Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Stijović: Zahtjev stočara nije realan

''Imamo i duge sektore o kojima moramo da vodimo računa''

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović kazao je danas na konferenciji za novinare da je Agrobudžet za 2021. 44,8 miliona eura.

“Ovogodišnji Agrobudžet namijenjen je očuvanju i jačanju poljoprivredne proizvodnje i fokusiran je na poljoprivrednog proizvođača.

Agrobudžetom se izdvajaju sredstva za mjere tržišne cjenovne politike, mjere ruralnog razvoja, obezbjeđuje se podrška servisima u poljoprivrednoj proizvodnji i sektoru ribarstva.

“Sredstva su obezbijeđena i za podršku opštim servisima u poiljoprivredi, socijalne transvere seoskom stanovništvu, tehničku i administrativnu podršku u implementaciji programa, instutucinalni razvoj i jačanje poljoprivrede Crne Gore, program fitosanitarnih mjera, bezbjednosti hrane i program obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja”, objasnio je Stijović.

Cilj je ublažiti posljedice COVID19 krize i obezbijediti nove mogućnosti u razvoju poljoprivrede”, kazao je on.

On je kazao da zahtjev koji su uputili stočari nije realan.

“Budžet je ograničen sredstvima i sve mjere su isplanirane, ne možemo da im izađemo u susret jer njihov zahtjev od 5 centi predstavlja trošak od 3,1 milion na godišnjem novou.

5,5 miliona litara se proizvede na mjesečnom nivou, 5 centi predstavlja 261 hiljadu eura, ako to pomnožite sa 12 mjeseci dođete do 3,1 milion”, kazao je ministar.

“Imamo i duge sektore o kojima moramo da vodimo računa.

Stočari su obuhvaćeni sa čitavim nizom mjera i dobijaju premije koje su u svakom smislu povećane, nemate nijedan drugi sektor koji je toliko stimulisan kao stočarski sektor”, kazao je on.

Ministarstvo je uradilo sve da im izađe maksimalno u susrtet i to radimo i dalje, dodao je.

Pomoć se, kako je rekao, ne završava na tome, već će ponovo analizirati situaciju u odnosu na kretanje stočne hrane u narednom periodu, te će procijeniti kako mogu pružiti podršku u narednom periodu.

Na pitanje da li je moguće da država preuzme odgovornost, odnosno, da negdje budžetski planira nabavku stočne hrane kako se svake godine ne bi javljao isti problem, Stijović je rekao da država nema pravo da interveniše na tržištu na taj način.

“S obzirom na to da smo izabrali da izbrišemo Zakon o robnim rezervama, da nemamo mehanizam kontrole cijena na tržištu jer smo i taj Zakon stavili van snage i da nemamo objekte u kojima bi držali robne rezerve imamo ozbiljan problem u ovakvim situacijama. Imamo kratkoročna rješenja kakva su mjere subvencije u mjeri u kojoj država može da reaguje”, rekao je Stijović.

Navodi da skok stočne hrane može da se riješi ili tim vanrednim mjerama u pokušajima da intervenišu po malo na tržištu, drugi način je da se poljoprivredne površine koje nijesu u funkciji stave u funkciju i da ih daju na licitaciju poljoprivrednim proizvođačima koji bi tu proizvodili stočnu hranu za svoje potrebe.

Treći način je formiranje rezervi, što nije dozvoljeno sada, ali postoje načini kroz javna skladišta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Stijović: Zahtjev stočara nije realan – CG Vijesti
16.07.2021-15:24 15:24

[…] Aktuelno […]

pero
16.07.2021-22:14 22:14

Njihov zahtjev je realan kao i tebe nedje da prevedzu govedo!