Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Stijović u Herceg Novom: Prioriteti rješavanje vodosnabdijevanja Luštice i sela u zaleđu

Kako je saopšteno iz Opštine Herceg Novi, Stijović je razgovarao sa predsjednikom opštine Stevanom Katićem i kazao da je današnja posjeta bila izuzetno konstruktivna

Neki od istaknutih problema u Herceg Novom su oni dugogodišnjeg karaktera, poput nepostojanja adekvatne infrastrukture i vodosnabdijevanja poluostrva Luštica i sela u zaleđu Herceg Novog, a njihovo rješavanje je prioritet, ocijenjeno je tokom današnje posjete ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića toj opštini.

Kako je saopšteno iz Opštine Herceg Novi, Stijović je razgovarao sa predsjednikom opštine Stevanom Katićem i kazao da je današnja posjeta bila izuzetno konstruktivna.

Ministar je naglasio da je zadovoljan činjenicom da lokalna samouprava ima već pripremljena rješenja i ideje u cilju prevazilaženja dosta problema.

“Posebno smo razgovarali o vodosnabdijevanju u selima koja gravitiraju ka Herceg Novom, kako riješiti probleme nastale na Luštici, za koje smatramo da su bili usporavani po političkoj osnovi od strane bivše vlasti. Sagledaćemo opet stvari i vidjeti da li su ti problemi bili zakonske prirode ili samo nije bilo dobre volje da se riješe. Imali smo kontruktivan razgovor i na temu ribarstva, odnosno kako da riješimo postavljanje ribarske luke u Herceg Novom”, rekao je Stijović.

Kako je dodao, pošto su iz ministarstva već obezbijeđena sredstva, vrlo brzo može se krenuti u realizaciju.

“Smatram da smo upostavili jako dobru saradnju, koju će timovi Ministarstva i lokalne samouprave uspjeti da realizuju na tehničkom nivou. Cilj nam je da rješavamo jedan po jedan problem, kako bi obje strane uspjele da urade sve za dobrobit građana”, kazao je Stijović.

Ocijenio je i da je dobra saradnja u najavi, uz nadu da će vrlo brzo pokazati dobre rezultate i u praksi.

Katić je naglasio da posjeta Stijovića predstavlja nastavak posjeta visokih zvaničnika i funkcionera nove Vlade, sa kojima se krenulo u rješavanje hroničnih problema Herceg Novog, napomenuvši da su definisani određeni zaključci iz sektora poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U saradnji lokalne samouprave i Stijovića i njegovog tima, uvjeren je, oni će biti i realizovani.

“Tu su brojni projekti, među kojima su pitanje putne infrastrukture i vodosnabdijevanje hercegnovskih sela u zaleđu, kao i poluostrvo Luštica i potencijali sa kojima raspolaže, uz određene probleme koje je lokalna samouprava imala sa prethodnim ministarstvom i Upravom za šume. Takođe, zahtjevi koje je Opština Herceg Novi upućivala ministarstvu u prethodnom periodu biće obnovljeni, kako bi se problematika ponovo sagledala i određene saglasnosti dobile od nadležnog Ministarstva”, kazao je Katić.

Dodao da je jedna od tema sastanka bilo i ribarstvo, odnosno postavljanje ribarske luke, a po tom pitanju biće nastavljena intenzivna komunikacija kako bi projekat bio realizovan.

On je naglasio i da će se poslije dužeg vremenskog perioda zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede krenuti u realizaciju sveobuhvatnijeg plana čišćenja i uređenja rijeka na teritoriji Opštine Herceg Novi.

Opština Herceg Novi će uputiti zvaničan dopis Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa istaknutim prioritenim lokacijama sa problemom vodsnabdijevanja, gdje bi ministarstvo moglo da interveniše.

Potpredsjednica Opštine Vesna Samardžić istakla je sve poljoprivredne prednosti Kruševica, Kamenog, Mokrina, Žvinja i mnogih drugih sela, ali i one u pogledu razvitka ruralnog turizma u Herceg Novom.

“Sa povećanjem Agrobudžeta, odnosno sredstava namijenjenih razvoju poljoprivredne djelatnosti i turistička ponuda Herceg Novog bi bila znatno bogatija i raznovrsnija”, zaključila je Samardžić.

Sekretarka za turizam, ekonomski razvoj i preduzetništvo Suzana Memarović istakla je da je Opština Herceg Novi zajedno sa Bosnom i Hercegovinom aplicirala za projekat povećanja registrovanih poljoprivrednika, kojima bi dalje bila pružena edukacija o adekvatnom plasmanu proizvoda na tržištu.

Partneri u tom projektu su, pored sekretarijata, Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog, grad Trebinje i Razvojna agencija Republike Srpske.

Direktorica Agencije za razvoj i zaštitu Orjena Milja Vitorović naglasila je da na Vrbanju trenutno ima oko 300 grla stoke i da su potencijali veliki. Kazala je i da je dobijen mini grant za razvoj poljoprivrednih gazdinstava. Prema procjenama, tim projektom će Agencija pomoći poljoprivredni razvoj za nekih dvadesetak domaćinstava.

Sastanku su prustvovali i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Nikola Samardžić, šefica Kabineta predsjednika Dragana Stanišić, savjetnik predsjednika Jovan Subotić, te Jelena Poledica iz Direkcije za imovinu i zastupanje Opštine Herceg Novi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve