Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Stijović obećao pomoć proizvođačima krompira i lubenice u Tuzima

Stijović je posjetio proizvođače krompira u Tuzima i obećao im pomoć u rešavanju problema sa viškovima povrtarskih proizvoda sa kojima se proizvođači susreću posebno mladog krompira i lubenice

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović posjetio je proizvođače krompira u Tuzima i obećao im pomoć u rešavanju problema sa viškovima povrtarskih proizvoda sa kojima se proizvođači susreću posebno mladog krompira i lubenice.

Stijović je razgovarao sa proizvođačima, kako bi u direktnom razgovoru saznao kako ministarstvo može da im pomogne.

“Konstatovano je da je krompir odličnog kvaliteta u da su prinosi izuzetno dobri. Zajednički zaključak je da je zbog velike količine mladog krompira u ovom trenutku otkupna cijena je vrlo niska te da je potrebno intervenisati kako bi se pomoglo proizvođačima. Posebno jer zbog velikih vrućina potrebno je krompir skladištiti, a prizvođači su tražili hitnost u reakciji zbog najavljenih kiša u narednim danima i da moraju izvaditi krompir iz zemlje u narednim danima”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Što se tiče lubenice konstatovano je da je prinos izuzetan ove godine i da trenutno nema problema na tržištu, ali da se mogu očekivati u narednom periodu.

“Napomenuli su da ugostitelji još uvjek ne rade punim kapacitetom iako je sezona dobro krenula ali da se nadaju da daljim prilivom turista će se otvoriti dodatni prostor na domaćem tržištu za povećanje potražnje i rast cijena. Kao ključan faktor uspješnog plasmana krompira na domaćem i inostranom tržištu ministar poljoprivrede istakao je poštovanje standarda i prilagođavanje kupcima i da će ministarstvo odmah pokrenuti mehanizme u okviru svojih mogućnosti kako bi se pomoglo proizvođačima”, navodi se u saopštenju.

Stijović je naglasio da će sa obzirom da zakon o budžetu stupa na snagu u ponedjeljak Ministarstvo odmah po objavljivanju u Službenom listu pokrenuti procedure za usvajanje Agrobudžeta kako bi nakon toga omogućili podršku u okviru agrobudžetskih mjera proizvođačima poljoprivrednih proizvoda u Crnoj Gori.

“Ministarstvo je odmah nakon sastanka uputilo savjetodavne službe na teren gdje će se nakon procjene situacije od strane poljoprivrednih stručnih službi pokrenuti procedura za podršku poljoprivrednicima”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve