko su uporni u svom pokušaju manipulacije prema crnogorskoj javnosti, samo za sebe govori njihovo papagajsko ponavljanje da bi, ukoliko bi ispunili štrajkačke zahtjeve, Crnogorski Telekom koji je samo prošle godine ostvario više od 30 miliona eura operativne dobiti, stavio “ključ u bravu”?!

Na kraju, da menadžment stvarno želi da sačuva benefite zaposlenih koji već postoje u Kolektivnom ugovoru, kako to i najavljuje, Sindikat bi bio spreman da, koliko je danas, potpiše takav aneks Kolektivnog ugovora. Svima je sada jasno da menadžment to ipak ne želi, već ta prava hoće da podredi svojoj volji i moći, zbog čega i jesmo stupili u ovaj štrajk”, zaključuju iz štrajkačkog odbora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve