Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Stijović – Pašalić: Postoji potencijal i mogućnost za poboljšanje saradnje

Ministar Aleksandar Stijović istakao je da su sa ministrom Pašalićem pokrenute inicijative u ciljuotvaranja zajedničkog tržišta za proizvode iz Republike Srpske i Crne Gore koristeći resurse luke Bar

U oviru zvanične posjete koju je predvodio predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore Aleksandar Stijović i resorni ministar Republike Srpske Boris Pašalić razgovarali su danas o saradnji u oblasti poljoprivrede, razmjeni dobara i proizvoda, nakon čega su obišli farmu poljoprivrednog proizvođača Darka Kaurina u selu Trošelj kod Nove Topole.

Ministar Aleksandar Stijović istakao je da su sa ministrom Pašalićem pokrenute inicijative u ciljuotvaranja zajedničkog tržišta za proizvode iz Republike Srpske i Crne Gore koristeći resurse luke Bar.

“Izuzetno sam zadovoljan onim što sam vidio jer Republika Srpska ima šta da ponudi. Isto tako biće nam zadovoljstvo da budemo domaćini delegacije Republike Srpske u Crnoj Gori, da povežemo naše domaćine i da uspostavimo saradnju koja će rezultirati, nadam se, boljim uslovima, boljom prodajnom cijenom i otvaranjem novih tržišta kako bi zajednički mogli da povećamo naše kapacitete i prodaju proizvoda”, rekao je Stijović.

Govoreći o potencijalima uvećanja trgovinskerazmjene i unapređenju saradnje sa Republikom Srpskom ministar Stijovićje istakao da u oblasti stočarstva postoji posebno interesovanje za proizvode, pošto Crna Gora uvozi hranu iz drugih zemalja regiona u iznosu od oko 500 miliona eura, te da ozbiljna saradnja može da se razvije i u oblasti drvne industrije s obzirom da Srpska u ovom trenutku dosta razvijenija u finalizaciji proizvodnje.

Ministar Pašalić je istakao mogućnost poboljšanja razmjene jer, kako navodi, Crna Gora ima određene proizvode koji trebaju Srpskoj, dok Srpska može da ponudi kvalitetne sirovine ili proizvode koji su interesantni crnogorskom tržištu.

“Pričali smo o zajedničkoj saradnji i prekograničnoj saradnji hercegovačkih i crnogorskih opština u tom pograničnom dijelu i vjerovatno ćemo se već početkom juna ponovo sresti u Trebinju i razgovarati o tim projektima”, zaključio je Pašalić.

Sagovornici su istakli obostranu opredijeljenost ka daljem unapređenju odnosa, naorčito u cilju uvećanja spoljnotrgovinske razmjene kako iz Crne Gore prema Srpskoj tako i iz Srpske prema Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve