Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Stanišić: Povećanje akciza na duvan znači ekspanziju šverca

Ovakva akcizna politika donijeće smanjenje prihoda od prodaje cigareta, i uvesti u zonu gubitka legalne uvoznike i maloprodaju iz legalnih tokova, zbog povećanih troškova, kaže Stanišić

Predviđanja o povećanju prihoda u budžetu za 16,8 miliona eura od povećanja akciza na duvan i duvanske proizvode su, smatraju u Pokretu za promjene, u najmanju ruku neozbiljna, posebno ako se ima u vidu šta je slična mjera prouzrokovala 2018. godine.

Kako ističe predsjednik mladih Pokreta za promjene Boban Stanišić, povećanje akciza na duvanske proizvode 2018. godine je samo u prva četirimjeseca dovelo do pada legalne prodaje za 25,59% i eksplozije sivog tržišta.

“Tada je tržištu cigareta trebalo skoro godinu dana da se oporavi od takvih mjera i da se prodaja vrati u legalne tokove i to tek nakon smanjenja uvećanih akciza. Povećanje akciza na cigarete, neće dati očekivane efekete o povećanju prihoda za budžet, ovakva odluka Vlade samo će povećati prihode švercerima cigareta koji decenijama kontrolišu šverc cigareta, kako na domaćem tržištu, tako i kada je u pitanju tranzit i koji su bliski sa vrhom bivšeg režima”, napominje Stanišić.

Ovakva akcizna politika, dodaje on, donijeće smanjenje prihoda od prodaje cigareta, i uvesti u zonu gubitka legalne uvoznike i maloprodaju iz legalnih tokova, zbog povećanih troškova.

“Izgovor za ovakav potez ne smije biti ni potreba daljeg uslaglašavanja visine akcize na cigarete sa zahtjevima Direktive 2011/64/EU, jer ova Vlada već pet mjeseci nije ništa uradila na sprečavanju šverca cigareta i dok država ne krene u temeljno rješavanje ovog problema, ne može ni pomišljati na povećanje akciza na cigarete, jer u suprotnom punimo crne fondove švercera cigareta, na štetu legalnih distributera. Ostaje nejasno zašto se ne mijenja menadžment Luke Bar, jer se upravo preko carinskog skladišta u Luci Bar vrši glavni tranzit nelegalnih cigareta i veoma je zabrinjavajuće da taj tranzit nije zaustavljen. Sada se samo postavlja pitanje da li neko iz vrha izvršne vlasti ima koristi od nesmetanog tranzita nelegalnih cigareta, kao što su imali njihovi prethodnici iz bivše vlast, a radi se o profitu od oko million eura na dnevnom nivou”, zaključuje Stanišić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve