Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Štern: Jadransko-jonski autoput povećao bi BDP 20%

Bivši ministar privrede u Vladi Hrvatske (1995-97) i generalni direktor kompanije "INA" (1997-2000) rezolutno je protiv eksploatacije nafte iz podmorja Jadrana. No, veliki je pobornik izgradnje Jadransko-jonskog autoputa, pogotovo zato što bi, osim saobraćajnog, predstavljao strateški energetski koridor

Davor Štern, vrhunski autoritet u oblasti energetike, govori o budućnosti snabdijevanja Evrope gasom i naftom, analizira mogućnosti da u doglednom periodu “Stari kontinent” nadomjesti uvoz tih energenata iz Rusije; govori o političkoj dimenziji sadašnje zavisnosti evropskih zemalja od ruskih energenata i američkom protivljenju dovršetku gasovoda “Sjeverni tok 2”.

Davor Štern

Štern, nije pristalica stanovišta o nafti kao resursu koji je jednom nastao i koji će, kao takav, jednom nestati.

Bivši ministar privrede u Vladi Hrvatske (1995-97) i generalni direktor kompanije “INA” (1997-2000) rezolutno je protiv eksploatacije nafte iz podmorja Jadrana. No, veliki je pobornik izgradnje Jadransko-jonskog autoputa, pogotovo zato što bi, osim saobraćajnog, predstavljao strateški energetski koridor.

Štern u “Živoj istini” govori i o budućnosti industrije aluminijuma (bio je savjetnik “Glenkora” i dio tima “Rusala” u pregovorima o kupovini “KAP”-a) u regionu; u Hrvatsku je doveo trojicu ruskih naftaša sa “Forbsove” liste najbogatijih, pa komentariše sliku o savremenom ruskom biznismenu kao bahatom skorojeviću; otkriva ima li istine u tvrdnjama da je jedan od najbogatijih Hrvata i da li žali što se, kao petnaestogodišnjak, vratio iz Izraela u zemlju u kojoj je rođen.

 

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve