Štetni grit u ponedjeljak odlazi iz Crne Gore

"Utovar je prvo bio najavljen za kraj januara, ali početak procesa je odložen iz sigurnosnih razloga. Bezbjednost je na prvom mjestu", kazao nam je direktore Valga za Jugoistočnu Evropu Antonio Passarelli.

Crna ekološka tačka Crne Gore, koja se nalazila u srcu Jadrana, napokon odlazi u prošlost. Turski brod Muzzafer Bey juče je usidren u brodogradilište Bijela i u njega će biti utovareno 5.000 tona štetnog materijala, koji će nakon više decenija, iz naše države biti prevezen u Španiju.

Čemu je vakat, tome je i vrijeme, tako su juče radnici okarakterisali početak utovara štetnog grita u brod Muzzafer Bey.

Ništa nijesu željeli da prepušte slučaju, te su odmah primjenjene sve mjere bezbjednosti.

Prvo je instalirana transportna traka, od postrojenja u kojem se nalazi grit do broda, koji je specijalizovan za prenost rasutog tereta.

Ipak, kapetan broda vodi glavnu riječ.

Tek nakon što je provjerio da je brod dobro usidren, da je dubina zadovoljavajuća, dao je zeleno svijetlo francuskoj kompaniji Valgo i dugoočekivani posao je mogao da počne.

Bezbjednost na prvom mjestu

Kako su nam kazali u kompaniji Valgo, koja je do sada očistila i istretirala do sada 21 tonu grita, postoje procedure koje se moraju poštovati pri utovaru.

Prvo, skladište u kojem se nalazi grit mora biti poprskano vodom, kako se ne bi stvorila prašina.

Drugo, dio od sredine transportne trake do broda, mora biti dodatno osiguran zaštitnom folijom, kako se ne bi desilo da jedan gram grita završi u moru.

Naravno, tu je i bezbjednost radnika, koji moraju imati posebnu opremu za rad.

Specijalizovan brod

Brod Muzzafer Bey izgrađen je u Kini 2007. godine. Registrovan je u Panami, a vlasništvo je Turske.

Brod je dugačak 101 metar, a širok 15 metara i napravljen je samo za prevoz rasutog tereta.

Unutar broda, nalazi se više odvojenih komora, a maskimalno može da stane 5.115 tona rasutog materijala.

Procedura

Jučerašnjem početku utovara prethodila je policijska i carinska provjera broda.

U kompaniji Valgo su insistirali da se detaljno odradi policijska i carinska kontrola, kako ne bi došlo do određenih zloupotreba.

Njihov stav je jasan. Brod mora u potpunosti biti prazan pri dolasku, a iz Crne Gore samo sa gritom može da ide put Španije, gdje će i biti skladišten ovaj štetni materijal.

Iz Crne Gore, brod će krenuti u ponedjeljak i do Španije ću mu trebati oko osam dana.

Sljedeći brod u Crnu Goru stiže za 10-tak dana.

“Testni brod”

Da bi se u potpunosti riješili grita potrebno je nekoliko mjeseci, objašnjavaju u kompaniji Valgo.

“Utovar je prvo bio najavljen za kraj januara, ali početak procesa je odložen iz sigurnosnih razloga. Bezbjednost je na prvom mjestu”, kazao nam je direktore Valga za Jugoistočnu Evropu Antonio Passarelli.

Kako kaže, potrajalo je i montiranje specijalne opreme za tretiranje grita.

“Željeli smo prije svega da montiramo svu opremu, specijalno namjenjenu za utovar grita, jer ovo nije komercijalna luka, već luka koju ćemo iskoristiti samo za utovar ovog materijala. Ono što bih volio da naglasim jeste da je ovaj prvi brod za nas testni, jer ćemo na osnovu rezultata njegovog utovara i prevoza do Španije organozovati ostatak operacije. Nakon ovog doći će brodovi veće nosivosti. Oni će prevoziti čitavu količinu grita na najbezbjedniji način, što je nama i cilj. Filozofija Valga je da je sigurnost na prvom mjestu”, ocijenio je Passarelli.

Otrovni materijal

Otpad od pjeskarenja brodova (grit) je prvo bio skladišten u velikim vrećama u veoma lošem stanju. Zaposleni na remedijaciji tla svaku vreću su raspakivali i prosijavali sadržaj, nakon čega je prosijani grit ulazio u separator, gdje su traženi i mali azbestni djelovi, koji su veoma opasni, odnosno otrovni.

Separacijom je u količini od preko 20.000 tona grita pronađeno oko 40 kilograma azbesta, što kako se čulo na terenu, nije velika količina, ali je svakako opasna, jer tolerancija u EU je 0 kilograma ove otrovne materije.

Cjelokupan proces prevoza, trebalo bi do ljeta da bude završen. Grit se u Španiji lageruje na deponiji specijalno namjenjenoj i opremljenoj za ovakve vrste materijala, a riječ je o starim napuštenim rudnicima.

Nakon odvoza grita slijedi remedijacija tla, na kojem je grit bio smješten.

Dio tla definitivno će biti uklonjen, a u nekim dijelovima i po nekoliko metara tla, koje je najviše zahvaćeno, pomenutom štetnom materijom.

Ipak, raduje činjenica da je Crna Gora napokon riješila da se oslobodi ove crne ekološke tačke, čije saniranje je, možda i presudno, za zatvaranje poglavlja EU, koje se tiče ekologije.

Komentari

avatar