Petak, 24 Septembra, 2021
Rubrika:

Stiže još jedan ekspert: Portparol Demokrata Nikola Rovčanin direktor EPCG

Rovčanin je do sada radio u pljevaljskom Vodovodu i nije imao nikakvog kontakta sa elektroenergetskim sektorom. Kako je za vrijeme mandata dosadašnjeg menadžmenta EPCG ostvarila profit od 100 miliona eura, pred Rovčaninom će biti ozbiljan zadatak da najvažnija crnogorska kompanija ostane viskoprofitabilna.

Ukoliko se premijer Zdravko Krivokapić ne predomisli u zadnji čas, portparol Demokrata Nikola Rovčanin će na današnjoj sjednici Odbora direktora Elektroprivrede biti izabran za izvršnog direktora državne elektro-energetske kompanije, saznaje Pobjeda. Naša redakcija je juče kontaktirala Rovčanina, ali on nije ni demantovao ni potvrdio tu informaciju.

– U ovom momentu ne mogu ništa da govorim o tome, jer to nije u mojoj nadležnosti – kazao je Rovčanin Pobjedi i dodao da će, prema njegovim saznanjima, sjednica Odbora direktora EPCG biti održana danas.

Rovčanin je do sada radio u pljevaljskom Vodovodu i nije imao nikakvog kontakta sa elektroenergetskim sektorom. Kako je za vrijeme mandata dosadašnjeg menadžmenta EPCG ostvarila profit od 100 miliona eura, pred Rovčaninom će biti ozbiljan zadatak da najvažnija crnogorska kompanija ostane viskoprofitabilna.

Rovčanina je lider Demokrata Aleksa Bečić u junu 2019. godine imenovao za portparola te stranke. Na sajtu Demokrata se navodi da je Rovčanin (1984) pravnik, a da je političku karijeru započeo 2010. godine. Od 2014. godine odbornik je u pljevaljskom parlamentu, a od 2018. predsjedava klubu odbornika Demokrata u SO Pljevljа. Potpredsjednik je i šef izbornog centra pljevaljskog odbora Demokrata, a od 2017. je član Glavnog odbora te stranke. U pljevaljskom vodovodu radi od 2009. Kao pravni referent, sekretar Upravnog odbora, rukovodilac Sektora za opšte, pravne i kadrovske poslove i savjetnik za pravne poslove. Navodi se i da više od deceniju zastupa preduzeće pred sudovima i državnim organima.

Aktuelni direktor EPCG Igor Noveljić je nedavno saopštio da je EPCG u posljednje tri godine ostvarila neto dobit od oko 100 miliona eura. On je kazao da je EPCG, zajedno sa firmama u većinskom vlasništvu, u tom periodu po osnovu poreza, prireza i drugih naknada u državni budžet uplatila oko 260 miliona eura.
Noveljić je imenovan 20. jula 2017. godine, a na toj poziciji je zamijenio Tonina Malja, koji je tada podnio ostavku zbog isteka uslova akcionarskog sporazuma Vlade i nekadašnjeg akcionara EPCG italijanske kompanije A2A.

Na skupštini akcionara EPCG 16. marta na prijedlog Vlade u bord su imenovani Milutin Đukanović, Nenad Marković, Aleksandar Dožić, Milun Božović, Jovan Radošević, Mirjana Čizmović i Rajko Radusinović. Odmah je održana konstitutivna sjednica borda na kojoj je Đukanović izabran za predsjednika.

Sastav novog borda je drugačiji od onog koji je predložio ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić. U toj varijanti u bordu su, osim Đukanovića, Dožića i Radusinovića, trebalo da budu Martin Ćalasan, Veljko Vasiljević, Marko Živković i Saša Miličić, koji su ispali iz kombinacije u zadnji tren po odluci premijera Krivokapića.

Dužnosti je na skupštini akcionara razriješen bord kojim je predsjedavao Đoko Krivokapić, a čiji su članovi bili dr Ranko Milović, Nikola Vujović, Samir Hodžić, prof. dr Vladan Radulović, Srđan Spajić i Miloš Konatar.
Izvršni direktor EPCG Igor Noveljić tada im je zahvalio na izuzetnoj saradnji.
– Sviđelo se to nekome ili ne, ali EPCG je ostvarila najbolje rezultate u svojoj istoriji u toku njihovog mandata. Ostvarili smo neto dobit od gotovo stotinu miliona eura, imali najveći ciklus investicija od kada su izgrađene elektrane i mnogo toga što može da im služi na čast – kazao je Noveljić.

