Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

STOTINE GOSTIJU U KOLAŠINSKIM SKI CENTRIMA: Za praznike već sve popunjeno

Najveću potvrdu uspješnog prvog zimskog turističkog dana, ispisalo je više stotina gostiju na Ski-centru Kolašin 1600 i Ski-centru Kolašin 1450. Đuro Milošević, direktor Skijališta Crne Gore, bio je zadovoljan što prvi dan sezone protiče u pravom zimskom ambijentu.

Na oba kolašinska skijališta, državnom Kolašin 1600 i privatnom Kolašin 1450 juče je počela zimska turistička sezona. U Ski-centru Kolašin 1600 su sve staze spremne za sezonu pa su od juče svakodnevno na raspolaganju ljubiteljima skijanja. Na Žabljaku, međutim, još čekaju prve goste. Hotelijeri su zadovoljni bukingom za Novu godinu, a za poslije kažu vidjeće, jer se sve rezerviše u par dana.

Staze uredne

Prvi zvanični turistički dan na Bjelasici i u Kolašinu, protekao je u pravom zimskom ali i turističkom ambijentu. I planina i grad u bijelom, dovoljno snijega na Bjelasici da se staze urede za skijaške ukuse ali i sami grad sa „bijelim pokivačem“ koji ne pravi probleme u saobraćaju ali ukrašava i stvara prvu zimsku impresiju. Prepuni parking ispred hotela ,,Bjanka“ ali i početak i najava gužve pred ostalim malim hotelima i privatnim pansionima.

Naravno, najveću potvrdu uspješnog prvog zimskog turističkog dana, ispisalo je više stotina gostiju na Ski-centru Kolašin 1600 i Ski-centru Kolašin 1450. Đuro Milošević, direktor Skijališta Crne Gore, bio je zadovoljan što prvi dan sezone protiče u pravom zimskom ambijentu.

– Bilo je i mećave, bio je pravi zimski kolašinski i bjelasički dan. Put do skijališta je dobro očišćen a gosti su se uželjeli skijanja. Prvog dana sezone na Ski-centru Kolašin 1600 u funkciji su bile staze uz žičaru K8. Počelo je testiranje žičare K7 tako da ubrzo očekujemo još 10,5 kilometara novih staza i samim tim spajanje Ski-centra Kolašin 1600 i Ski-centra Kolašin 1450. Tada će biti spojene Viline vode i Troglava sa stazama na preko 2000 metra nadmorske visine. Gostima je u ponudi i rentiranje nove opreme, a od sljedećeg vikenda i pokretna traka sa poligonom za početnike – najavio je Milošević.

Đuro Milošević

Turistička i skijaška adresa Jezerine, odakle je počelo skijaško osvajanje Bjelasice, takođe je juče počela zimsku turističku sezonu. Ski-centar Kolašin 1450 je za goste otvorio šestosjed Viline vode, sve staze koje on pokriva bile su u funkciji, potvrio nam je Vukota Popović, najavljujući dobru sezonu i na ovom skijalištu.

Gosti i skijaši na Jezerinama i na Ski-centru Kolašin 1600, bili su razlog zadovoljstva Aleksandra Vlahovića, direktora Turističke organizacije Kolašina.

– Najava otvaranja Ski-centra Kolašin 1600 i Ski-centra Kolašin 1450, privukla je prve veće grupe gostiju u Kolašin. Vremenske prilike nam idu na ruku tako da sa optimizmom očekujemo početak zimske sezone. Cijene usluga i smještaja su na prošlogodišnjem nivou ali uz značajno unaprijeđen kvalitet tako da je uspostavljen potrebni odnos cijene i ponude. U cilju što bolje posjećenosti, zajedno sa Opštinom Kolašin, planiramo da od 25. decembra organizujemo Novogodišnji bazar na Gradskom trgu za koji nam je kućice za korišćenje ustupila Jasmina Salihović. Taj sadržaj smo planirali kao mogućnost dodatne ponude da gosti imaju i tu ponudu u gradu. Takođe ćemo, radi smanjenja gužve na putu ka skijalištima, organizovati subvencionirani autobuski prevoz od centra grada do skijališta. Promotivna cijena će iznositi jedan euro a počeće da saobraća 31. decembra – kazao je Vlahović.

Odlična posjeta

On tvrdi da prema informacijama koje dobijaju od hotelijera i izdavaoca privatnog smještaja za period novogodišnjih i božićnih praznika pa sve do sredine januara vlada izuzetno veliko interesovanje i dobar buking smještajnih kapaciteta.

– Najveći broj gostiju koji je rezervisao smještaj su domaći i iz zemalja regiona – kazao je on.

Tradicionalno, kako je dodao, veliko interesovanje vlada među gostima iz Albanije tako da su oni napravili veliki broj rezervacija ali imamo i rezervacije iz Srbije, Bosne i Hrvatske.

Aleksandar Vlahović

Promocija

On podsjeća da je u prethodnom periodu odrađena promocija i marketinška kampanja u cilju povećanja broja posjetilaca.

– U saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom odrađenene su studijske posjete turoperatera i novinara iz Albanije, Turske, Francuske i Mađarske kojima je predstavljena ponuda grada. Takođe bili smo na sajmu u Tirani obzirom da kod njih vlada veliko interesovanje za Kolašin zimi – istakao je Vlahović.

Potencijal Kolašina je u razvoju turizma tokom cijele godine, pa ne čudi što se trenutno u Kolašinu gradi više hotela visoke kategorije, što će uz već postojeća dva velika i više malih i te kako značiti da se potencijali u potpunosti iskoriste.

Predsjednik Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore Ranko Jovović očekuje da zimska sezona bude na nivou prethodne.

– Nadamo se da će nadležni imati razumijevanja za složenu situaciju u turističkim kompanijama, te da neće donositi mjere vezane za pandemiju bez konsultacija sa turističkom privredom koje bi imale negativan uticaj na tok sezone – kazao je Jovović za Pobjedu.

On napominje da je zimski turizam u Crnoj Gori još uvjek zavisan od vremenskih uslova, odnosno sniježnih padavina, pa je snijeg odlična vijest za sve planinske centre.

– Nadamo se da će ga biti kao i prošle godine kako bi skijanje bilo omogućeno do marta mjeseca – kazao je Jovović.

A za novogodišnje praznike kao i svake godine, kaže, traži se mjesto više.

– Novogodišnji praznici su period kada se tradicionalno traži mjesto više u našim zimskim centrima. Takva je situacija i ove godine. Ukoliko posluže vremenske prilike i epidemiološka situacija, nadamo se da će se dobra popunjenost održati i nakon praznika – kazao je Jovović.

Gosti domaći i iz regiona

Očekuju domaće goste i iz regiona kao i prethodnih godina.

– Nažalost, zbog poznate situacije izostaće značajnije posjete stranih gostiju – kazao je Jovović.

Dodaje takođe da im za strane turiste u zimskim centrima nedostaju hoteli visoke kategorije.

– Ipak, raduje činjenica se u Kolašinu radi više hotela koji će moći da ugoste veoma zahtjevne visoko platežne goste. Da bi se ostvario potpun efekat navednih ulaganja, država mora nastaviti da ulaže u infrastrukturu koja može da prati takve projekte – kazao je Jovović, naglašavajući da je naročito važno, da se obezbijede sistemi za vještačko osnježavanje u svim ski-centrima, kako bi se smanjila zavisnost od vremnskih uslova, a sve sa ciljem da se produži zimska turistička sezona.

Na Žabljaku hotelijeri čekaju Novu godinu

Vlasnik i menadžer hotela ,,Soa“ na Žabljaku Matija Mićović kaže da su spremni za sezonu i da su bukirani za praznike.

– Sve što je bilo do nas mi smo odradili. U srijedu 22. decembra otvaramo hotel. Za Novu godinu smo puni, a ovo do praznika biće ponešto. S obzirom da je Žabljak slabije skijalište i popunjeno je uglavnom od naših ljudi, zato se nije nešto puno prije rezervisalo. Sve se dešava u par dana prije – ističe Matija Mićović.

Pajović: Cijena na nivou prošle godine

I pored značajnih ulaganja cijene će ove zime ostati na prošlogodišnjem nivou, kazala je Nataša Pajović, pomoćnica izvršnog direktora za komercijalno marketinške poslove Skijališta Crne Gore.

– Od ove godine u ponudi imamo kompletno novu opremu brenda ,,Fischer“ koja će biti dostupna za rentiranje, a najveća novina je pokretna traka za početnike i djecu. Cijene ovih usluga će biti usvojene tokom narednih dana i čim budu poznate objavićemo na sajtu i na društvenim mrežama – saopštila je Pajović.

Gosti bukiraju smještaj neposredno pred polazak

Kada je u pitanju buking, Jovović je kazao da je još rano govoriti o procentu ostvarenja u odnosu na 2019. godinu, budući da je pandemija izmijenila mnoge stvari pa i buking.

– Zbog neizvjesne zdravstvene situacije i epidemioloških mjera, ljudi sve češće rezervišu neposredno pred polazak – kazao je Jovović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve