Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Stijović o važnosti uloge žena u crnogorskoj poljoprivredi

Međunarodnoj ministarskoj konferenciji su prisustvovali predstavnici iz država članica Evropske unije (EU) i partnera sa Zapadnog Balkana.

Ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, generalni direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević i načelnik u direktoratu za ruralni razvoj Miloš Kusovac, učestvovali su na međunarodnoj ministarskoj konferenciji, sa temom “Žene i njihov položaj u ruralnim područjima”, koja je prije dva dana održana na Brdu kod Kranja u Sloveniji. Stijović je govorio o važnosti uloge žena u crnogorskoj poljoprivredi i uticaju žena na očuvanje i razvoj sela u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministartva.

Međunarodnoj ministarskoj konferenciji su prisustvovali predstavnici iz država članica Evropske unije (EU) i partnera sa Zapadnog Balkana.

Konfrenciju je otvorio ministar Jože Podgoršek koji je je u uvodnom izlaganju naglasio da je cilj konferencije težnja poboljšanja aktivnog učešće žena u društvu i njihovo obrazovanje i obuka kako bi se poboljšao trenutni položaj žena na selu i u ruralnim područjima.

“Na otvaranju su govorili i Nabil Gangi zamjenik regionalnog direktora Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) za Evropu i Centralnu Aziju, kao i Boban ilić generalni sekretar SWG-a. Istaknuto je da su žene ključne za društveni i ekonomski razvoj ruralnih područja. Takođe je ukazano na problem (ne) plaćanja ženskog rada u ruralnim sredinama”, navodi se u saopštenju.

Na kraju konferencije usvojena je deklaracija kojom je prepoznata važnost održanja porodica u ruralnim područijma i posebna važnost žena za očuvanje sela i pozdravila buduću saradnju i dalje napore država Evrope na pronalaženju rešenja za integrisani razvoj evropskog sela.

“Nakon ministarske konferecije u popodnevnim časovima je održana 51.sjednica Generalne skupštine Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi (SVG RRD), kojom je predsjedavao generalni sekretar ove organizacije Boban Ilić”, navodi se u saopštenju.

Delegacija Crne Gore je 21.avgusta na poziv Ministra poljoprivrede Slovenije prisustvovala otvaranju 59. Međunarodnog sajma poljoprivrede i hrane AGRA koji se održao u Gornjoj Radgoni u Sloveniji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
22.08.2021-17:53 17:53

Moze Bog dati Stijovicu da ti nesto pametno dodje do mozga,mani se ti Carevica i prevaranata tipa Scekic i druzine,ubrzo ce se sve zvati “bilo i proslo”naravno uz punu odgovornost po onoj staroj “vrace mo vam dug za dug”,Spuski zatvor “place”jos si na vrijeme.