Osim što se u posljednji čas predomislio oko vladinih predstavnika u bordu direktora EPCG, Krivokapić je to radio od početka mandata. Prvo je mjesto ministra odbrane obećao Goranu Đuroviću i sat prije predstavljanja kabineta ga obavijestio da će to mjesto ipak da pokriva Olivera Injac. Đurović je utješno imenovan za člana borda To Montenegra. Isto iskustvo imao je Željko Savović, koji je na posao došao kao šef kabinetra Krivokapića, a par minuta kasnije saznao da je na tom mjestu Ivana Malović, a njemu je ostalo da bude savjetnik. Izdržao je mjesec i po i podnio ostavku. Za Vasilja Jovovića je već bilo napisano rješenje da preuzima direktorsku funkciju u Nacionalnoj biblioteci ,,Đurđe Crnojević“, kad se Ura pobunila i za dan na tom mjestu osvanula Dragica Lompar.

Zavidan poslovni rezultat

Prošle sedmice bord EPCG je usvojio finansijske iskaze, izvještaj o poslovanju i izvještaj menadžmenta za prošlu godinu. Profit kompanije u 2020. je bio 16,2 miliona eura, a ukupni prihod 312 miliona.
Prethodni bord je konstatovao da je prošle godine EPCG poslovala u ekonomskom okruženju punom izazova, te da je pandemija usporila ekonomiju i negativno uticala i na energetski sektor, pa je došlo do pada potrošnje električne energije, pada naplate i nestabilnosti berzanskog trgovanja.
Prihod je prošle godine bio manji 14,9 miliona eura u odnosu na 2019, dok su ukupni rashodi iz poslovanja iznosili 300,3 miliona, što je 4,1 milion manje u odnosu na 2019. Dodatni trošak u odnosu na 2019. godinu EPCG je imala uvođenjem novih ekoloških taksi na državnom i lokalnom nivou od 9,8 miliona eura.
Iz EPCG su ranije objasnili da i pored dobre pogonske spremnosti i stabilnog funkcionisanja proizvodnih objekata, jedan od glavnih faktora takvog rezultata u odnosu na 2019. godinu jeste manja proizvodnja usljed lošije hidrološke situacije.
Prethodni bord je konstatovao da su i kompanije koje posluju u sastavu EPCG grupe – CEDIS, Rudnik uglja Pljevlja i EPCG Beograd, završile prošlu godinu sa dobrim poslovnim rezultatom.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Tržište influensera u Hrvatskoj vrijedi 6,9 miliona eura

Tržište influensera na društvenim mrežama, na Instagramu, YouTube i TikToku, u Hrvatskoj je prošle godine vrijedelo 6,9 miliona eura, sa trendom rasta u ovoj...

Sjutra organizovano čišćenje crnogorskih obala

Čišćenje crnogorskih obala zakazano za Evropski i Svjetski dan čišćenja obala 18. Septembar bilo je odloženo zbog nevremena koje je taj dan zahvatilo cijelu...

DPS: Manipulacije u Krivokapićevim činjenicama

Zdravko Krivokapić, premijer najgore vlade u savremenoj istoriji Crne Gore, pokušao je danas obične manipulacije da prikaže kao činjenice, saopštila je Demokratska partija socijalista. Njihovo...

Svjetski lideri zabrinuti zbog Kine, Bajden organizuje sastanak u Bijeloj kući

Lideri Kvadrilateralnog bezbjednosnog dijaloga (Kvad) – SAD, Japan, Indija i Australija – dijele zabrinutost zbog “rastuće moći i ponašnja Kine”, zbog čega će se...

Bojanić: Vladi treba jača politička podrška

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić saopštio je da neće kočiti rekonstrukciju Vlade Crne Gore, ali da joj je potrebna jača politička podrška. Bojanić je...

Najčitanije

Povezano

EPCG će biti lokomotiva razvoja Crne Gore

Naša vizija je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) bude moderna evropska kompanija koja će da bude pokretač i lokomotiva razvoja ne samo energetskog sektora već...

Elektroprivreda: HE Perućica na remontu od 31. jula

Redovni godišnji remont HE „Perućica“, ove godine, počeće 31. jula, a potpuna obustava rada u elektrani biće od 2. avgusta tekuće godine, saopšteno je...

EPCG provjeravaju zavarivači, mašinbravari, izbacivači…?

Socijaldemokratska partija tražila je kontrolno saslušanje direktora Elektroprivrede Crne Gore zbog sumnji da iza leđa javnosti sa partnerima iz Srbije pregovaraju o prodaji najuspješnije...

Bahatost novog rukovodstva EPCG: Šta je tričavih 30 hiljada eura mjesečno za koku nosilju

piše: Vesna Šofranac Što bi današnja vlast rekla u vrijeme dok su bili opozicija da je neko iz bilo koje državne kompanije bahato izjavio da...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve